Gość kojol Napisano Marzec 23, 2014 9) Wróćmy do pkt.6. Dlaczego mówca mówi do setki ludzi w liczbie pojedynczej? Poczytajcie trochę o socjotechnice. Postaram się Wam to wytłumaczyć łopatologicznie. Dzięki temu KAŻDY obecny na sali czuje się wyjątkowo. Każdy myśli, że to on jest "wybrańcem" i zostanie milionerem. Problemem jest to, że KAŻDY z tej setki osób myśli dokładnie tak samo! 10) Wszyscy pijemy napoje gazowane czy inne napoje ze supermarketów, ale nikt nas do tego nie zmusza. Znamy skład i godzimy się z nim. Jest jednak jedna zasadnicza różnica. Czy jeśli jesteście w sklepie, przy każdej półce stoi ktoś ubrany w garnitur i proponuje Wam swój produkt jako najlepszy, dyskredytujać przy tym inne? Czy ktoś mówi Wam, że woda mineralna ze sklepu XYZ, wyleczy was ze wszystkiego? NIE. Więc dlaczego Wy to robicie skoro uważacie, że jest to biznes jak każdy inny? 11) O badaniach naukowych zostało już chyba wszystko poruszone i nie warto o tym pisać. Przypomnę tylko, że badanie składników, a badanie gotowego produktu to dwie różne rzeczy. 12) Dzięki temu wątkowi dowiedziałem się, że znany na polskim Youtube "pan , który jest zwycięzcą" pracuje w Waszej firmie. Gratuluję wyboru. Prawdopodobnie uważacie go za niezbyt rozgarniętą osobę, ale Wy jesteście w naszych oczach TACY SAMI! Zdajecie sobie z tego sprawę? 13) Kto w Waszej firmie jest klientem? Rozumiem, że Wy jesteście dystrybutorami. Skoro tak, to dlaczego musicie być również klientami? Prosty przykład. Otwieram firmę produkującą monitory komputerowe. Moim pracownikom obiecuję 5000zł. zarobku miesięcznie, ale muszą przeznaczać co tydzień 1000zł. na zakup jednego monitora. Chyba nie znalazłbym zbyt wielu oddanych i zapatrzonym we mnie zwolenników co? Pomijam już kwestię, że Wy nawet nie znacie swojego szefa. Niestety MV robi to samo co opisałem wyżej. 14) Dlaczego jesteście tak agresywni? Czy jako sprzedawcy nie powinniście być mili i opanowani? Przecież rozmawiacie tutaj z potencjalnymi klientami,a Wy tylko piszecie "jeśli nie kupisz to firma nie upadnie", "debile", "domorośli chemicy", "sam sobie sprawdź". Co to ma być? Co z zasadą "klient nasz pan"? Rozumiem, że wmówili Wam, że każdy z Was jest swoim własnym szefem. Otóż nie. Waszym szefem jest założyciel MonaVie. Powiem więcej. Trzyma Was "w garści". Dlaczego spytacie? Odsyłam do lektury Waszej umowy z firmą. Dlaczego gdy ktoś pyta Was o informację o certyfikatach czy badaniach to nie udzielacie tych informacji tylko zmieniacie temat? Dla nas to znak, że nie wiecie o czym mówicie, co nie wpływa dobrze na wizerunek firmy. 15) Biorąc pod uwagę komentarze "cudownie uzdrowionych" napojem MonaVie, czekamy na Nobla z medycyny dla Waszej firmy. Piszę Waszej ponieważ jak sami pisaliście dostaliście możliwość "kupna biznesu" co dla mnie jest równoznaczne z zakupem udziałów firmy. Czy może jednak nie macie udziałów? 16) Zgadzam się z Wami w jednej kwestii. W MLM można DUŻO zarobić. Niestety taką możliwość ma tylko założyciel firmy. TYLKO I WYŁĄCZNIE ON! Reszta pracowników to nic nie znaczące mrówki, które podniecają się na widok podstawionego gościa, podjeżdżającego nowym Mercedes'em, które mają zarabiać na tych z góry. Niestety taka jest prawda. Polecam wam przeanalizować życiorys Waszego szefa. Możecie się nieźle zdziwić ;) Pozdrawiam wszystkich myślących i bardzo proszę pracowników MV o zastanowienie się i przyznanie przed samym sobą, że popełniło się błąd oraz próbę jego naprawienia. Tylko tyle. Nie mam zamiaru Was obrażać (tak jak Wy to macie w zwyczaju). Zdziwiłem się tylko, ile osób dało się nabrać na psychologiczne sztuczki "diamentów". