Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 5 latka

sanatorium skierownie

Polecane posty

Gość mama 5 latka

Czy łatwo jest dostać skierownie do sanatorium dla dziecka? sytuacja wygląda tak. syn chodzi do przedszkola. chodzi to dużo po wiedzidziane, po dwóch dniach jest już chory...ma skierowanie na wycięcie tzreciego migdała, ale na razie czekamy na termin, poza tym larynglog zalecił zmianę klimatu. pojedziemy w maju na kilka dni, ale na dłużej na pobyt prywatny po prostu nas nie stać, czy jest szansa, ze otzrymam skierowanie od lekarza rodzinnego na taki pobyt?

Szczerze - mała szansa :) ....chyba że macie dobre stosunki ze swoim lekarzem lub znajomości. Gdyby w grę wchodziła astma,alergia lub coś innego to większego problemu by nie było. To jest pierwszy rok w przedszkolu ?

Gość mama 5 latka
pierwszy rok w przedszkolu owszem, w zeszłym roku nie poszedł, bo raz, ze byłam w ciąży, dwa On chorował pediatra odradziła wszyscy mówią, że drugi rok będzie lepszy...ale ja jestem załamana, On po dwóch trzech dniach jest już chory.......oczywiście zaraża młodsze dziecko, często nas..... a kontakty mam raczej słabe, bo to nowy pediatra od niecałego roku mieszkamy w nowym miejscu, aczkolwiek czesto u niego bywamy

Patrząc na moje dziecko oraz inne to taka prawda -drugi rok lepszy :D Mój w pierwszym roku w okresie 6 miesięcy był w przedszkolu tylko 6 razy wiec jego wypisałam. Potem poszedł do 5-latków i przez pierwsze 4-5 miesięcy było tak że tydzień/dwa w domu a 2-4 dni w przedszkolu.Przyszła wiosna i trochę było lepiej. Teraz chodzi teoretycznie 3 rok,ale praktycznie 2 :D i jest super!!! Po prostu trzeba przez to przejść :)

Gość mama 5 latka
potwór z bagien - dzięki, troszkę mnie pocieszyłaś - mam wrażenie, ze choruje najwięcej z grupy, a jest w takiej grupie, gdzie wszystkie dzieci są pierwszy rok... może ktoś jeszcze wypowie się na temat sanatorium? w końcu to na pewno nie zaszkodzi....ale pewnie szanse słabe...

Gość mama 5 latka
przerabialiśmy bioaron c broncho- waxon dwa lata z rzędu poza tym codziennie pije syrop z czosnku i cytryny oraz z mlecza

Moja Kasia pije Omega-3 i daję jej jetz codziennie 1/2 szklanki wody z miodem i cytryną. Poza tym ciepło ja ubieram, bo wcześniej trochę przesadzałam i łapała jakieś przeziębienia. teraz jest ok.

Gość mama 5 latka
czy ktoś może wypowie się na temat skierowań?

Gość Niewidoczny dla innych
Żeby dostać skierowanie do sanatorium trzeba mieć "plecy". Trzeci migdał to nie powód, laryngolog zlecił zmiane klimatu więc dlaczego nie dał skierowania ? Bo to nie takie proste. Wśród dzieci największą szansę na sanatorium mają te z astmą, albo innymi poważnymi chorobami przewlekłymi, wśród dorosłych najczęściej po udarach/wylewach. Przykład: siostra mojego męża ( pielęgniarka na oddziale neurologii ) dokładnie miesiąc temu miała udar niedokrwienny - stało się to akurat w pracy na nocnym dyżuże i wiesz co, pomimo, że pracuje w służbie zdrowia i możnaby pomysleć, że załatwią jej sanatorium od ręki to niestety tak nie jest. Może we wrześniu dzięki "przekrętom" i znajimościom uda się coś załatwić na 2 tygodnie w Reptach, ale to jest wielkie MOŻE, więc myślę, że nie masz co nawet myśleć, chyba że za grubą kopertę, taka prawda.

dyżurze *

Gość mama 5 latka
niewidoczna - dziekuję za odpowiedź

Gość mama 5 latka
tak myślałam, że to nie jest proste....z drugiej strony przecież sama sobie tego nie wymyśliłam, a druga sprawa, że z dzieckiem i tak musi ktoś jechać i za siebie zapłacić

Ja nie twierdzę, ze sobie coś wymyśliłaś, ale skoro, żaden lekarz nie wspominał o sanatorium i nie dał ci skierowania to w sumie tym samym dostałas odpwiedź. Nie jestem pewna, ale żeby dostać skierowanie do sanatorium to chyba pacjent przechodzi nawet przez jakąś komisję ( tak jak np. trzeba przejść przez komisję lekarską, by przyznano komuś rentę ). Takie niestety mamy smutne czasy, że albo plecy, albo koperta, a jak nie masz to cierp.

Ja nie wiem jak to jest bo ja powiedziałam pediatrze ze chcę skierowanie i powiedziała ze mam w tym tyg podejść i wypisze. Zero problemów. Natomiast to czy dostaniemy sanatorium czy nam nie przyznają to już inna bajka i nie od lekarza zależy.

A i nie wiem czy wiesz ale: sanatorium jest refundowane z NFZ dla dzieci od 3 roku życia w górę. Za młodsze dziecko jeśli chcesz go zabrać płacisz stawkę taką jaką sobie wymyślił ośrodek do którego jedziesz. Za siebie też płacisz. Do dziecka które jest w sanatorium też dopłacasz np klimatyczne. W sumie za 3 tyg dla matki plus 2-3 dzieci wychodzi około 4-5 tysięcy.

wiosenna mama napisała Ci to co chciałam Ci przekazać, ale nie wyraziłam się dosyć jasno, a mianowicie, skierowanie możesz dostać, ale gorzej z przyznaniem.

Gość mama 5 latka
wiosenna - dziękuję za Twoją odpowiedź. Tak czy siak będę próbować, co mi szkodzi....i zdaję sobie sprawę, że nie płaci tylko dziecko

Gość mama 5 latka
pytam ponownie

Gość mama 5 latka
chyba nikt nie był z dzieckiem w sanatorium.......

Gość mama 5 latka
spróbuję ostani raz, może dziś ktoś odpowie