Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Okoikjkjaa

Teściowie uważają, że każde święta i każdy sylwester powinniśmy spedzać z nimi.

Polecane posty

Gość grace.
JA w ogole nie spedzam swiat z tesciami i pierdole to. moi sa strasznie trudni we współzyciu, dziwni, ze wszystkimi skloceni. Nie jezdze do nich od czasu, gdy odrzucili zaproszenie moich rodzicow na Wigilie (mieszkalismy wtedy z mezem w moim rodzinnym domu), twierdzac, ze maja juz inne plany (szkoda ze w nich nie uwzglednili nas i moich rodzicow na przyklad). A te plany polegaly na tym, ze sobie wymyslili, ze MY najpierw zjemy kolacje z moimi rodzicami a potem przyjedziemy do nich :-O A co to my jestesmy, ze mamy zapylac w te i we wte w wieczor wigilijny bez samochodu wtedy jeszcze? nigdy nie mieli szacunku do nas, pamietam kiedys taka sytuacje - 1. dzien swiat, przyszlismy z mezem, tesciowa cos tam konczyla w kuchni i byl wlaczony tv. Zaczelismy z nia rozmawiac, ale ta rozmowa wygladala tak, ze ona co chwila lampila w telewizor i bardziej sluchala jakiegos programu niz nas. Po pewnym czasei odezwal sie dzwonek do drzwi (przyszla jej przyjeciolka), wiec ona jak na komende za pilota i pyk, wylaczyla, bo to GOSC wszedl i sie szacunek nalezy a nam nie. I oczywiscie zatrudnila nas do ustawiania naczyn na stole...

Ja osobiście święta spędzam w swoim domu, oczywiście zapraszamy co roku moich rodziców, teścową i całą rodzinę. Jednak wychodzi na to,że każdy woli spędzić święta w swoim domku. Wszyscy odwiedzamy się w pierwszy i drugi dzień świąt.

autorko, ktoś trafił w sedno sprawy pisząc, że zachowujesz się jak dziecko, a nie jak dorosły. pytasz, jak wytłumaczyć teściom Wasz punkt widzenia - rozumiem, że chciałabyś wytłumaczyć im to tak, żeby zrozumieli i zaakceptowali. ale na to nie masz wpływu. Ty z mężem jako dorośli ludzie powinniście być razem, mieć wspólny front i podjąć wspólne, Wasze decyzje, a ich o tym poinformować. nie podoba im się to? nie rozumieją? trudno. ich problem. nie muszą rozumieć, muszą zaakceptować. i to ich dorosłą decyzją będzie to, co z tym zrobią. i tyle. ja i mój mąż pogadaliśmy o tym i ustaliliśmy system: żeby się nie powtarzało, to do Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy dołożyliśmy trzecie święto Wszystkich Świętych i jeździmy na zmianę, np. Boże narodzenie z jednymi, Wielkanoc z drugimi, potem Wszystkich Świętych z pierwszymi i Boże narodzenie z drugimi itd. I nie ma znaczenia, że ja z moją mamą widuję się prawie codziennie. Święta to coś specjalnego i i moja mama i jego rodzice chcą je z nami spędzać, więc staramy się, by było sprawiedliwie. ale to nasz wybór, nasza decyzja, nie poddajemy się naciskom.

Gość tez mamaaa
Ostatni 2 święta spędziliśmy u teściów, rok temu sami w domu bo kilka dni wcześniej urodziła się nam córeczka, w tym roku chcemy jechać do moich rodziców i już teściowa strzela fochy... ech - ale powiedziałam że raz u jednych raz u drugich, nie będę robić objazdówki z małym dzieckiem, męczące jest to i dla mnie i na pewno dla dziecka więc autorko - tu nie ma co tłumaczyć, ponówcie zaproszenie na wigilie do Was jeśli odmówią trudno ale wy już macie swoją rodzinę - tę którą tworzysz z mężem! przy okazji rozmowa z meżem też by się przydała - bo one też chyba nie bardzo rozumie dlaczego nie...

Gość fanka anka
autorko zrób coś z tym bo jak bedziesz w ciązy to z pewnościa 8 godzin będzie ci sie chialo siedziec w pociągu. Nie mowie już o małym dziecku, bo chyba co miesiąc nie będziesz go tak ciągała. Proste jedne święta u jednych rodziców drugie u drugich, urlop gdzies nad morzem.

Gość Kklementyna
Ja mam co roku dwie wigilię najpierw u teściów a potem u mamy, u mamy pózniej bo jeszcze siostra musi dojechać a często pracuje w wigilię. Więc najpierw jedna kolacja potem w samochód i druga kolacja. A autorka no cóż opisaliśmy to tak jak wasi rodzice sie rozwiedli z treściami i sad podzielił opiekę nad wami twoim rodzica a oni dostali święta i 2 tyg wakacji :O

Autorka ja cie podziwiam 8 godzin jazdy pociagiem i ty tak co miesiąc? W w święta? Moi teściowie mieszkaja od nas 20km i Wigilia jest u nich z racji tego, że jest bliżej. Moja mama nie żyje, ojciec na drugim końcu Polski, odwiedzamy go raz w roku jakoś nie wyobrażam sobie jeździć do niego co miesiąc.

Gość katasza7777777777777777
A jak wam się dziecko urodzi to też je będziesz miesiąc w miesiąc 8 godzin w pociągu męczyła.A twoi rodzice nie mają ochoty z wami świąt BN spędzić?

