Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

a tak na marginesie

Zapiekanki-pomysły,przepisy

Polecane posty

Tak się składa,że często jemy w domu obiadokolacje. Lubimy różne zapiekanki. Piszcie,proszę swoje sprawdzone przepisy na takie dania. Jest mnóstwo różnych przepisów w necie,w gazetach,ale nie zawsze okazują się smaczne ;) Dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość riririr powiem ci coś
warzywa na patelnie na to surowa ryba.Na to plasterek sera przy prawy i do piekarnika na jakies 30-40 minut.Smaczne zdrowe i szybkie. Warzywa jakie lubisz wymieszane z makaronem z zupki chinskiej przyprawy ser i do piekarnika. Makaron pene podgotowany na to zmiksowane brokuły.Całosc zalane sosek czosnkowym.Mozesz dodac lekko podpieczona piers z kurczaka.Do piekarnika na 20 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czy makaron tak się nazywa
Makaron pene to taki sam jak makaron pióra? Nie można po polsku nazywać? Jeśli piszesz makaron pene to lepiej zabrzmi pasta pene a jak już makaron to pióra :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wenb
makaron z obiadu świderki, tuńczyk z puszki, kukurydza z puszki,troszkę papryki czerwonej i ser żółty, ;) moja ulubiona zapiekanka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeezz
gotowane warzywa , beszamel, tarty ser fajna werscja: kalafior+ brokuly, beszamel , tarty ser

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem ze...............
pene to nie pióra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość areeee
czy makaron tak się nazywa - nauczylas sie nowej nazwy i szpanujesz? Pewnie ta nazwa funkcjonuje od niedawna, bo pierwsze slysze makaron piora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
penne to sa rurki sciete. ale niech sobie juz mowia penne, te wloskei nazwy makaronow sa dosc powszechnei przyjete w wiekszosci jezykow, polkism tez. spaghetti na przyklad. malo kto mowi makaron nitki zamiast spaghetti.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
wybaczcie te poprzekrecane literki, za szybko pisze :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry układasz naprzemienne w żaroodpornym naczyniu z kawałkami doprawionej do smaku ryby (najlepiej smakuje łosoś). Całość zalewasz mlekiem zmiksowanym z jajkiem i przyprawami wg uznania (ilość zalewy zależy od ogólnej ilości zapiekanki). Wkładasz na 15minut na 200st.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podniosęęęęęęęę
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ani98
Ja bardzo lubię z książki kucharskiej Ewy Wachowicz. Gotowane warzywa - kalafior, brokuły, do tego por, papryka i pokrojona w kostkę szynka, czy jakaś wędlina. Wszystko układasz w naczyniu i zalewasz sosem beszamelowym, na to oczywiście starty ser.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
np. zapiekanki z makaronu :) zeby nie gotowac specjalnie makaronu do zapiekanki, robimu go wiecej w dniu, kiedy planujemy danie makaronowe i juz. makaron do zapiekanki jest najlepszy, jesli po ugotowaniu i odcedzeniu polejemy go oliwa i wymieszamy. w ten sposob dodajemy do diety wiecej pysznej i zdrowej oliwy, a makaron jest milo nawilzony, co pieknie sprawdza sie w zapiekance :) zapiekanka makaronowa z brokulami (na 2 porcje): do natluszczonego naczynia zaroodpornego (ok. 20cm. x 20cm.) wykladamy warstwe makaronu. na makaron wykladamy cale opakowanie mrozonych brokulowych rozyczek (uprzednio podgotowane na parze lub w mikrofali). na to reszte makaronu i zalewamy sosem z 1 jajka, lyzki jogurtu (lub smietany) i lyzeczki majonezu. (sos zreszta juz kazdy sobie moze sam wymyslic jaki lubi). na wierzch obficie posypujemy startym serem, najelpiej gatunek rozpuszczjacy sie, raczej niz ciagnacy. polecam cheddar, gruyere, parmezan lub cos w podobie. pieczemy ok. 30 min. w 180*C (mozna zaczac w nizszej temp., a potem zwiekszyc w celu przyrumienienia wierzchu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oczywiscie nie nalezy zapominac o przyprawach - sol, pieprze i ziola, szczypior, czosnek, co tam sie nawinie ;) ale przyprawy musza byc, makaron porzadnie posolony, bo inaczej zapiekanka wyjdzie mdla i nudna. mozna dodac tez pokrojonego pomidora lub troche sosu pomidorowego, jesli. zostanie nam z innego obiadu, dobrze sprawdza sie sos bolonski - z mielona wolowina :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32

×