Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adjghnvlskjn

roczne przyotowanie przedszkolne- 5 latki- pilneeeeeee

Polecane posty

Gość adjghnvlskjn

Czy dziecko, które w roku 2011 skończyło 5 lat ma obowiazek w obecnym roku szkolnym odbyc roczne przygotowanie przedszkolne? Wiadomo, zę obowiazkowe posłanie dziecka do pierwszej klasy zostało na razie odroczone. czy w takim razie 5- letnie dziecko ma obowiązek przedszkolny? Prosze o odpowiedx, to bardzo ważne

Gość Joa-nnnna
Tak, ma obowiazek.

Gość adjghnvlskjn
jesteś pewna? Bo w różnych miejscach czytam, ze obowiązek, a w innych, ze prawo, boo przecież nie musi iśc po wakacjach do 1 klasy, a obowiazkiem jest ROCZNE przygotowanie przedszkolne przed pójściem do szkoły.

Gość zadzwoń do kuratorium
tam ci udzielą najpewniejszej informacji.

Gość masz dziecko z 2006 roku więc
teoretycznie twoje dziecko powinno już w zeszłym roku iść do zerówki (odbyć roczne przygotowanie przedszkolne). W tym roku ponieważ przepisy się zmieniły możesz zatrzymać jeszcze rok dziecko w zerówce a możesz puścić do pierwszej klasy. Masz wybór.

Mamy rok 2012 więc twoje dziecko rocznikiem ma już 6 lat. Ponieważ w 2013 roku obowiązkowo pójdzie do 1 klasy w tym roku ma obowiązek odbyć roczne przygotowanie przedszkolne ( czyt. iść do zerówki)

Gość jknjknjk
Najlepiej dowiedzieć się wszystkiego w szkole do której dziecko ma iść.

a nie za późno się obudziłaś? do kiedy są zapisy do przedszkoli? Nie wiem jak jest w innych miastach ale u nas zapisy były do końca marca.

Biorąc pod uwagę, że obowiązek posłania 6latków do szkoły został odłożony to dziecko w wieku 6lat idzie "starym torem" do zerówki. Chyba, że chcesz by twoje dziecko dwa lata siedziało w zerówce.

Dziecko 5 letnie (rocznik 2007) ma obowiazek przez rok chodzić albo do oddzialu przedszkolnego albo do zerówki. Po tym roku moze isc do pierwszej klasy lub kontynuowac naukę w zerówce. Pytalam kilkakrotnie i takie obowiazek ejst mimo ze ktos na kafe pisal ze nie ma. Jest i już!

jeżeli w 2011 skończyło 5 lat to w tym kończy 6 więc to rocznik 2006 :) trochę dziwne jak dla mnie pytanie bo we wrześniu 2011r. jeszcze było pewne że ten rocznik zaczyna w 2012 pierwszą klasę i roczne przygotowanie obowiązkowe!! w tym roku szkolnym co trwa teraz a nie dopiero od września :/ moja córa jest właśnie z 2006 i w tej chwili odbywa to roczne przygotowanie ale ponieważ przepisy się zmieniły i nie musi iść od września do szkoły to sobie jeszcze raz je zrobi w przedszkolu :)

Gość nie zrozumiałyście mnie do koń
ca. ja pytam o obecny rok szkolny, wktórym właśnie została wprowadzona ta zmiana, ze obowiązek rozpoczęcia nauki w 1 klasie od 6 lat został przesunięty. Wiec chodzi konkretnie o to, czy rodzic dziecka, które bardzo dużo opuściło zajęć w tym roku w oddziale 5-latków moze być posądzony o niedopilnowanie obowiazku rocznego przygotowania przedszkolnego. Skoro obowiązkowe jest ROCZNE przygotowanie, to równie dobrze można je odbyć przeciez w 6- latkach, tak?

Gość sekretarka ze szkoly podstawow
Dziecko z rocznika 2006 powinno w roku szkolnym 2011/12 odbyc przygotowanie przedszkolne tzn chodzic do przedszkola lub oddzialu przedszkolnego w szkole, w przyszlymm roku szkolnym bedzie odbywac przygotowanie przeedszkolne dla szesciolatkow, to nie chodzi o to ze nadrobi te zaleglosci za rok, w zwiqazku ztym dyrektor szkoly rejonowej dziecka moze posadzic sie o niedopilnowanie obowiazkku przedszkolnego dla 5 latka, powiadomic organ prowadzacy szkole a nawet nalozyc grzywna w teorii i wg przepisow ma do tego prawo

Gość moje dziecko jest z rocznika
2006, i właśnie chodzi do zerówki (w tym roku skończy 6 lat) bo obowiązywał przepis że dzieci 6 letnie pójdą w roku 2012 do 1 klasy, więc musiała iść do zerówki. Ale dopiero w październiku przesunęli ten obowiązek do 2014 roku, więc ja postanowiłam że córka pójdzie od września jeszcze raz do zerówki, a do 1 klasy pójdzie jako 7 latka. Moje dziecko też bardzo dużo opuszczała zajęć bo czesto choruje.