Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuniaaaaa

Ile dajecie dzieciom na studiach?

Polecane posty

Gość pewnaaaa studentkkaaaa
skoro możecie i chcecie pomóc to bardzo dobrze. ja miałam parę kryzysowych sytuacji, było ciężko i nie miałam do kogo się zwrócić.

licencjat w sumie kosztował mnie 600zł. jak nie miałam na czym oszczędzać to oszczędzałam na jedzeniu, były dni, kiedy jadłam tylko chleb z masłem i tak cały miesiąc- za przeproszeniem do dzisiaj jak widzę chleb z masłem to mam odruch wymiotny.

Gość mamuniaaaaa
Ja już dawno wiedziałam, że w dzieci chcę inwestować, mąż trochę zły, że chcę sponsorować córkę, skoro ma już zawód, ale moim zdaniem skoro dajemy taką szansę synowi to córa też na to zasługuje. Ma dobry zawód i nawet w weekendy jest w stanie dużo zarobić. Jest w stanie pracować za 12zl/h lub więcej, bo ma dobre referencje, jest dobrą kucharką, więc ona będzie w miare dobrze żyła.

jaki zawód ma córka? kucharka? dobrze rozumiem?

Gość mamuniaaaaa
Tak, dokładnie. W ostatniej firmie zarabiała już 3,5 tys jako szef kuchni, ale zrezygnowała ze względu na szkołę, gdyż w pewnym momencie dostała ultimatum: albo szkoła albo praca. Referencje ma świetne

Gość prywatne uczelnie
to nieporozumienie. szkoda placi te 450zl co miesiac bo taki dyplom i tak nadaje sie do kosza. wyslij ich na panstwowe albo niech pracuja w tych sklepach odziezowych bo po 5 latach prywatnej uczelni i tak tam wyladuja.

Gość mamuniaaaaa
Tak, rzeczywiście, zatrudnić na sprzedawców- dobre sobie. Kto powiedział, że oni chcą pracować dla kogoś? Mają plany na firmy, oboje. Z tym, że potrzebują konkretnej wiedzy w danym kierunku.

Gość alicja bitechnolozka.
500 na mieszkanie plus 350 na zycie tyle ja dostaje.

Gość prywatne uczelnie
Tak, rzeczywiście, zatrudnić na sprzedawców- dobre sobie. Kto powiedział, że oni chcą pracować dla kogoś? - to czy chcą nie ma znaczenia bo nikt nie chce ale to zycie weryfikuje takie rzeczy. na prywatnej uczelni ani ich nic nie naucza ani dyplom nie jest wart funta klakow. na panstwowej tez ich niewiele naucza ale moze papier sie kiedys na cos przyda. poza tym na panstwowej sa kierunki ktore daja prawa wykonywania zawodow ktore sa regulowane. jesli to co chca robic to nie jest zawod regulowany to niech robia to od teraz bo na studiach za bardzo swojej wiedzy PRAKTYCZNEJ nie poszerza a straca czas.

Gość ciekawskaciekawskaaaaskaaa
co to znaczy ze musisz dawac na studia? mozesz, nie musisz dorosle dzieci... chce isc na platne studia - niech zarobi ja bym dala tak po 700zl, reszte niech sobie zarobią

PS nie czytalam calego tematu, ale 98% kierunkow gwarantujcych prace jest na panstwowych uczelniach, chyba córka jakis bubel wybrala.

Gość asduugdeswq2o
Jesli chcesz testować za darmo markowe kosmetyki co miesiac zaloguj się tu: shinybox.pl/?ref=a41fdf1

i dodam, że sama jestem rok po studiach, dostawalam 500zl, potem 600, mieszkalam w warszawie w akademiku i dorabialam sobie. Nie chcilam brac kasy od mamy, ale ona sama sie uparła. Wstyd by mi było, kobieta ponad 20 lat i na utrzymaniu rodzicow? Nastolatek zarabia na swoje przyjemnosci, to normalne, ze mu sie daje dach nad glowa i jedzenie. ale dorosly czlowiek? twoje dzieci bedą nieudacznikami, a ty zmarnujesz kase. jak chcesz w nie inwestowac - odkladaj pieniadze, a teraz dawaj im malo. jak juz sie ogarna, bedą brac sluby,. to im wtedy daj tą kase.