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 23, 2014 Ale żeś się napisał biedaku, niestety nic nowego nie napisałeś. Dalej te same osoby pod innymi nickami.To już jest smieszne, żałosne.Nie obraź sie ale widac ze masz duzo wolnego czasu , niestety ha nie mam wiec nie bede tu cidziennie wysiadywał.Obrażanie to wasze drugie ja konkurencyjko, trollownio i mazgajownio :) Oczywiście że wszedłeś przypadkiem na to forum , od tak przeglądając informacje na onecie wpadła ci kafeteria i monavie. Dziecko w przdszkolu w takie byjdy nie uwieży. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 He, i po co się tak prężysz pod nowym nickiem. Prawda jest taka że produkty monavie nie są lekami :) i ty dobrze o tym wiesz . Dlaczego pomagają? Bo to owoce które są znane z tego że są znane , jak sie ich spożywa to ma wpływ na wzocnienie organizmu, komórek a co za tym idzie lepsze funkcjonowanie organizmu.Inne produkty działaja na regulacje wagi działa,inne na zdrową energie bez tauryny i sztucznych cukrów, jeszcze inne na przewlwkły stres i problemy ze snem.Są urządzenia które udowadniają działania tych produktów - sjaner antyoksydantów, urządzenie mierzące poziom kortyzolu i godzin snu.Tu nue ma o czym dyskutować . To są fakty.Opowiadanie bajek produkt nie działa bo nie działa możecie sobie schowac w buty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojol Napisano Marzec 23, 2014 Na forum jak już powiedziałem trafiłem przypadkiem. Kolega, chciał wciągnąć mnie do innej firmy MLM dlatego szukałem o niej informacji w internecie. Polecam Ci wpisać "mlm polska" w google. Jeden z pierwszych wyników prowadzi własnie na to forum. "konkurencyjko, trollownio i mazgajownio" - dlaczego mnie obrażasz? Czy ja Cię w jakiś sposób uraziłem? Przedstawiłem tylko fakty. Tak się składa, że dzisiaj jest niedziela i mam aż nadto czasu wolnego :) Czy chciałbyś się jakoś odnieść do mojej wcześniejszej wypowiedzi? Jestem otwarty na NORMALNĄ konwersację, bez obrażania, poniżania i obelg. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojol Napisano Marzec 23, 2014 Chciałbym dowiedzieć się jeszcze jednej rzeczy. Dlaczego uważacie, że każdy piszący w tym temacie to "konkurancja", albo cały czas te same osoby? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojoldoJokol Napisano Marzec 23, 2014 Gdzie twoim zdaniem użyłem słowa "lek"? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 Co do biznesu.Łapiecie kogoś za słówka , robicie jakieś chore wyliczenia:) dzieciaki jesteście.Prawda jest taka że ******* tym forum jest tym większy im monavie ma lepsze efekty. Śmiać już mi sie chce od ciąglego bicia piany.W tym roku monavie zapoczątkowalo uniwersytet na którym to mozna dowiedzieć sie i nauczyc jak działać żeby były efekty.Inne firmy działaja jeszcze na etapie wpisz sie i bedzie fajnie.Monavie przygotowalo cała sciezkę nauki dla osób ktore chcą nauczyc sie nowej profesji.Niestety ta branża jak kazda inna oprócz chęci i podpisu chętnej osoby, potrzebuje jeszcze pracy i wiedzy