Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agata p...

Czy jedno dziecko to egoizm ???

Polecane posty

Gość agata p...

Ja mam tylko jedno, moja koleżanka 4, ciągle słucham , że jestem egoistką , bo nie chcę więcej dzieci. Wiem, że było by skromniej w naszym domu, gdybym miała z mężem więcej dzieci. Ona twierdzi , że nie ważne czy w bogactwie czy w biedzie ale dzieci mają się rodzić i koniec. Już mam dosyć wysłuchiwania , że jestem wygodna itp. Co zrobić z taką koleżanką???

Gość ja w ogóle nie chce...
..

Gość Patrycja;)
ja mam jedno i mi wystarczy.. jak kogos stac to niech ma sobie wieccej dzieci.. a jak masz taka kolezanke to z calym szacunkiem kopnij ja w zad!

Gość tak zapytam
skoro lubi rodzic dzieci i zyc w biedzie to niech to robi, ja bym jej zwyczajne powiedziala ze to nie jej sprawa i tyle bo nic jej do tego ile masz dzieci

Gość Ludu...
Jak to co zrobić olac z góry. Ja też mam jedno i nie mam zamiaru robić wiecej bo napewno byłoby skromniej:) za to jest wygodniej z jednym...fakt faktem kiedyś to dziecko zostanie samo na świecie ani siostry ani brata rodzice wiecznie zyc nie beda ale co zrobić

Gość agata p...
no czasem mam ochotę, dodam, że katoliczka , nie szanuje odmiennego widzenia rzeczywistości , lubię ja ale w tym temacie mam jej dosyć

Gość agata p...
ja też jestem jedynaczką i nie jest mi strasznie źle, mam swoją rodzinę

Gość ?wtf!
A po ile lat macie?

Gość agata p...
ja 30 lat, ona 37 lat

Gość game off
ja tez jestem jedynaczka i nie jest to nic strasznego. sama chciałam mieć dwójkę ale zostanę przy jednym bo w tym kraju wiecej miec nie będę. nie stać mnie

Ja Ci powiem jak to wygląda z perspektywy takiego dziecka. Sama jestem jedynaczką i gorszej krzywdy dziecku wyrządzić nie można. Pomyśl sobie co będzie kiedyś? Ja już dzisiaj nie ogarniam co będzie jak moi rodzice odejdą. Zostanę sama jak palec. I albo znajdę dobrego męża co będzie również moim przyjacielem, takiego, na którego zawsze będę mogła liczyć albo będzie kiepsko.

Gość agata p...
no właśnie mnie też nie stać i w tym problem, jedno mam i ledwo nam się udaje wszystko pogodzić, pracę, żłobek no i wydatki. Gdybym miała więcej pieniędzy czemu nie ale rozsądek mi podpowiada, że nie można żyć ach jakoś to będzie !!

Gość game off
przesadzasz, sama jestem jedynaczką, mam wielu znajomych jedynaków i nit nie uważa że to krzywda. powiem więcej- widzę więcej + niz - :P pamiętaj ze sa ludzie którzy mają rodzeństwo a nawet ze soba nie gadaja bo się nie lubią...

Gość nieszczęśliwa jedynaczka:((
ja jestem jedynaczką i martwię się o przyszłość :( nie mam kuzynów...nikogo...ostatnia w rodzinie...odziedzicze co prawda 3 mieszkania albo 4...ale co to tam..wolalabym jedno mieszkanie i brata albo siostrę :(

Gość nieszczęśliwa jedynaczka:((
i powiem że mam trochę żalu do rodziców, przez brak rodzeństwa jestem egoistką i mam złe relacje z rówieśnikami, mając chlopaka rywalizowałam z nim...

Gość RudaRudaRuda111
to czy ktoś chce mieć jedno dziecko, czy pięcioro, to jego prywatna sprawa i nikomu nic do tego. W końcu nikt inny poza rodzicami tych dzieci nie wychowuje. Ja sama uważam, że lepiej mieć jedno i wychować w godnych warunkach, tak by mogło się kształcić, niczego mu nie brakowało i aby mieć dla niego czas, niż mieć sześcioro i nie móc z nimi spędzać czasu, bo trzeba przecież nieźle się napracować, by utrzymać liczną rodzinę i automatycznie nie da się poświęcić potomstwu wystarczająco dużo czasu. Ja mam 2 dzieci i był to wybór mój i męża. Ale pamiętam tą irytację, kiedy zaraz po urodzeniu pierwszego dziecka co chwilę ktoś pytał kiedy będziemy starać się o drugie... moja przyjaciółka ma jedno dziecko i nie zamierza zachodzić w kolejną ciąże, a kiedy ktoś próbuje jej wmówić, że powinno się mieć co najmniej dwójkę, odpowiada- "a wspomożesz mnie finansowo? bo jeśli tak, to jeszcze dziś zaczniemy się starać"...skutecznie ucina wszystkie docinki ;)

Rozumiem, ze teraz są inne czasy i jest ciężko. Ja trochę inaczej na to patrzę, bo moi rodzice mieli łatwiej a zrobili to z czystego egoizmu i wygody. Sama jeszcze dzieci nie mam więc może nie powinnam się wypowiadać...