Fajnie ze tak sobie cora radzi Ja tez kocham gotowac i gotuje czesto a cenowo zalezy :) teraz odebralam paczke z jedzonkiem marynaty kfc do kuraka sosy bbq mieszanka do rosolu snacki chilli i 70 nie ma :( drob ma podrozec :( o orange pisalam nie dlatego aby reklamowac firme ale ja mam taki pakiet i sobie chwale polaczenia do siostry taty mamy meza i psiapsioly mam w abonamencie :) kurcze wszystko w gore idzie gaz prad papu a cora na pewno sobie poradzi gdyby to bylo w moim miescie prace by juz miala ale za 2500 na lapke

Gość prywatne uczelnie
twoje dzieci bedą nieudacznikami, a ty zmarnujesz kase - co za bzdury wypisujesz. kiedys tez dostawalem i teraz radze sobie finansowo lepiej niz ci ktorzy niby nie sa nieudacznikami. ja dostawalem 600 zl ponad 10 lat temu z czego mieszkanie kosztowalo 200zl i mi brakowalo i dorabialem :D jak autorko masz kase to im daj w koncu teraz sa mlodzi za 10 lat to po gowno im beda pieniadze. podrozowac i wydawac mozna bedac mlodym pozniej to juz nie sprawia takiej radosci. najwiecej kasy powinni zarabiac mlodzi a starcy to moga zarabiac malo bo juz wszystkie kosci bola nie chce sie nigdzie jechac itd.

to wszystko jeszcze przedemną.Syn za dwa lata kończy ogólniak,ale już wybiera się do Warszawy.Zakochał się w niej:)

Gość same blokowiska
faktycznie jest sie w czym zakochac. moze wyslij go za granice na wakacje niech chlopak zobaczy jak wygladaja miasta.

jeżdzi.Mówi,że jak skończy studia to wyjedzie do Paryża lub Rzymu. A co do W-wy to zauroczony jest tą przedwojenną.

Ja traktuję to na razie z przymrużeniem oka.W tym wieku to co chwila może mu się zmieniać:)

Gość Malwinka z Lublina
Ja dokładnie nie licze ile dostaje na studia bo co weekend wracam do domu. Wychodzi mi 350 co miesiąc za pokój i 250 na każdy tygodniowy wyjazd. Poza tym jeszcze jakaś dodatkowa kasa na zakupy kosmetyki i takie tam.. Pewnie 1500 pójdzie lekką ręką ale ja mam samochód i nie korzystam z transportu publicznego co zwiększa koszty.

Gość Solenizantka
Moja córa studiuje na Vistuli w Warszawie, to dobra, prywatna uczelnia, ale godzi studia z pracą i dorabia sobie w salonie kosmetycznym. Umawia klientki tak, aby nie kolidowały jej ze studiami. Mimo wszystko dostaje ode mnie na opłacenie czesnego, no i jeszcze tysiąc złotych co miesiąc, resztę sobie dorobi sama.

Gość tajki82
A jak powiem, ze syn mojego męża ma swoje mieszkanie, jeden pokój (z dwóch ) wynajmuje swojemu kuzynowi za kasę, ma rentę po nieżyjącej juz matce, a jego ojciec i mój maz wpłaca mu co miesiąc tysiaka, to mało czy dużo I jeszcze dziadkow ma dzianych, ktorzy zostawili mu dzialke nad morzem ? Dodam jeszcze, ze my musimy liczyc sie z kazdym groszem I mamy kredyt hipoteczny na karku (mamy dwoje malych dzieci, w wieku przedszkolnym) Wtf??

Gość madeleinka
o_O Widzę,że niektóre matki dają swoim dzieciom na studia tyle co mój ojciec w miesiąc zarobi.

Gość gość
Czy wy się dobrze czujecie? Kto widział w Poznaniu pokój za 350 zł? Prawda jest taka, że cena poniżej 600 stów ze wszystkim (liczniki itd) za jedynkę, to już i tak wielka okazja.

Gość maniek1233534523
mi rodzice daja 2000 miesiecznie za jedynke w krakowie place 650 zlotych reszta dla mnie wiec idzie jakos przezyc nie musze pracowac