Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MaMa 4-latki

EGZEMA-jak sie leczy?

Polecane posty

Gość będzie to trwało latami
A teksty o zonie muzulmanina niby nie sa zlosliwe? A skąd ja mam wiedzieć kim Ty jesteś i jaka jest Twoja sytuacja? A Ty nie wiesz, jak jest z muzułmanami, nie wypuszczają żon samych z domu oraz wiem, że muzułmanie sami chodzą z dziećmi do lekarza. Więc złośliwa nie byłam, a zdziwiona, że ciągle powtarzałaś, że nie masz szans na testy, więc rozważyłam i tą opcję. To raczej wzięcie pod uwagę wszystkich możliwości, a nie złośliwość, bo mnie nie interesuje kim jest Twój mąż, tylko pomoc się liczy dla dziecka. Postaraj się po prostu uzbierać pieniądze na te badania.

Wiec sie juz nie unos Więc naucz się dziękować.

Gość MaMa 4-latki
go-for-it-moja mala nie ma nic na twarzy. Ten Hydrokortyzon mam 0,5 %. Smaruje cieniutko te miejsca. Mi GP kazala zmienic proszek akurat. No kumpeli tez powiedzieli, ze dziecko z czasem z tego wyrosnie. U mnie w rodzinie tez egzemy nie bylo. Ale jestem zakrecona, nie wiem, co robic :( Czy sluchac tutejszych lekarzy. Mala miala w wieku 2 lat male plamki, wtedy zeszlo po Aqueos cream i tez miala Hydrokortyzon wtedy. No i wtedy GP powiedzial, ze to typowe dla klimatu uczulenie. Spokoj byl dwa lata, ale teraz to ma wielkie te plamy, bardzo szorstkie.

Gość MaMa 4-latki
Podziekowalam, nie zauwazylas? Poczytaj sobie, co umiescila to go-for... Teraz mi wierzysz?

Gość MaMa 4-latki
Ja zmienie proszek. Corke kumpeli wysypuje wlasnie, gdy normalnego proszku uzyje, a nawet jesli juz ten Fairy ma a plyn do plukania normalny. wole nie ryzykowac.

Nadal przestrzegam przed lekami sterydowymi. A te kremy sp[rawdzę, bo w programach o wstydliwych chorobach było, że pacjenci dostali kremy nawilżające i kurację prominiami UV. Ale nie było nazw tych kremów, więc super - poszukam sobie tego epaderm i cetraben. "Szkoły" są różne - jedni uważają, że dieta i otoczenie ma wpływa na nas, inni, że tylko składniki kosmetyków. Ja jestem w tej pierwszej grupie i wychodzimy z tego, bez sterydów. Również dopisuję, iż tak jest w naszym przypadku, ale każdy jest inny. Ja też dziękuję za rady, a Ty Mamo też sie nie obrażaj od razu, bo ja zawsze biorę wszystkie możliwości pod uwagę i nigdy nie złośliwie, jak bym miała kasę, to bym Ci kupiła i wysłała te kremy, ale u mnie teraz krucho, ale przemyśl tą serię Bobini dla dzieci, chyba że Oilatum służy córce - my miałyśmy po nim jakby taki łupież na głowie i włosy się przetłuszczały już na drugi dzień.

ja posluchalam lekarzy bo te sama diagnoze potwierdzilo mi w sumie dwoch GP i nawet pediatra. jesli bedziesz smarowac cieniutko to nie zaszkodzisz, a wrecz pomozesz. nie wykluczam ze jesli pol procenta hydrokortyzon nie bedzie pomagal na plamy na ciele, tym bardzie ze mowisz ze sa juz duze i szorstkie, to lekarz zaproponuje ci jeden procent. wyprobuj to, pamietaj tylko o bardzo cieniutkim smarowaniu. gorsza szkode moze zrobic niewyleczenie tych plam, moze prowadzic do zakazen ktore to dopiero jest trudno wyleczyc. za chwilke podam ci strone do ktorej ja czesto racalam w poszukiwaniu informacji i uwazam ze jest ich bardzo dobrym zrodlem. musze tylko zmienic komputer bo mam ja w zakladkach na laptopie.

To prawda, że nie można doprowadzić do ran i zakażeń, ale co, jeśli ta mała jest uczulona na któryś ze składników hydrokortyzonu? Trzeba wtedy szukać czegoś innego. Podstawowa zasada - nie dawać ciału tego, na co jest się uczulonym.

Gość MaMa 4-latki
Wiesz, uzyje ten Hydrokortyzon, mam smarowac dwa tygodnie. Jak malej nie pomoze albo pomoze, a za jakis czas ja wysypie, to zawalcze u lekarz o cos innego. Ja malej tylko cialo bede myc w oilatum. Mam jescze Nivea ten hipoalergiczny-nim bede myc jej wlosy. Poprosze o wizyte u innego lekarza ( chodze do przychodni X i partnerzy, wiec jest kilku) i moze u innego cos uzyskam. Ten crem Aqueous jest nawilzajacy, kumpela natomiast stosuje krem Oilatum i jest ponoc dobry.

