Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuniaaaaa

Ile dajecie dzieciom na studiach?

Polecane posty

Gość mamuniaaaaa

Mam dwójkę dzieci, które od października chcą iść na studia. Codzienny dojazd nie wchodzi w grę. Ile dzieciom dajecie na życie? Córka oznajmiła mi, że zamierza pracować w weekendy, więc nie będzie zjeżdżać do domu. Muszę dać każdemu na studia(450zł na osobę na miesiąc, oboje wybrali kierunki, których nie ma na uczelniach państwowych). Do tego opłaty za pokoje w mieszkaniach studenckich i coś na życie. Córka umie się zorganizować, zawsze znalazła jakąś dodatkową pracę, jest dosyć ekonomiczna, ugotuje zawsze coś z niczego, o syna raczej się boję...

Gość mamuniaaaaa
nie ma nikt dzieci studentów? a Wam studenci ile rodzice dają?

Gość hhhjjhjhhj
najwiecej kosztuje wynajem mieszkania/pokoju:o w moim miescie ponizej 500zł nie wynajmie sie pokoju a mieszkanie to co najmniej dwa razy tyle + opłaty poza tym sama ocen ile kosztuje dzienne wyżywienie itp

Gość wwrrr
Na pierwszym roku dostawalam 500 na miesiac, z czego 250 placilam za pokoj. Dalam rade.

Gość c6h6
no z taka oplata za studia to minimum z 1500zl na osobe:o

Gość Taka jedna 40-stka
Moje corki tez od wrzesnia zaczynaja studia ,jedna bedzie na miejscu studiowac, a druga w innym miescie,na szczescie u nas studenci dostaja spore stypendia ktore maja za zadanie pokryc oplaty zwiazane z akademikiem i samymi studiami,no ale jakies kieszonkowe tez bede musiala jej dawac,tylko pojecia nie mam ile.Mysle ze to wszystko wyjdzie w praniu jak juz te studia sie zaczna. A Tobie autorko to wspolczuje kurcze tyle kasy :( No ale co zrobic cieszmy sie ze dzieci chca sie ksztalcic.

Gość mamuniaaaaa
450 to juz same studia... ja tak mysle, zeby dac im po 1200... corka jakos sobie poradzi, ale boje sie o syna

Gość ciocia pralinka
Zależy w jakim mieście studiowanie im się marzy ;) Bo tak różne są ceny stancji w zależności od miasta.

Gość apurtnica
nic, ja się sama utrzymuje. Za wszystko płacę sama. Nie rozumiem osób, które ciągną na wszystko pieniądze od rodziców. Mogli chociaż na państwowej uczelni wybrac kierunki. Chyba,ze jestescie bogaci...

Gość mamuniaaaaa
konkretnie to Poznań

Gość Stary sponsor ))))))
Ufff, moja właśnie kończy opłaciłem ostatnie czesne . Mam nadzieję, że doktoratu nie będzie zamierzała robić po tak durnowatym kierunku :(

Gość mamuniaaaaa
z kierunków akurat jestem zadowolona, więc tu nie mogę narzekać. 1200 by im starczyło? Trudno mi określić ile kosztuje jedzenie na jedną osobę. Wiadomo, jak się gotuje dla całej rodziny to bardziej ekonomicznie wychodzi

No to ci współczuję autorko, to dopiero ci się zaczyna zaciskanie pasa !

Gość mamuniaaaaa
za dwa lata jeszcze trzecia córa pójdzie...

A "studenckie" życie ?, to pryszcz ?, ciuchy, książki.......... nieskończoność

Gość c6h6
450zł za studia, z 500 za pokoj, za 250zł miesiecznie ciezko przezyc a jak jeszcze dojdzie opłata za ksiazki, ksero, komunikacje miejska, cos do ubrania to juz calkiem nie da rady:o swoja droga drogie te studia jak 450/mieciac..

