Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest ?

Czy mama z NIEDOWAGĄ może skutecznie KARMIĆ PIERSIĄ?

Polecane posty

Gość jak to jest ?

Jak to było u Was? Chodzi mi zwłaszcza o pierwsze miesiące karmienia, gdy dziecko jest całkowicie na mleku matki. Czy pomimo tego, że miałyście niedowagę, to dzieci najadały się Waszym mlekiem?

Gość vvvvvvvt
ja mam niedowagę, 2 dzieci wykarmiłam i to każde do roku

kochana mleko produkuje sie z krwi, nie ma czegos takiego jak malo tresciwy pokarm (zaraz tu pewnie niektore na mnie naskocza ale polecam lekture FACHOWEJ literatury). Jedz z glowa, zdrowo, duzo warzyw i owocow, duzo burakow, szpinaku, ryb itp i bedzie dobrze.

Ooooo tak :) Ja mam od wieków 176 cm i ważę 58 kg i karmiłam syna równo 2 lata :D Dodam, że przez te dwa lata syn nie jadł prawie niczego, a rósł cudnie, chorował raz na trzydniówkę i najadał się, od urodzenia przesypiał całe noce :)

Nie jadło oczywiście niczego innego miało być - żył tylko na moim mleku....

na podobne pytanie w szkole rodzenia Pani dr nam podała przykład niektórych biednych krajów, gdzie kobiety są często niedożywione, raz że maja w ogóle pokarm, dwa że faktycznie karmią i te dzieci bedące na cycusiu tylko tak naprawde mają wszystko

Gość no i zleciały się
fanatyczki. Jak zwykle. Niedługo kp awansuje do rangi religii - i TAK JUZ W POLSCE MAMY OBOWIĄZKOWY KULT LAKTACJI.

owszem, uwielbiałam karmić swoje dziecko piersią, walczyłam o to 2tyg dzień i noc, i mam nadzieję, że dane mi to będzie przeżyć ponownie już niedługo, i zgadzam się, było to dla mnie jak cos magicznego tylko między mną a dzieckiem:D

Gość Tamiła ty ważysz aż 58 kilo?
sądziłam, że dużo mniej patrząc na Twoje zdjęcie w stopce

z czym Tamiła żartuje?

Co za patologia karmić dziecko do 2 roku życia :O I jak tam dzieciak? Krzywy zgryz, urazy psychiczne na samym starcie? Takie matki jak ty powinno się zamykać.

a faktycznie, nie doczytałam 2 lata na samym mleku???

Tak, na tym zdjęciu ważyłam 58 kg. Aktualnie ważę 60 kg, a wyglądam tak samo, tylko bez brzucha..... za nic przytyć nie potrafię i wszyscy myślą, że ważę mniej....nie wiem :(

no bo wyglądasz na mniej;) pewnie masz ciężkie kości

Tak, moje dziecko nie uznawało niczego poza mlekiem, sztucznego ani razu nie chciało, wypluwało... zgryz ma dobry, nie ma wad, nie choruje, jest z nim wszystko ok, więc co nie tak z tym karmieniem ? To była raczej moja sprawa, karmiłam tylko sam na sam z dzieckiem, a mały faktycznie nie chciał jeść niczego więcej. No wiadomo, wprowadzałam pokarmy tak jak się zaleca, ale jadł odrobinę i więcej nie chciał. W jego drugie urodziny powiedziałam STOP. I się skończyło, ale bardzo dobrze wspominam te czasy. Z resztą z czego ja się tłumaczę :D

Tak, na tym zdjęciu ważyłam 58 kg. Aktualnie ważę 60 kg, a wyglądam tak samo, tylko bez brzucha..... za nic przytyć nie potrafię i wszyscy myślą, że ważę mniej....nie wiem :(

Ja mam cale zycie niedowage ,karmilam 10 i prawie 5 miesiecy corki,jedynie co to szybko pozbywalam sie kg dodatkowych ,czego nie chcialam :)

Gość a ile ważycie i ile macie wzro
stu, mamy z niedowagą?

Gość do autorki nie martw się
tak może karmić

Gość do autorki nie martw się
po porodzie miałam coś tam do zrzucenia i szybko poszło, aż za szybko, byłam na diecie eliminacyjnej z powodu alergii u dziecka i tak był czas że ważyłam 46kg wzrost 161cm, ale mleko miałam, dziecko przybierało, w miarę jak tylko udało mi się jakiś nowy produkt do diety mojej dostarczyć to było coraz lepiej, już nie straszę chudością ;)

Gość no 161 cm i 46 kg
to żadne straszenie chudością;) bez przesady;)

Gość wredrw
Tamiła a gdzie ty masz tę niedowagę? ja nie widzę- normalna szczupła kobieta z ciebie jakich wiele. i od kiedy nadmiar tłuszczu jest potrzebny do produkcji mleka?

Gość jak to jest ?
u nie po pierwszej ciąży było tak, że po 3 miesiącach od porodu zrzuciłam wszystkie nadprogramowe kilogramy i ważyłam nawet mniej niż normalnie (normalnie 50kg/169cm) i choć mleka miałam pełno, to dziecko ciągle było niespokojne, wiecznie marudziło, płakało, mało przybierało na wadze, ale że było zdrowe, to lekarz nie widział nic niepokojącego i uważał, że tak ma być, bo skoro ja jestem szczupła (mąż też), to jakie ma być dziecko - słyszałam zauważyłam, że gdy zaczęłam wprowadzać inne pokarmy niż mleko (po 6 miesiącu) dziecko zaczęło mi w końcu spać w dzień, a gdy odstawiłam je od piersi po 9 miesiącach (po prostu już nie miałam siły) i zaczęłam dawać MM, to jakby mi ktoś dziecko podmienił - wesołe, zaczęło przesypiać całą noc, a wcześniej budziło się po 7-8 razy żeby popić z cyca:O z perspektywy czasu stwierdzam, że moje dziecko nie najadało się moim mlekiem, którego było mnóstwo jak już wspominałam chciałabym uniknąć takiej sytuacji przy kolejnym dziecku tylko jak to zrobić żeby utrzymać nadprogramowe kilogramy z okresu ciąży?

Gość ja mam niedowage i
i też karmiłam piersią 16 miesięcy. Przed ciążą ważyłąm 45 kg. W trakcie karmienia ważyłąm 43kg a teraz nie karmie i waże 47 kg. Ale nadal jestem chuda a mam 162 cm wzrostu.

Gość gość
Też mam niedowage (165 cm i 45 kg) i karmię juz ponad 11 miesięcy i zamierzam jeszcze kilka miesięcy pokarmic