Gość game off
nieszczęśliwa- miej do rodziców zal , ale nie o to że jesteś jedynaczka tylko o to ze źle Cię wychowali skoro jesteś egoistką i nie potrafisz nawiązywac relacji interpersonalnych. ja tez jestem jedna i nigdy z tym problemu nie miałam, mam znajomych, przyjaciól, faceta i generalnie dobrze żyję z ludzi, łatwo nawiązuję kontakty i rodzeństwo mi nie jest i nigdy nie było do niczego potrzebne.

Gość game off
Ruda dokładnie! ja dzieki temu że byłam jedna mogłam jeździć na kolonie za granice, uczyć sie angielskiego, niemieckiego i hiszpańskiego itd a rodzice sami mi powiedzieli ze gdyby było jeszcze 1 dziecko to tego by nie było bo nie byłoby zwyczajnie kasy. więc jestem im wdzięczna że byłam tylko ja i mogli mi zapewnić wszystko czego potrzebowałam.

Gość czopek456
to ona jest egoistką bo płodzi dziedzi dla własnego widzimisie skoro nie liczy sie dla niej co im zapewni w przyszłości,będą biedowac bo mamusia chciała mieć gromadke,żal

Gość agata p...
no właśnie ja chciałabym moje dziecko wykształcić, pomóc itd a moja koleżanka twierdzi, że dzieci same się mają martwić o przyszłość i same zapracować na to co będą mieć w przyszłości. Bardzo ostatnio się kłócimy, nawet unikam kontaktu z nią , żal mi bo znamy się kupę lat i mamy fajne wspomnienia

Gość agata p...
game off, myślisz dokładnie tak jak ja - cieszę się , że nie jestem sama

nieszczęśliwa jedynaczka:(( - doskonale Cię rozumiem. Też dużo dziedziczę ale co z tego? Ktoś kto nie poczuje, nie zrozumie. Co mi po tym jak będę sama jak pies jak rodzice odejdą. Będę mogła sobie tą kasą i nieruchomościami dupę podetrzeć. Widzę jak bardzo bo śmierci mojej babci moja mama zżyła się ze swoją siostrą. Są jak najlepsze przyjaciółki, wspierają się i sobie wzajemnie pomagają. Ja w takiej sytuacji będę mogła liczyć sama na siebie. Jak założę rodzinę nie będzie super Świąt w dużym gronie itd. Niby błahe rzeczy a jednak...

Gość ajajam
egoizm to rodzic dzieci bez opamietania nie patrzac na swoją niezbyt dobrą sytuacje materialną,mieszkniową.

Gość agata p...
przecież, jak dużo dziedziczysz możesz mieć więcej dzieci jeśli będziesz chciała i nie będziesz sama :)

Gość ajajam
Niektóre matki mające wiecej dzieci zazdroszczą matkom,które mają jedno dzecko.

Gość ajajam
Samemu mozna być w tłumie rodzenstwa. To,ze ktos ma rodzenstywo,nie oznacza,z enie moze byc samotny.

Gość agata p...
też tak czasem myślę, że to może dlatego takie gadanie, zazdrość , że nie jestem umęczona dzieckiem, tylko cieszę się jak wracam z pracy z wspólnie spędzonego czasu

Gość RudaRudaRuda111
taaaa dzieci same mają na siebie zapracować...zwłaszcza te dziesięcioletnie...argument pierwsza klasa. Agata, ta Twoja koleżanka, to chyba za dużo w głowie nie ma, przykro mi, ale jak słyszę takie coś to mi się nóż w kieszeni otwiera...

Gość glupie gadanie
egoizm to jest jak się nie chce mieć w ogle dzieci.A rodzeństwo nigdy nie daje gwarancji ,że człowiek nie bedzie isę czuł samotny ..bo różnie się w zyciu układa.Lepiej mieć 2-3 i klepać biedę niż jedno żeby miało wszystko czego dusza zapragnie yhy