Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dolores amores

poszukiwania biologicznej rodziny

Polecane posty

Gość dolores amores

hej! mam do Was pytanie, może ktoś się oreintuje jak podejść do tej sprawy? Rok temu umarła moja mama, dzień przed jej śmiercią dowiedziałam się, że moja mama została adoptowana przez dziadków. Nie wiem czemu mi tego nie powiedziała przecież to nic złego. Od roku stale męczy mnie dlaczego ją oddano, kim była jej mama, może mam rodzinę ( ja jestem jedynaczką, moja mama też była jedynym dzieckiem wychowywanem przez dziadków ), chciałabym wiedzieć czy mam jakąś spokrewnioną duszę na tym świecie. W akcie urodzenia moja mama ma wpisanych dziadków i nie wiem jak dowiedzieć się kto był jej biologiczną rodziną? jak wypisywano mi w Urzędzie akt zgonu zapytałam czy widnieją tam nazwiska innych osób - rodziców, ale urzędniczka powiedziała, że nie i czy coś się nie zgadza? Zastanawiam się czy z poczatkiem lat 50 to nie było tak, że dziadkowie z kimś się dogadali wzięli dziecko i tyle, w urzędzie powiedzieli, że dokumenty zaginęły , czy coś w tym stylu i nowy dokument wydano z ich danymi. Akt urodzenia pochodzi z okresu 7 lat po urodzeniu, jakby wtedy gdy był potrzebny do skzoły. Będę wdzięczna za udzielenie jakiś sensownych informacji co z tym dalej?

Udaj się do Urzędu Stanu Cywilnego, w którym wydany był akt urodzenia mamy. Jeśli adopcja jest legalna, to akt urodzenia z imionami rodziców adopcyjnych wykonywany jest na podstawie rozporządzenia Wydziału Rodzinnego i Nieletnich Sądu. Tak to wygląda obecnie. Jeśli dotrze sie do rozporządzenia, to wiadomo, który Sąd je wydał. Można tam dotrzeć do informacji o prawdziwych danych dziecka i jego biologicznych rodziców. Ale czy w latach 50-tych obowiązywała ta sama procedura?