Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mother_Monster

Dlaczego ceny sa europejskie a wyplaty nadal nie?

Polecane posty

Gość 3424234324
Tak prosto i łapotoglogicznie- rzeczony własciciel sklepu nie moze płacic swoim pracownikom po 10- czy 20- tys. pensji, tylko płaci ok. 1000, poniewaz u nas ludzie nie mają pieniedzy na zakupy, i nasza siła nabywcza jest ok. 10 razy mniejsza niz na Zachodzie. Własciciel zarabia z 10 razy mnie niz w np. UK, toteż pracownkom płaci tez 10 razy mniej. Podatki płacimy niby ogromne, tzn, w stosunku do kwoty jaka zarabiamy, ale jest to tez - wielokrotnie mniej niz na Zachodzie. Z podatków sa finansowane zasiłki- u nas np. ok. 60 zł rodzinnego, w UK, z dziesięc razy tyle. Ale tam wpywy do budzetu sa tez razy dziesiec.

Gość 3424234324
Te kicak- to okropne, współczuje. Chyba mozna pisac do NFZ w takiej sytuacji,róbcie coś

Gość wlasciciel sklepu ma nie tylko
jestem juz babcią, wiec wiele pamietam i obserwuje rozwoj gospodarczy Polski rok po roku . Z roku na rok jest zdecydowanie coraz lepiej, coraz blizej nam do Zachodu, a pamietam czasy, dla mnie nie takie dawne, , kiedy ludzi nie wierzyli ,ze to mozliwe, tak olbrzymia byla ta przepasc. Zreszta przelicz na dolary srednia pensję na przestrzeni ostatnich lat i zobacz, jak sie zmienia.

Chorób nikt się nie ustrzeze, ale ja staram sie mieć takie zasoby, by wrazie potrzeby móc zapłacić za pewne rzeczy z własnej kieszeni. Na pewne zabiegi pewnie nie byłoby mnie stac, ale wówczas sprzedam nieruchomośc - nie stanowi to dla mnie problemu jesli chodzi o życie i zdrowie bliskich. A co do meritum: pogadaj z kimś mądrzejszym od siebie, dlaczego płace w Polsce są takie jaki są. Moze zrozumiesz. Ja we francji, austrii lub szwajcarii zarabiałabym 10 000 euro netto miesięcznie i też bym inaczej wydatkowała te pieniądze. Zarabiam po polsku i nie płaczę.

Gość 3424234324
Ponad 10 lat temu pensja wynosiła 400 zł! Więc to prawda, że ogólnie sie poprawia, chociaz ostatnio jest skok w dół. Byłoby lepiej, jakby ludzie nie byli ekonomicznymi analfabetami, nie głosowali na polityków co obiecuja cuda- najwięcej złego zrobiło przez lata SLD, które było przeciez pozostałościa PZPR. Zeby było lepiej musza byc refomy, najwiecej zrobił na początku Balcerowicz, mógł więcej ale były protsety.

Gość No naprawde al czego sie
HMS...SVSS..Petard ty pedale! Co ty leszczu myślisz że ja sie boje zapieeeerrrdddaaallllaaaaćććć 12/7 goń sie leszczu! Ja potrafie zzzzaaaappppiiiieeerrrrddddaaallllaaaććć 18/7 Tylko tępa maso zrozum jeda rzecz! Nie ma już 18/7! Nie ma i nigdy nie będzie! Bo 18/7 to luksus! ROZUMIESZ TO BARANIE!?

Mieszkam w Grecji i wiem jak tu sie zyje. O wiele razy lepiej niz w polsce. Pomidory mozna kupic za 0,30-0,50 centow jak sie dobrze poszuka. Cebula 0,50 , ziemniaki 0,40 , pomarancze 0,20. Co to jest w porownaniu do ich wyplat? Prawie nic. Za niedlugo bede musiala przyjechac do Polski bo corka do szkoly idzie i nie wiem jak sobie tu poradze :o Pozatym nigdzie ludzie nie pracuja tak ciezko i za tak marne pieniadze jak w PL. Do tego Polacy zyja krocej niz w innych krajach i to smieszne ze maja tyrac do 67 roku zycia. Ile sie naciesza emerytura? 2-3 lata? W innych krajach to pewnie minimum 10-15 lat jest sie na emeryturze. Dlatego nie mam zamiaru pracowac legalnie. Nikt nie bedzie na mnie zerowac. Nie potrzebuje tej emerytury. Wiecej wyzebram pod kosciolem.

Osobiście uważam, ze zamiast religii w szkołach winny byc podstawy ekonomii i prawa. Wtedy nie bedziemy mieli ekonomicznych i prawnych analfabetów .

przy calym wspolczuciu co do choroby - wplywy z podatkow sa odpowiednio nizsze w Polsce, skad NFZ ma byc bogaty. Popatrz zreszta , jak wyglada lepczenie np. w USA i ile kosztuje.I sprawdz, jak opodatkowani sa np Skandyawowie. Z krajow postkomuny - owszem, rowijaja sie Chiny , ale nie wiem czy tamten system komus z nas by odpowiadal( przy okazji- za szpitale i szkoly w Chinach sa platne i to slono.

Gość 3424234324
Religii to w ogóle nie powinno byc w szkole, do tego byłoby miliard złotych oszczędności.