żeby były efekty. Dzieki temu coraz wiecej osób ma efekty i zarabia fajne pieniądze, a zmiany w planie marketingowym spowodowały że nie ma lepszego planu marketingowego na rynku. Stąd taka piana w pysku u tych dwóch panów pod wieloma nickami na tym forum ;) Nie macie szans, ani biorąc pod uwage produktów jak i biznesu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 A co ma inna firma do monavie ty co jestes tu przypadkiem? Nagle adwokatem wszystkich przeciwników mlm sie stales ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 Skoro twierdzisz ze obiecujemy ze sok kogos wyleczy to samo przez sie wmawiasz ze ktos z nas proponuje leki :) Dalem ci powyzej odpowidz jakue produkty mamy i jak mizemy udowodnic ich dzialanie. Zreszta poraz szôsty juz na tym forum wiec moglbys bardziej sie wczytywac w te 90 pare stron ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojoldoJokol Napisano Marzec 23, 2014 @Jokol bardzo prosiłem o nie poniżanie innych. "Co do biznesu.Łapiecie kogoś za słówka , robicie jakieś chore wyliczenia" - możesz to rozwinąć? "W tym roku monavie zapoczątkowalo uniwersytet na którym to mozna dowiedzieć sie i nauczyc jak działać żeby były efekty.Inne firmy działaja jeszcze na etapie wpisz sie i bedzie fajnie.Monavie przygotowalo cała sciezkę nauki dla osób ktore chcą nauczyc sie nowej profesji.Niestety ta branża jak kazda inna oprócz chęci i podpisu chętnej osoby, potrzebuje jeszcze pracy i wiedzy żeby były efekty. Dzieki temu coraz wiecej osób ma efekty i zarabia fajne pieniądze, a zmiany w planie marketingowym spowodowały że nie ma lepszego planu marketingowego na rynku. Stąd taka piana w pysku u tych dwóch panów pod wieloma nickami na tym forum oczko.gif Nie macie szans, ani biorąc pod uwage produktów jak i biznesu" - Co ta wypowiedź ma wspólnego z tematem? "A co ma inna firma do monavie ty co jestes tu przypadkiem? Nagle adwokatem wszystkich przeciwników mlm sie stales ?" - Po pierwsze nigdy nie powiedziałem, ze jestem przeciwnikiem mlm-ów. Po prostu analizuje sytuację firmy monavie i staram się porównać to co tu widzę do innej firmy na F, z którą kolega proponował mi współpracę. Jeżeli tak bardzo jesteś tym zainteresowany to przejrzałem także fora dotyczące w/w firmy na F i niestety ze współpracy nici. "Skoro twierdzisz ze obiecujemy ze sok kogos wyleczy to samo przez sie wmawiasz ze ktos z nas proponuje leki " - Sam wiesz, że w mowie potocznej używa się słowa "wyleczyć" do praktycznie każdej sytacji, w której mówimy o zdrowiu. Powtórzę. Zajrzyj kilkanaście stron wcześniej i przeczytaj jeszcze raz wypowiedzi osób, którym monavie pomogło. Oni sami uzywają słowa "wyleczyć". Więc oni mają to tego prawo bo wypowiadają się pozytywnie o firmie, a ja nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojol Napisano Marzec 23, 2014 Czy ktoś rzeczowy z firmy Monavie mógłby odnieść się do mojej wcześniejszej wypowiedzi i udzielić odpowiedzi w taki sposób jak ja zadałem pytania (lista)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 Jezeli chcesz konkretnych odpowiedzie to nie ten adres.Na forum gdzie burek moze sie podpisac kicia szukasz odpowiedzi? Jezeli szukasz odpowiedzi to wyslij maila do monavie a nie na kafeterie.Masakra jakaś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojoldoJokol Napisano Marzec 23, 2014 Widzę, że jesteś dosyć zrównoważonym człowiekiem, porównując do Twoich poprzednio wypowiadających się kolegów. Dziękuję również za radę. Mail oczywiście wyslę. Chciałbym dowiedzieć się jeszcze od Ciebie, jako od pracownika, jaki jest czas oczekiwania na odpowiedź? Rozumiem, że Ty nie będziesz odpowiadał na moje poprzednie pytania? Nie masz takich uprawnień czy po prostu na masz ochoty wdawać się w dyskusję z "etatowcem"? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 To nie chodzi czy mi sie chce czy nie.Uważam że jeżeli szukasz odpowiedzi na nurtujące pytanie to powinienes szukac u źródła.Jakie to ma znaczenie jezeli ja odpowiem pod nickiem burek? Nawet jezeli odpowiedzi będa dla ciebie satysfakcjonujące,przeciez nie bedziesz ich bral powaznie.Ja anonimowego czlowieka bym sie nie radzil,ani gdybym mial byc na tak ani na nie.Pomysl gdzie ty szukasz odpowiedzi?Udzielam sie tu czasami tylko dlatego ze szlak mnie trafia czasami czytając wpisy ludzi ktorzy nie maja zadnego pojęcia ale radzą co działa a co nie.To tak jakby swiezo upieczony chirurg mial sie radzic na kafeterii jak ma wyciąc wyrostek i czy wogóle wyciąc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojoldoJokol Napisano Marzec 23, 2014 W porządku. Zauważ jednak, że jeszcze kilka tygodni temu była tu cała masa dystrybutorów (to oni de facto są źródłem), którzy usiłowali "wcisnąć" innym swoje racje bez żadnych dowodów, a ponadto unikali udzielania odpowiedzi, zbywając innych ciętym językiem. Nie wmówisz mi, że tak nie było. Wystarczy poczytać -> "mam certyfikaty ale wam nie pokaże" - ta wypowiedź mówi chyba sama przez się. Sam powiedziałeś, że "szlak mnie trafia czasami czytając wpisy ludzi ktorzy nie maja zadnego pojęcia ale radzą co działa a co nie". Porównaj to z wypowiedziami Twoich kolegów z MV. Oni również mówią o czymś o czym nie mają pojęcia. Zdanie "trzeba wierzyć że działa" rozbawiło mnie najbardziej :) Przecież to nie religia... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 Mój drogi certyfikaty są , a nie to forum jest od tego zeby je pokazywać.Produkt ma tez wszystkie dokumenty dopuszczające do sprzedazy monavie w Polsce.CEpiles sie soczku a monavie ma o wiele wiecej do zaoferowania.Wybacz ale chyba nie wyobrażasz sobie że firma bedzie klękać przed forum kafeterii i naukowców z dowodami naukowymi tu nie przyśle :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 Co do osób ktorzy na tym forum pisza lub nie, wybacz ale naprawde mamy co robic i szkoda nam czasu na pisanie tego samego w kółko.tym bardziej ze twoje pytania powielają sie z btk , poczytaj dokladnie odpowiedzi to prawdopodobnie uzyskasz potrzebne informacje.Jezeli nie , poszukaj osoby ktora dziala w monavie min rok ( nie jest zapisany rok tylko traktuje monavie jak zawód) wyedy dostaniesz wszystkie informacje wyczerpująco z dowodami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojoldoJokol Napisano Marzec 23, 2014 "CEpiles sie soczku" - monavie to w końcu sok czy napój? Nie neguje tego co powiedziałeś, ale proszę Cię jeszcze raz, spójrz jak to wygląda z punktu widzenia potencjalnego klienta. Wchodzi na forum się czegoś dowiedzieć, a widzi tylko jak agresywni i niekulturalni sprzedawcy tj. dystrybutorzy poniżają i wyzywają innych. W dodatku nie mają pojęcia o czym mówią. Co do tych certyfikatów