Gość anojaboz
A bo od początku źle to rozgraliście. Skoro mieszkacie tak daleko od jednych rodziców, to od początku trzeba było ustalić zasady. Skoro mieszkacie z twoimi rodzicami, to logiczne, że teściowie chcą syna też widzieć, szczególnie w święta. I tu należy okazać zrozumienie. Aczkolwiek widzą go dość często, jak na tą odległość. Powinno być tak, że w każdym roku Boże Narodzenie powiedzmy z teściami, za rok z twoimi rodzicami, to samo wielkanoc. Jedne święta każdego roku z kimś innym. I to wy powinniście to postawić jako pewnik, a nie miotać się. Ja bym nie mogła tak, że zostawiam co roku swoich rodziców i jadę do sfochowanych teściów, bo oni tak żądają. Żądać se mogą. Muszą zrozumieć, że teraz macie dwie rodziny do obskoczenia i nie powinni wymagać poświęceń, a sprawiedliwego podziału czasu. My mieszkamy w jednej miejscowości, ale dzielimy czas po równo. Dwie wigilie, w I dzień i do jednych i do drugich, w drugi dzień ju nie tak z pompą, ale też się odwiedzamy, w miarę możliwości na kawę. To męczy, ale na szczęście małe miasto i wszędzie blisko, da się pogodzić. A i nieco ruchu, bo siedzieć wiele godzin przy jednym stole to zgroza.

Gość kluska warszawska
a z niemowlakiem też będziecie jechac 8 godzin? co miesiąc? na kilka dni? ja mam teściów 50 km i widuję ich raz na 2 miesiące. A święta mamy podzielone, wigilia najpierw u nich potem jedziemy do mojej rodziny, kolejne 2 dni tez jezdzimy, od jednych do drugich, ale jest ok. jest po równo. nie wyobrazam sobie spędzać Świąta bez mojej rodziny. trzeba to podzielić. Wigilia bez Mamy, Babci? z teściami? o nie, podzielcie sprawiedliwie, po równo. jedne u twoich drugie u jego. Ja bym nie jezdziła co miesiąc. Nie masz własnego życia, znajomych, imprez w weekend? tracisz urlop na teściów? coś jest z Tobą nie tak :/

Gość fanka anka
myśle że gdybyscie nawet mieli wlasmne mieszkanie to teściowe i i tak do Was na świeta by nie przyjechali, bo pewnie Twoi rodzice do Was by wpadli a oni nie byliby szczesliwi. Ile czasu jesteście po ślubie??? Zachoujesz sie troche jak neiwolnica, co mąz i tesciowei mowią że masz zrobić to tak robisz. Zrób coś z tym, bo uweierz z niemowlakiem 8 godzin pociągiem to będzie tragedia.

Gość eh 13
Pytałaś, jak to załatwić z męzem. (Bo to od niego musisz zacząć) Moi rodzice i teściowie mieszkają w jednym mieście i to my jedziemy do niech na święta i inne okazje. Mamy dwie Wigilie, a reszte swiąt wędrujemy :) jak przyjeżdzamy do rodziców - raz śpimy u moich rodziców, raz u teściów i tak na zmianę - to jest sprawiedliwe. Nie jestem zbyc szczęsliwa, kiedy muszę nocować u teściów, ale mąż też nie jest happy, gdy nocuje u moich! Mąż miał pretensje, że będąc cały dzień świąteczny u jego rodziców - czytałam książkę - ale miałam dość. ja mu powiedziałam, że jak jest u moich rodziców, to sporo czasu spędza sam w pokoju. po tej przydługiej historii mam do Ciebie pytanie - czy jak mieszkacie u Twoich rodziów, macie oddzielną strefę mieszkania czy też cały czas spędzacie z Twoimi rodzicami?? Jak aktywnie spędza twoj mąz z twoimi rodzicami? bo jeżeli tylko mieszkacie pod jednym dachem, ale czas spędzacie oddzielnie, to się nie liczy!! powiedz mu, że pragniesz też spędzać święta z Twoją rodziną! co drugi rok to byłby dobry układ! a wizyty raz na miesiąć? w życiu, raz na jakiś czas ok, ale dłużej? sorry, macie swoje życie ??

zauważyłam, żę zazwyczaj rodzice mężów dają czadu i z nimi jest problem.. sama spedzam swieta bardziej u rodziny meza. w tym roku to beda pierwsze swieta po slubie. u mnie jest utrudniona sytuacja bo tata mieszka sam a my mieszkamy z rodzicami meza czyli moimi tesciami. chcialabym spedzic wiecej czasu z tata, szczegolnie we wigilie zeby sam nie siedzial w domu. zapewne bedziemy jesc dwie wigilie, w dodatku do dwoch bede musiala pomagac, bo 'nie wypada' zeby tesciowej nie pomoc, a ona jest ciezka osoba,a ma do pomocy corke, meza, dwoch synow. i mojemu tacie trzeba pomoc bo samemu ciezko mu bedzie wiele potraw wykonac tak ze ciezkie sie swieta zapowiadaja. jak jeszcze pomysle o tym, ze 1 dzien swiat u babci meza ( 7 h siedzenia przy stole i sluchania co roku tych samych opowiesci ) a 2 dzien u drugiej babci i tam sluchanie znow tego samego

Gość eh 13
jeżeli masz tylko tatę, powinnaś go zaprosić na Wigilię do teściów - czyli też de facto do siebie!

Gość gość
Up