Gość HMS...SVSS..Petard
Jaki tam luksus. Idź na swoje i pokaz na co cię stać.

HMS...SVSS..Petard TUSK WYJEBAŁ W KOSMOS MOŻLIWOŚCI ZARABIANIA,ZATRUDNIENIA I NAWET NA CZARNO ROBOTY NIE ZNAJDZIESZ!!!!!!!!!!!!!! KURRRRWWWAAA CZY TO JASNEEEEE?!!!!! I NIE PEEEERRDDDOOOLLL GŁUPOOT!!!

JA JESTEM NA SWOIM DŁUŻEJ NIŻ TY ŻYJESZ LESZCZU !

Gość Te kicak
To nie chodzi o to, że sobie odłożysz pieniądze czy sprzedasz nieruchomość, by mieć na leki tylko o to, że taką mamy politykę i o ludzi się nie dba- ma się ich w dupie. I właśnie wychodzą z założenia- sam sobie radź. Państwo Ci nie pomoże!!!! W innych krajach leki są za darmo i WIEM bo mieszkałam za granicą a u nas tylko chcą kasę od nas wydoić. O tym jest ta rozmowa!!!!

40% ZABIERA PAŃSTWO A JAK DOLICZYĆ MEDIA TO 80%

Gość HMS...SVSS..Petard
nie unoś się człowieku. idź na swoje. masz możliwość wyskoczyć poza pensję, albo toń. proste lecz prawdziwe

Gość 3424234324
Amerykanie tez w kółko narzekaja na swoja słuzbe zdrowia. A jacy bogaci. Moim zdaniem nasza suzba zdrowia jak na to co mamy, jest niezła. Niedawno gadałam z laska, co miała depresje , mieszkała w Usa i pisała tu, jak mozna sobie pomóc. To napisałam jej , zeby poszła do psychiatry, bo antydepr. sa b. skuteczne. To ona na to- ze tam psychiatra kosztuje majatek i jej nie stac. A normalnie pracowała.

Pozatym nie mowie tu o wyplatach typu 10-20 tys. Moim zdaniem takim minimum powinno byc 3-4 tys a nie tak jak u nas 1 tys :o Wtedy ludziom byloby o wiele lzej. Siostra zasuwa 9 h od pn-sob za 850 zl,fajnie nie? :o

Mother - poczytaj co sie postuluje w sprawie wieku emerytalnego w Europie ( pewnie sie zdziwisz) i potem sie wypowiadaj. Poza tym jest wolnosc wyboru - chcesz - pracujesz w Grecji , kto ci broni? na calym swiecie ludzi pracuja tam, gdzie w swoim fachu i przy swoim wyksztalceniu maja lepsze warunki pracy. Przeciez mozna zmieniac miejsce pracy i zamieszkania, zaden to dramat.

Gość 3424234324
A czemu zarabia 10x mniej skoro sa ceny europejskie? Sory, ale ty jestes naprawdę super- tepa. ZArobek nie jest od ceny, tylko od ilosci sprzedanego towaru. W Polsce ktoś sprzeda dziennie np. 5 bluz po 50 zł sztuka, na zachodzie sprzeda tych bluz 50 po 50 zł sztuka.

HMS...SVSS..Petard MAM WŁASNA FIRMĘ OD 20 LAT !!! O CZYM TY PIERDOLISZ?!!!

Gość Perfectly_
Kicak "Osobiście uważam, ze zamiast religii w szkołach winny byc podstawy ekonomii i prawa. " oho:classic_cool:Już się zaczyna seansik demagogii.

CO BAWI CIE UDAWANIE MENDY?

Gość same mądrale
Gratuluję tego,że stać Cię na zakup nieruchomości oraz inne inwestycje. Ale co z ludźmi,którzy nie wyszli z bogatego domu a dodatkowo nie są na tyle zaradni życiowo żeby dojść do większych pięniędzy i w obliczu choroby nie mają "na zbyciu" domu na wsi na zakup leków?

3424234324 - no ale kiedys jak cukier byl po 2 zl i sprzedal 100 kg, a teraz jest za 4 zl i tez sprzeda 100 kg to chyba logiczne ze ma w kieszeni wiecej kasy niz kiedys

Mother, piwo w Polsce kosztuje powiedzmy 3 zł w sklepie. Jestem sklepikarzem, mam takiego pracownika jak Ty - mam mu zapłacić 3x tyle ile obecnie. Jak myslisz, ile od jutra bedzie kosztować to piwo? 10 - 12 zł? OK, może byc, tylko kto je kupi? Przecież żeby Ci tyle zapłacić, muszę 3x wiecej mieć od kilentów... Rozumiesz?

Gość HMS...SVSS..Petard
jakiej mendy? ja nie narzekam. . . . . .. ..........bawią mnie inne rzeczy:D ociemniały frustracie

Gość S/M Visitor[R]
"Osobiście uważam, ze zamiast religii w szkołach winny byc podstawy ekonomii i prawa. " W tym kraju ludzie którzy osiągnęli sukces dzięki znajomościom podstaw ekonomi i prawa stanowią margines.

Do "same mądrale": wyszłam z domu robotniczego z Polski B (jak to się ten region obecnie nazywa). Nie miałam na starcie ani pieniędzy ani nieruchomości. Tylko głowę i świadomość, ze to mój cały kapitał.