Gość MaMa 4-latki
GP powiedziala, ze jak bedzie gorzej, to przestac smarowac i przyjsc do niej. Nie wiem, na co mala jest uczulona, od niemowlecia nie miala uczulen pokarmowych, na kosmetyki tez nie. Zapytam o te testy, czy jej zrobia tu.

jesli corke kolezanki wysypuje po zwyklym proszku to powinna tez zmienic plyn do plukania na taki do delikatnej skory bo to ostatnia warstwa jaka zostaje na ubraniach po praniu i ma bezposredni kontakt ze skora, wiec moze uczulac. do BEDZIE TO TRWALO LATAMI, dobrym nawilzaczem jest tez krem E45, rowniez sudokrem pomagal na niezbyt duze wykwity na twarzy, takie ktore nie wymagaly jeszcze kuracji hydrokortyzonem. oczywiscie ze nie powinna uzywac hydrokortyzonu osoba uczulona na ktorykolwiek jego skladnik ale o ile dobrze zrozumialam to autorka nie uzyla go jeszcze na swojej corce, wiec skad ma wiedziec czy pokaze sie reakcja uczuleniowa czy nie?

Gość MaMa 4-latki
No ja podejrzewalam egzeme, bo widzialam corke kolezanki-ale jej mala to drapie sie do krwi. Czytamam przed wizyta w internecie, o tych testach tez. Ale widzisz, jak nas lekarka potraktowala, jaka mine miala, bo chcialam byc madrzejsza od niej.

http://www.baby-medical-questions-and-answers.com/baby-eczema.html tutaj ta strona o ktorej pisalam wczesniej. jesli malej nie pomoze hydrokortyzon to zapewniam cie ze nie bedziesz musiala nawet walczyc z GP zeby przepisal cos innego, on tak samo chce pomoc twojemu dziecku jak i ty, bedziecie wiec razem szukac odpowiedniego srodka ktory pomoze.

Gość MaMa 4-latki
Dziewczyny, uzylam juz Hydrocortyzon, smarowalam juz po kapieli dzis. mala miala go 2 lata temu jak miale te plamki malutkie, kilka na nogach, brzuchu, pleckach i rekach i nic jej po nim nie bylo, a uczulenie zeszlo i nie pojawilo sie az do teraz... Kolezanka uzywa do prania proszek i plyn fairy, ale ostatnio wlala zwyklego plynu i podejrzewa, ze to przez to mala znow wysypalo. E45 mialam w domu, smarowalam ja jak jej to wyszlo-ale nie pomagal. dziekuje za link.

bo wiesz, egzema to naprawde bardzo czeste schorzenie wieku dzieciecego i GPs widza wiele dzieci o podobnych objawach, ja wierze wiec ze potrafia rozpoznac trafnie ze to egzema.

go-for-it mam ogromną prośbę - czy mogłabyś poświęcić moment dzisiaj lub jureo i podać mi składniki epadermu, bo w necie nie ma wszystkich, tylko czynne, ale dla mnie to za mało. Proszę. Dziękuję.

Gość MaMa 4-latki
No ona tylko to zobaczyla i od razu powiedziala-egzema. No mam nadzieje, ze lekarze tu pomoga malej i dobiora odpowiedni lek.

I Cetrabenu też, bo ta sama historia, ogólnie pisze, w szczegółach nie.

aha, bo e45 nie pomoze juz na plamy, on jest do zapobiegania wysuszania skory tak aby te plamy nie powstawaly. a co do mojego poprzedniego postu to byl komentarz do twojego stwierdzenia ze lekarka skrzywila sie ze chcialas byc madrzejsza od niej :). ale ja wiem jak to jest, tez zawsze przed wizyta u lekarza duzo sie doksztalcalam i pytalam o miliony rzeczy :P

Cetraben już znalzałam i u nas odpada, bo ma parabeny rakotwórcze, citric acid i alkohol, a to u nas odpada.

do Bedzie To Trwalo latami, niestety ja nie uzywam juz tych kremow, obecnie stosujemy e45, nie mam juz opakowan po tamtych dwoch kremach, ale ja informacji o skladnikach lekow zawsze szukam na tej stronie: http://216.122.144.54/cgi-bin/drugcgic/DRUG?822879680+0 http://216.122.144.54/cgi-bin/drugcgic/DRUG?822882176+0 to powinna byc kompletna lista.

Gość MaMa 4-latki
moj ten nawilzajacy zawiera cetostearyl alkohol.... to zle?

Podaję dla innych. Cetraben: Emulsifying wax Cetyl stearyl Alcohol Glycerin Butylparaben Methylparaben Ethylparaben Propylparaben Phenoxetol Citric Acid Purified water Epaderm zdaje się lepszy, ale drogi jak pierun - 78zł: Epaderm Ingredients: Yellow Soft Paraffin BP, Liquid Paraffin Ph. Eur., Emulsifying was BP (contains Cetostearyl Alcohol and Sodium Lauryl Sulphate), Chlorocresol, Purified Water EP.

Gość MaMa 4-latki
Aqueous cream: liquid paraffin white soft paraffin purified water emulsifying wax containing sodium lauryl sulphate cetostearyl alcohol chlorocresol

do Bedzie To Trwalo latami, niestety ja nie uzywam juz tych kremow, obecnie stosujemy e45, nie mam juz opakowan po tamtych dwoch kremach, ale ja informacji o skladnikach lekow zawsze szukam na tej stronie: Dzięki go-for-it, znalazłam wpisując nazwy leków i ingredients. A e45 też nie mogę, bo też ma citric acid, ale może inni mogą. Podaje składniki: E45 Cream active ingredients: White soft paraffin BP 14.5% w/w, light liquid paraffin Ph Eur 12.6% w/w, hypoallergenic anhydrous lanolin (medilan) 1.0% w/w. Also contains: Glyceryl monostearate, citric acid monohydrate, cetyl alcohol, sodium hydroxide, sodium cetostearyl sulphate, carbomer, methyl hydroxybenzoate, purified water.

Gość MaMa 4-latki
No w sumie tak. Powiedziala, ze hydrokortyzon nie zaszkodzi.

Gość MaMa 4-latki
Masc.