Gość wwrrr
Jedzenie kosztuje tyle, ile masz. Jak Cie stac, zrobisz dewolaja, jak nie, zjesz makaron z keczupem. Nie dawaj za duzo, po pierwsze, niech sie ucza gospodarowac pieniedzmi, po drugie wielu studentow i tak na jedzeniu oszczedza a wydaje pieniadze na alkohol.

Gość mamuniaaaaa
Z mężem mamy sklepy odzieżowe, więc ciuchy będą mieli od nas. Książki też my kupimy.

:D Moja druga polatała, kierunki zmieniała, koszty generowała ........ W efekcie niczego nie skończyła i za półtora miesiąca wesele :D

Gość mamuniaaaaa
wwrr o to się nie boję:) syn to jeszcze może na alkohol wydawać, córa jest dosyć odpowiedzialna, bardzo dospodarna, mnie wyzywa jak za drogie zakupy zrobię, albo obiad, który szło zrobić tanim kosztem:P O to się nie boję, ale nie chce też, żeby głodowali. Córa się uparła, że będzie pracować, chociaż wolałąbym ją na weekendy w domu

Eeeeech życie Kto ma pszczoły ten ma miód Kto ma dzieci...............

dolicz jeszcze dojazdy na uczelnie, chyba ze znajda jakies mieszkanie blisko uczelni, ale wtedy pewnie koszty wieksze

Gość mamuniaaaaa
Syn z kosmetyków to tylko szampon, płyn do kąpieli, kulka pod pachy, dezodorant i pierdoły do golenia. Zamknie się w 50 zł, córa jest konsultantką Avonu i takie rzeczy dla siebie bierze zamiast zarobku, a ma swoje przynajmniej. Z tego co piszecie to 1200 za mało... Ile proponujecie?

A ja powiem tak, 5 lat kucia bzdur, 5 lat bulenia kasy w efekcie czego i tak nie znajdzie żadnej pracy i wyląduje w mojej firmie. Albo będzie klepać biedę . To absurd !!!

Gość mamuniaaaaa
3 lata im opłacam na dziennych. Potem idą jak już to zaocznie, tylko opłaty za studia będziemy im opłacać.

Gość ja na studiach mieszkanie
opłacałam sobie sama a na samo jedzenie (bez chemii, kosmetyków, ubran itd) miałam 200zł i w zupełności wystarczało, nawet na wyjście na piwo zostawało :) Ja gotowałam obiady na spółkę z koleżanką, więc żaden obiad się nie zmarnował bo gotowanie tylko dla siebie byłoby nie opłacalne i większość pewnie by sie wyrzucało, poza tym rachunki większe...

Gość mamuniaaaaa
Mój syn gotować nie umie. Co nawyżej zrobi sobie jaja sadzone albo zupkę z paczki... Córa już mi przedstawiła plan żywieniowy, czasem ona mnie zadziwia. Stwierdziła, że ugotuje na początku każdego miesiąca po 3 pełne gary jakiejś zupy np. pomidorowa, krupnik i kapusniak, zagotuje w sloikach i bedzie jesc na zmiane. Napisała na liście, że zje łącznie 2 kurczaki na miesiąc, spiwała ile zje bochenków chleba, synki itp:P ah te moje dzieci...

ja bym brala pod uwage takze jakies awaryjne sytuacje, np nagle musi isc do lekarza prywatnie czy cos sie stanie i potrzebuje pieniedzy a ty akurat w tym momencie nie mozesz zrobic przelewu tak na prawde to wszystko zalezy od kosztu mieszkania/pokoju wiadomo, ze jezeli wynajma cos za 900 zl to 1200 im nie wystarczy dolicz tez jakies proszki do prania, plyny do mycia naczyn i inne zwiazane z utrzymaniem porzadku w mieszkaniu

Gość dalma
ja dostaje okolo 300 zl od rodzicow na miesiac ale zaznacze ze to nieduze miasto to i koszty niskie