Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niepowiemnigdy!

Dentysta - próchnica

Polecane posty

Gość Niepowiemnigdy!

Mam pytanie..w gimnazjum dentystka na swojej karteczce napisała mi ponad 10 zębów do leczenia..nie z powodu dziur, ale niestety mam sporą próchnicę..w ponad właśnie 10 żebach.. Teraz mam 18 lat, i słyszałem, że plomby u dentysty są strasznie drogie..ale wkońcu próchnica to coś innego..ile może kosztować takie właśnie jej usuwanie.?

Gość pommponik
Plomby i próchnica mają ze sobą wiele wspólnego, jako że wyleczenie próchnicy kończy się założeniem plomby właśnie. Próchnica jako taka to proces patologiczny który prowadzi do ubytku części zęba. Po wyleczeniu próchnicy (czyli - niestety - jej wywierceniu z zęba) brakujący kawałek zęba trzeba uzupełnić i to jest właśnie plomba tudzież wypełnienie. Niestety dobra plomba, a za taką uchodzi wypełnienie światłoutwardzalne http://www.anident.pl/wypelnienia-kompozytowe-swiatloutwardzalne.html kosztuje, chociaż nie jest to cena zaporowa. Na ubezpieczenie można zrobić jedynie gorsze plomby chemoutwardzalne. Tak czy owak, do dentysty musisz się wybrać, bo próchnica sama się nie wyleczy i konieczne jest jej usunięcie i założenie plomby. W przeciwnym razie grozi Ci leczenie kanałowe, a nawet utrata zęba. Pozdrawiam.

Gość hasanka32212
A dziura w zębie to nie próchnica? Moim zdaniem to w 100% próchnica. Musisz zacząć dbać o zęby, najlepiej zmienić pastę na lepszą, bo sądzę, że masz nieodpowiednią. Może napisz nieco o zasadach twojej pielęgnacji zębów to dojdziemy do pewnych wniosków.

Gość justyna j.
Dziury w moich zębach pojawiają się raz na 2-3 lata, ale ja naprawdę porządnie dbam o zęby. Myję 3 razy dziennie. Zrezygnowałam juz dawno z pasty z fluorem - mam ajone bez fluoru. Zmieniam systematycznie szczoteczki i staram się być z tematem na bieżąco.

Gość aewermi
Lepiej nie lekceważyć próchnicy, bo może przyplątać się jakieś zapalenie. W Indexmedice mają świetnych fachowców, którzy leczą również takie problemy, ja również miałam taki problem i wyleczyłam się u nich.

Gość gość
podbijam

Gość gość
Próchnica powoduje właśnie te małe dziurki więc należy ją jak najszybciej wyleczyć. Jeśli chcesz tańsze plomby to są na niz., jeśli światłem utwardzanym to niestety trzeba zapłacić. Jeśli jesteś z Gliwic idź do http://www.hercka.pl/. Bardzo dobry gabinet, też mają ok. ceny.

Gość gość
Jeśli masz próchnicę w zębie, trzeba ją usunąć, nałożyć specjalny środek i zaplombować więc to wszystko się łączy ze sobą. 10 zębów to bardzo dużo. Idź do dobrego gabinetu, jeśli jesteś z Białegostoku mogę polecić Ci www.popkoadam.pl i na pewno powiedzą Ci jak poprawie dbać o higienę zębów bo masz chyba z tym duży problem.

Gość Paulakiki
Niestety próchnica niszczy całe ciało! cukrzyca, nadciśnienie i choroby krążenia, to mogą być właśnie jej skutki. W ogóle stan jamy ustnej bardzo wpływa na ogolne zdrowie. Dlatego trzeba ją wyleczyc. Wiem, bo sama sie leczylam. Ze swojej strony mogę polecić CI klinikę Dentonica, której oddziały są w całym województwie dolnośląskim. Świetny personel

Gość Joman

Ja jestem bardzo zadowolona ze stomatologii dr Cichonia. Bardzo dobra stomaologia, dokładna i przede wszystkim uprzejma. Także takie leczenie ubytków jest ok i myślę, że będę chodzić tam aż w końcu będą moje wszystkie zęby zdrowe.