i badań. Spójrz, kiedy kupujesz dajmy na to nowy telewizor, chcesz dowiedzieć się czy spełnia od standardy UE, jaki ma pobór prądu, rozdzielczość etc. Wystarczy w tym celu wejść na stronę producenta, który takie dane upublicznia (możesz sam sprawdzić). Przyrównaj to teraz do MV. Wystawia certyfikaty o nieszkodliwości jagody i innych składników, ale nie mówi nic o samym produkcie końcowym, przynajmniej nie na stronie internetowej. Więc gdzie są te wspomniane przez Ciebie dokumenty? Znalazłem tylko wyniki analizy pod kątem sterydów przeprowadzonej przez Informed-Choice/HFL. Powiedzmy, że robisz kanapkę z pomidorem i ogórkiem. Są one cennymi źródłami witamin, ale połączone stają się bezwartościowe. Mam nadzieję, że przykład nie jest zbyt abstrakcyjny :D Wiesz o co chodzi? Chodzi o cenę. Ludzie wydając 400zł. za napój oczekują, czegoś więcej niż od zwykłego napoju z supermarketu. Dlatego ta cała nagonka na badania. Skąd mają wiedzieć, że jest on lepszy od innych? Nie wydaje ci się, że certyfikat wystawiony przez jakiegoś doktora na towar w tej cenie to troszkę za mało? Chyba nie jest trudnym dla tak dużej firmy wykonać badania w cenionym i znanym laboratorium. Sprawy nie ułatwiają wpisy o cudownych ozdrowieniach, zachwalające zalety MV. "poczytaj dokladnie odpowiedzi to prawdopodobnie uzyskasz potrzebne informacje" - niestety po przeczytaniu odpowiedzi dystrybutorów nie dowiedziałem się praktycznie niczego. Może tylko tego, że "trzeba wierzyć", oraz że trzeba samemu spróbować (czyli przeprowadzić być może niebezpieczny eksperyment na własnym organiźmie). Nie dziękuję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kiłai Napisano Marzec 23, 2014 Zapraszam na stronę producenta jakichkolwiek witamin, poszukaj tam badań klinicznych. Co do obelg , przypatrz sie dobrze bo na forum obelg pod adresem współpracowników monavie jest baaaardzo dużo .Wejdź na stronę producenta witamin centrum i poszukaj badań klinicznych .Stary daj spokój z tymi porównaniami. Coś wybiórczo czytasz to forum kojol od tych pytań . Drugie pytanie czy ty wogóle wiesz co ma w ofercie monavie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gosciniec Napisano Marzec 23, 2014 Jak kupujesz telewizor to masz znaczek eu i nie sprawdzasz kto kiedy i poco ten znaczek przyznał bo jak jest to znaczy że musi być telewizor ok .monavie wydało 7 mln dolarów na badania kliniczne napojów funkcjonalnych .Składy są znane wiec nie wiem z czym masz problem. Wygoogluj sobie co daje np żurawina , jabłko, goji,acerola,pasiflora,asai,ananas,banan,jagody,czarny bez,liczi i przeczytaj jakie witaminy mają.Cała prawda o soku monavie odkryta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojol Napisano Marzec 23, 2014 "Jak kupujesz telewizor to masz znaczek eu i nie sprawdzasz kto kiedy i poco ten znaczek przyznał bo jak jest to znaczy że musi być telewizor ok" - więc powiedz mi prosze gdzie na butelce monavie znajduje sie taki znaczek? Nie zbywaj tylko tego pytania innym np. "czy ty wogóle wiesz co ma w ofercie monavie". Odpowiedź dla Kiłai: "Zapraszam na stronę producenta jakichkolwiek witamin, poszukaj tam badań klinicznych." - z założenia witaminy sprzedawane w aptekach to suplementy diety, a z tego co mi wiadomo to produkt firmy monavie (o którym cały czas mówiny) NIE jest suplementem