Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dont kraj

Co można zrobic z łupiny kokosa?

Polecane posty

Gość Dont kraj

Przepołowiłam kokosa, wybrałam miąższ....i zostały mi 2 połówki kokosa. Co z nich zrobić? Z mleczka i miąższu zamierzam zrobić nalewkę lub likier. Jak macie fajny przepis to proszę pisać. Natomiast nie mam pomysłu na łupinkę, a szkoda mi jej wyrzucać...:)

Gość podobno dno
Pudełeczko na biżuterię? Cyckonosz?

Gość Dont kraj
up:)

Gość uioioiitftrxut
Fajnym sposobem na wykorzystanie skorupek z kokosa jest zrobienie z nich lampionów, bądź opcja dla mniej pracowitych zwykłych świeczników. Ja mam zarówno jedno jak i drugie i powiem szczerze, że nie muszę się martwić, że ktoś mi zbije świecznik, albo porozlewa się wosk. Najlepiej jest jeszcze wsadzić do takich świeczników świeczuszki o zapachu waniliowym no po prostu bajecznie. A co do kolejnego sposobu na użytkowanie skorupek, bo sprzedam jeszcze jeden z moich pomysłów. Jak uda się mniej więcej równo rozciąć kokosa, to skorupki można ustawić na jakimś regaliku, biurku bądź kredensie i przetrzymywać tam (np. tak jak ja to robie) gumki do włosów (bądź innego rodzaju gumki ) spinki, jakąś biżuterię, kolczyki można zawiesić (mówię o kółkach przykładowo lub innych wiszących ozdobach na uszy). Wystarczy ruszyć głową i można naprawdę umilić sobie czas pracą ze skorupkami kokosa i na dodatek wymyślić coś dzięki czemu możemy mieć doskonały użytek. Polecam wszystkim ruszyć troszkę głową, a pomysły na coraz to kolejne rzeczy same wam przyjdą do głowy. Można również wykorzystać w akwarium.