Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale taki spr sposób

jak zrobic dobry gulasz?

Polecane posty

Gość ale taki spr sposób

?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gulasz to jak sałatka wielowarzywna, niby przepis ten sam, ale każdy robi inaczej;) Napiszę jak robię ja. Mięso - wołowina, wieprzowe, co tam chcesz - kroimy w kostkę, obsypujemy mąką i obsmażamy na łyżce oleju. I hop do gara. Na to wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą tak żeby ledwo przykryła mięso, i dusimy z pół godzinki, tak żeby troszkę zmiękło. Po tym czasie dorzucam pokrojoną w paski świezą paprykę i pieczarki w ćwiartki, i np marchewkę w półtalarki (nie za dużo, bo wyjdzie słodko). Poddusić jeszcze trochę - i dajemy dużą puszkę pomidorów, przyprawy, tj sól, pieprz, słodką paprykę lub ostrą. Dusić do miękkości mięsa. Można jeszcze zagęścić mąką. To tyle. Żadnych veget, kucharków, kostek rosołowych ani fixów. Rodzina mówi, że dobry;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cebulę i imbir kroję w kostkę, podsmażam, do tego wrzucam pokrojony w kostke karczek, jak się podsmaży to zalewam wrzątkiem. Potem doprawiam sola, pieprzem, kminkiem, papryką, zagęszczam mąka z mlekiem skondensowanym, czasami dodaję trochę przecieru pomidorowego. Można jeszcze dodać pokrojone w plasterki i podsmazone pieczarki. I drugi sposób na gulasz z pręgi. Dużo cebuli (tyle co mięsa) kroimy w kostkę, dodajemy sporo slodkiej papryki i dorzucamy pokrojone w kostkę mięso. Reszta jak wyżej, ale nie trzeba go już zagęszczać, bo cebula się rozgotowuje i sos jest gęsty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bridget.....jones.....
dodam wskazóweczkę: jeżeli chcecie żeby mięsko szybko się ugotowało to wlejcie troszkę alkoholu, który zmiękczy mięso. a później wyparuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agaalagordon
Taak, zdecydowanie odrobina wina bardzo poprawia sma duszonych mięs. Trzeba pamiętać, żeby podlać nim mięso kiedy się smaży i odparować alkohol, wtedy zostaje smaczek, a procencik ucieka ;) A może taki przepis dla odmiany: http://agaalagordon.blogspot.com/2013/04/wieprzowina-curry.html dla lubiących ostrą kuchnię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×