Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdołowanaddddddd

Prosze o interpretacje wynikow>>>

Polecane posty

Gość zdołowanaddddddd

Odebrałam dzisiaj wyniki tsh i chyba mam niedoczynnośc tarczycy. Wynik: 4,60 ulU/ml, przy normie 0,27-4,20. Co mam robic, bo tu juz nie moge isc do lekarza, nie mam ubiezpieczenia. Jakie badania mnie czekaja?

Gość junn
Najczęstszą przyczyną podwyższonego TSH jest niedoczynność tarczycy. Wówczas niedobór hormonów tarczycy jest sygnałem do zwiększenia wydzielania TSH. Rzadko występującymi chorobami przebiegającymi ze wzrostem TSH są gruczolaki przysadki wydzielające TSH oraz inne nowotwory mające zdolność do wytwarzania TSH, jak zaśniad groniasty i kosmówczak. Przemijający wzrost TSH występuje także w okresie zdrowienia po ciężkich chorobach. Czy wynik TSH wystarczy? Wybiórcze oznaczenie TSH jest wystarczające jako pojedynczy test tylko wówczas, gdy wynik jest prawidłowy, a pacjent nie ma objawów klinicznych dysfunkcji gruczołu tarczowego. Można się nim również posługiwać w ocenie skuteczności leczenia niedoczynności tarczycy. W pozostałych przypadkach należy poszerzyć diagnostykę o oznaczenie stężenia hormonów tarczycy w surowicy.