diety, a "napojem funkcyjnym" co wynika z informacji dystrybutorów. Cytat ze strony Monavie: "Wspomaga spełnienie potrzeb żywieniowych Twojego organizmu. MonaVie™ jest pyszną kompozycją, składającą się z brazylijskiej jagody açai – jednego z najcenniejszych skarbów natury – oraz 18 innych niezwykle wartościowych owoców. Mieszanka ta dostarcza przeciwutleniaczy, w tym naturalną witaminę C, która pomaga redukować ilość wolnych rodników w organizmie." Teraz cytat ze strony witamin innego producenta (sam chciałeś zebym sprawdził): % zalecanego dziennego spożycia Witamina E 6,60 mg 66,60% Witamina B1 1,01 g 72,14% Witamina B2 1,27 mg 79,13% Witamina B6 1,44 mg 72,00% Kwas foliowy 260 mcg 130,00% Niacyna 11,80 mg 65,55% Pantotenian wapnia 6,77 mg 113,06% Witamina C 39,6 mg 66,00% Witamina B12 0,80 mcg 80,00% Biotyna 100 mcg 66,67% Rutyna 1 mg Żelazo 9,92 mg 70,83% Cynk 10,6 mg 70,67% Jod 100 mcg 66,67% Wapń 0,62 mg 0,08% Magnez 0,13 mg 0,04% Luteina 300 mcg Dostrzegasz różnicę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 23, 2014 Napój funkcjonalny monavie jest suplementów diety zgłoszonym w Polsce legalnie do sprzedaży w tym rejestr GIS . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 23, 2014 tu masz dla przykładu skład jednego z produktu Monavie wapń 565 mg żelazo 9,3 mg fosfor 375 mg magnez 159 mg cynk 5,2 mg miedz 0,5 mg chrom jód potas 892 mg wit a 692 wit d 4,5 witamina e 8,4 mg witamina b1 0,9 mg witamina b2 1,3 mg witamina b3 13,6 mg kwas panteonowy 5,2 mg witamina b6 1,3 mg kwas foliowy 180 witamina b12 0,9 biotyna 44,6 witamina c 54,3 mg chlorek 410 mg każda porcja dostarcza ekwiwalent przeciwutleniaczy , zawartych w ponad 10 porcjach owoców i warzyw. To tak z grubsza przepisany z opakowania skład z jednego z produktów Monavie . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojol Napisano Marzec 23, 2014 Cały czas zmieniacie zdanie. Najpierw mówiliście, że monavie to lek, później okazało się, że to "napój funkcjonalny", który jak SAMI mówiliście nie jest suplementem diety. Teraz okazało się, że to jednak sumplement? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 Potwierdzam :) dzięki gość Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojol Napisano Marzec 23, 2014 Gdzie na stronie Monavie można znaleźć taki skład produktu? Co to za produkt? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jokol Napisano Marzec 23, 2014 Kojol czepiasz sie i chyba troche nie rozumiesz.Monavie nie jest suplementem diety syntetycznym czyli takim w tabletce.Pod tym katem nie jest to suplement diety w rozumieniu osób o małej wiedzy.Sa jeszcze suplementy pasteryzowane i organiczne .To tak jak hamburger nazywa sie jedzeniem i kasza jaglana też , ale w efekcie jedno od drugiego sie batdzo rózni pod kàtem zdrowia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kojol Napisano Marzec 23, 2014 Czy mógłbyś wskazać mi na stronie GIS: http://suplementy.gis.gov.pl/suplementy.php Gdzie w wykazie znajduje się Monavie? Nie mogę znaleźć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 23, 2014 RVL a skład jest na produkcie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 23, 2014 http://www.gis.gov.pl/dep/?lang=pl&dep=14&id=42 Katalog z 2010 roku , z tego co pamiętam pozycja 1001 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach