Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mechanikk

Jak to jest mieć schizofrenie? Ma ktoś może doświadczenie z

Polecane posty

Gość mechanikk

osobami chorymi lub sam choruje?

Gość brązowookaszatynka
Tak mam doświadczenie, w domu moim mieszka, nie życzę nikomu tej choroby. Pozdrawiam.

Gość mechanikk
A coś więcej? Ja się obchodzić z taką osobą? Jak reaguje? Proszę pomóżcie! Jakie są znaki szczególne tej choroby?

Gość nom__
tak, mam w rodzinie chora osobe

Gość trudna diagnoza 27 lat
mój kolega miał ok. roku diagnozowaną chorobę. najpierw myślano, że to depresja i nerwica natręctw, następnie orzeczono schizofrenię. jest na rencie i często z nim rozmawia i nie sprawia wrażenia jakiegoś chorego, niebezpiecznego... u kobiet ciężej jest wykryć schizofrenię i zapadają na nią znacznie starzej niż faceci tj. ok. 26-30

Gość mechanikk
Nie ma żadnych dziwnych zachowań? Jak rozpoznać, że ktoś jest chory?

Gość brązowookaszatynka
No to tak: po pierwsze wymyśla niestworzone rzeczy, np. że jest z innej planety, nie dba o higienę osobistą, może się nie myć miesiąc i nic go to nie interesuje, dotyczy to także pozostawiania po sobie porządku (nieporządku). Myśli, że wszyscy są przeciwko niemu, że sprzysięgli się i chcą mu zrobić krzywdę tym, że chcą go leczyć, bo on jest zdrowy. Zaniedbuje wszelkie obowiązki,np. szkołę, pracę. Gdy choroba nie jest jeszcze rozpoznana i nie leczy się może zagrażać życiu domowników, próbować im coś zrobić, bo myśli, że np. ktoś chce go otruć. Może rozmawiać z nieistniejącymi postaciami. No i nie wiem co jeszcze mogę napisać.

Gość ewerwr23432r23
mechanikk- jak sie na tym dobrze nie znasz, to nie rozpoznasz. Wszyscy mysla, że schizofrenia to choroba przede wszystkim urojeniowa, a to nie do końca prawda. Czasem mozna nie miec wcale urojeń, halucynacji, itp. Najczęściej sa silne ataki lękowe, niechęc do kontaktów z ludzmi, nadmierne przezywanie wszystkiego. Polecam blog schizofreniczki, http://schizoidalna.blox.pl/html

Gość brązowookaszatynka
To fakt, cała ta choroba ma podłoże lękowe, taki człowiek nie radzi sobie po prostu z życiem, a jeśli ma ciągle pod górkę to w końcu coś w nim pęka i staje się to, co się staje...w naszym cudnym kraju o to nietrudno. Ale liczą się też geny, czyli podatność na chorobę.

Gość trudna diagnoza 27 lat
odmian schizofrenii jest wiele i wiele jej objawów. ostatecznie to lekarze orzekają o chorobie psychicznej. ten kumpel co jest chory w swojej chorobie lubi spacerować, jeździć z siostrą samochodem bez celu... wg lekarzy jest to irracjonalne i czasami ucieka z domu.

Gość Zuzanna Amelia & 1
17:28 [zgłoś do usunięcia] Pancerna kołdora Nie bawcie się tak tymi opiniami, że schizofrenia bierze się z trudnych przeżyć. Najlepszym przykładem jest 5 latka ze schizofrenią, u której objawy widać było już miesiąc po urodzeniu. No to rewolucje w medycynie przeprowadzono. Sama osobiscie chetnie zglosze te kandydature do nagrody Nobla w sdziedzinie medycyny. To jest odkrycie na swiatowa skale.

Gość Zuzanna Amelia & 1
A tak powaznie - autorze to jest tak jak Ci ktos tu wyzej napisal. Jak sie dobrze nie znasz to mozesz nie rozpoznac. Poczytaj sobie troche o tej chorobie jesli Cie to bardzo interesuje. Ale jesli masz w otoczeniu osobe , u ktorej widzisz jakies nietypowe zachowania to raczej nie stawiaj diagnozy na wlasna reke. Mozna cos latwo przeoczyc albo niepotrzebnie zrobic komus krzywde.

Gość Parapsycholog
Schizofrenia nie jest chorobą a opętaniem przez duchy błądzące. Podatne na te duchy są osoby które przeżyły jakiś szok. Osoby takie słyszą obce głosy które nie mają nic wspólnego z osobowością danej osoby. Mogą też spowodować samobójstwo. Jedynym ratunkiem jest oczyszczenie takiej osoby z opętania ale przez duchownych, tylko przez fachowców. Chętnie poradzę co robić. hamster46@tlen.pl

Gość Parapsycholog
Muszę powiedzieć, że już wielu ludziom pomogłem pozbyć się tego opętania, m.i. i własnej córce, która jest teraz zdrowa ma poczucie humoru i pracuje. Proszę żadnych naukowych wykładów i wpisy głupio-mądrych!

Gość studentka medycyny z CM UJ
Nie mylcie schizofrenii z opętaniem. Od 1994 opętanie jest sklasyfikowane jako choroba w International Classification of Diseases and Related Health Problems: ICD-10, F44.3. Psychiatrzy często współpracują z duchownymi egzorcystami, niedawno widziałam link na kafeterii do wywiadu z polskim księdzem egzorcystą pracującym z angielskimi psychiatrami. Ludzie zostawcie diagnozowanie chorób lekarzom specjalistom, czas znachorów już minął! Schizofrenię bardzo często w lekkich przypadkach zdiagnozować i czasem zajmuje to kilkadziesiąt miesięcy!

Gość Parapsycholog
Schizofrenia to opetanie przez posozyty astralne. Egzorcysci duchowi sie nie nadaja, bo wypedzaja tylko szatanow, a psychiatrzy oprocz nieskutecznych pigulek i wstrzasow pradem nie maja nic do zaoferowania. To jest sprawa dla fochowcow ktorzy oczyszczaja opetanych z tych pasozytow.

Gość Parapsycholog
no gdzie ci naukowcy, chętnie z nimi podyskutuję którzy marzą tylko o swoim portfelu!!!!!!!!!!!!!!

Gość Marta 113
Normalnie, tylko czasem czuję się innym człowiekiem, bo za bardzo zagłębiam się w świat wewnętrznych przeżyć i wyczuwam obecność nie tylko ludzi, ale także siły nadprzyrodzonej. I mam wizje, udaje mi się pewne rzeczy zobaczyć, zanim się coś stanie. Ja pomimo choroby, to jestem zwyczajną dziewczyną, świetnie sobie radzę w życiu, mam pracę, chłopaka, a to, że jestem na swój sposób dla niektórych dziwna, to nic nie szkodzi. Mówią na mnie tajemnicza, bo jestem taką osobą. Nie lubię, jak ktoś o mnie za dużo wie, choć ja wiem dużo na temat kogoś.