Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piluszka pieluszka

jak uczyc dziecko na nocnik?!! 2 latka

Polecane posty

Gość piluszka pieluszka

witajcie drogie mamy, moja corcia ma 2 latka a ja jescze nie uczylam jej sikac na nocnik, od czego powinnam zaczac? jakiej metody uzyc?

Gość Fu Long
nastepna madra udziela odpowiedzi autorko-nic się nie przejmuj mój synek ma 3 lata i dopiero od pół roku woła siku-lekarz stwierdził,ze to w wyniku stresu wszyscy sie z niego smieli ze chodzi w pampersie-aby go oczywiście zachęcic do nocnika-to dzieła odwrotnie-dziecko sie stresuje, zamyka w sobie jest teraz ciepło-puszczaj w majteczkach-troszke sprzatania, ale warto-kup grajacy nocniczek , tablicę z magnesami jako nagrody za siuku na nocnik

Gość lietta2
To fakt troszeczkę późno się za to wzięłaś. Ja zaczęłam uczyć córkę jak miała półtora roczku co prawda nie robiła od razu ale już widziała, że coś tam trzeba robić. Jak miała dwa latka robiła już normalnie na nocnik, ale jak jej się przypominało czy chcę siusiu, jeśli nie to zapominała, ale w końcu już sama zaczęła pamiętać. Biliśmy jej brawo, chwaliliśmy i to ją motywowało. Zakładaliśmy pampersa tylko na noc. Po około 7 miesiącach przestaliśmy zakładać na noc i tak już pozostało. Powodzenia!

Gość Fu Long
póxno-a cóz to znaczy-kazde dziecko jest inne -ja swoje uczyłam odkad skończyło9 m-cy-i co?!

Gość mama 1,5 rocznego
ja mam ten sam problem, z tym ze mój syn ma 1,5 roku próby od 2 miesięcy. jak sadzam na nocnik to schodzi i ucieka ja próbuje go na stojąco to zaraz kuca i nie chce..dosłownie nie wiem co robić, tym bardziej ze starszy syn 4 lat woła młodszego i pokazuje mu jak sie robi siusiu.. teraz ciepło wiec obrałam strategie ze jak zrobi kupę to pielucha ściągnieta i lata bez ..kiedy sie obsikuje pokazuje ze mu przeszkadza i idzie do nocnika niby ściąga spodenki ale jak co do czego to ucieka

Gość mama 1,5 rocznego
może zrobie jak z starszym na nocnik nie chciał ale na trawke tak..potem inny nocnik- małe sedes ze syn mógł sam opróżniać,i tbył dumny ze sam mógłpo sobie wylewać.

Gość kickaaa
Fu long no ty przynajmniej uczyłas ale autorka teraz się obudziła? od keidy dziecko zaczyna chodzic sadzamy je na nocnik i tyle a jak ma 2 lata to ma wszystko w nosie i predko sie nie nauczy

Gość CO ZA BZDETY TU NIEKTORE PISZĄ
az zal czytac :-O

Gość CO ZA BZDETY TU NIEKTORE PISZĄ
CIEKAWI MNIE GDZIE JEST NAPISANE, ZE SADZA SIE NA NOCNIK JAK DZIECKO ZACZYNA CHODZIC??? kolejna mądra nawiedzona mamuśka :-D

Gość 32432423423
w chwili obecniej to przecietnie w wieku 2,5 roku większosc dzieci się uczy, coraz lepsze pieluchy robią i dziecko nie czuje dyskomfortu, kiedys nie było takich udogodnień

autorko nie przejmuj się ,mój syn ma 17 mies i jakoś do nocnika mu się nie spieszy ,wchodzi do niego obiema nogami się cieszy więc nie uczę go jeszcze ,starszy syn miał 15 mies i robił do nocnika ,puszczałam go przez parę dni bez pieluchy po domu ,sikał na siebie i tak chodzil pokazywał że mokre a ja na nocnik który zawsze stał na widoku a że było to lato to chodził po domu osikany ,kupę wyczuwałam bo kucał gdzieś w kącie to szybko mu podstawiałam mu nocnik ,nauczył się robić na nocnik w trzy dni,potem szybko nocnik porzucił na rzecz nakładki na toaletę .I jeszcze od kiedy nauczył się już na nocnik nie założyłam mu pieluchy noc na spacer też nie ,zawsze przed snem było siku i nigdy w łóżko się nie zesikał .

Gość kickaaa
nigdzie nie jest tak napisane ale to sie samo rozumie a po co je w ogole uczycie na nocnik robic a niech ida z pielucjha do szkoly

Gość piluszka pieluszka
nie uczylam wczesniej bo byla zima a w zime u mnie w domu jest zimno rano i w domu bylo 15 stopni, dlatego nie chcialam sadzac z gola pupa na nocnik malca.zamierzam uczyc ja od teraz, raz jej pokazywalam ale ona nie chce siedziec na tym nocniku;/ ucieka i stoi gdzies i tam sie zsikuje.i co ja mam robic?jak to rozegrac?

Gość kickaaa
ona zwycwajnie nie wie o co ci chodzi powzalals na pieluchy wiec dla niej to normalne wytlumacz spokojnie;pokaz nocniczek powiedz ze wszyscy tak robia mamai tata tez a najlepiej pojdz do sklepu i niech sama sobie wybierze nowy nocnik poza tym chwal nawet za to ze na niego usiadla mimo ze od razu nie bedzie sie tam zlatwiac,normalne i absolutnie nie krzycz bo jak sie wystraszy to masz pozamiatane

Gość szkotka uk
w tym wlasnnie problem ze matki ogladaja reklamy w tv, ktore je upewniaja w przekonaniu ze 3 latek moze jeszcze chodzic z pielucha i to normalne, firmy robia coraz wieksze rozmiary pieluszek.... ja swoja corke sadzalam na nocnik od momentu jak skonczyla 7 miesiecy. Po domu bez pieluszki chodzi od kiedy miala 15 miesiecy a na dwor i do zlobka od 20 miesiaca zycia. Ale to zasluga tego ze zaczelam ja uczyc siadac na nocnik jak jeszcze nie umiala chodzic wiec mi z niego nie uciekala i szybko zalapala do czego sluzy. A potem bylo juz tylko lepiej

Gość szkotka uk
aha i jeszcze pamietam, ze dobrym sposobem bylo wlozenie pocietej tetry w pieluszke zeby dziecko czulo ze ma mokro w momencie siusiania. Bo jak cale zycie sika w pampersy to nawet nie uswiadamia sobie momentu kiedy tak naprawde siusia bo ma ciagle sucho

Gość kaskaada
dwu letnie dziecko dużo już rozumie więc tak jak my możesz puszczać dziecku filmiki np na YouTube takie na których dzieci sikają na nocnik i są chwalone i dodatkowo ty te musisz je chwalić. U nas naprawdę to pomogło.córka mając 1,5 roku się nauczyła a teraz ma 2 i już nie chce na nocnik tylko jak mama na kibelek:) A i ważne żeby podczas nauki nie zakładać pampersa nawet na trochę. Teraz jest lato więc jak się z sika to nie problem pamiętam że my wszędzie z nocnikiem chodziliśmy. Ludzie się na nas dziwnie patrzyli że do galerii handlowej nocki niesiemy:)

Gość tylko w zasciankowej
polsce zmusza sie dzieci do nauki tak szybko..a powiedzcie w imie czego?dlaczego 2letnie dziecko robiace w pieluche jest be? prosze o jakies konkretne argumenty..

Gość szkotka uk
i tu sie mylisz. Zapytaj sie kogos znajomego jesli oczywiscie masz,w jakim wieku dzieci w Hiszpanii rezygnuja z pieluszek. W polsce wszystko jest inne, ludzie narzakaja ze nie maja kasy a dzieciom kupuje wszystko co reklamuja w TV. Jakies soczki, jak obiadki to tylko gotowe i to najepiej do 2 rż, to samo z mlekiem - nie ma mowy o krowim przed 3 rokiem zycia...masakra

Gość no i dobrze
do galerii z nocnikiem?

Gość 34234234234
Hiszpania jest b. zacofana pod wieloma względami niz Polscka wiec nie wiem czy to dobry przyklad. :p

Gość szkotka uk
ale akurat jesli chodzi o nocnik to sa dobrym przykladem. W kazdym razie wiele matek mnie potepialo ze tak wczesnie zaczelam sadzac moja corke na nocnik, mowiac mi ze i tak nic to nie da bo dziecko przed 2 rokiem zycia niby nie zdaje sobie sprawy ze sie wyproznia i nie umie kontrolowac zwieraczy. A pozniej jak sie dowiedzialy ze juz nie nosi pieluchy to tylko im szczeki opady. Wszystko zalezy rowniez od dziecka, bo kazde jest inne ale zasadniczo nad wszystkim trzeba popracowac i dziecko nie zmienia sie z dnia na dzien

prosilam o konkretne argumenty.. jak zapytalam tesciowa i matke dlaczego niby mam juz sadzac moje dziecko na nocnik to wyniklo z ich pokretnych odpowiedzi,ze tak,bo...tak...

Gość szkotka uk
bo 2 latek to juz duze, rozumne dziecko i mnie osobiscie byloby wstyd myc takiemu dziecku tylek umazany kupa.... jak nie widzisz w tym problemu to po co w ogole zaczynac dziecko uczyc zalatwiac sie na nocnik. Moze lepiej poczekac az samo zechce jka bedzie mialo 5 lat?

a moze i lepiej.. nie mowie,ze nie ucze,ale nie klade na to az takiego nacisku i nie,nie jest mi wstyd myc dziecku tylek,na pewno nie bede go stresowac,ze juz teraz zaraz musi robic na nocnik

Gość piluszka pieluszka
ale dacie mi jakas konkretna rade? jak mam to robic?

Gość ousia
nie przejmuj sie to Twoja sprawa kazdy wychowuje dziecko jak chce, moj tez sikal w pieluchy do 2 lat..pozniej bylo lato puszczalam go w ogrodku z gola pupa raz zawolal siku dziesiec razy nie.,.. pozniej sie zimno zrobilo i wrocilismy do pieluch a w zime zaczal sam siadac na kibelek. nie chcial nocnika w ogole, mysle ze to jakas przygoda dla niego byla duuuuzy sie poczul,...wiec moze kup nakladke i sadzaj go na sedes i chwal chwal chwal bij brawo itd moj sie strasznie cieszyl jak mu sie udalo. a jak kupe zrocil to dostawal lizaka. bardzo ladnie mu to poszlo po miesiacu odstawilismy pieluchy na dzien po dwoch na noc. male przekupstwo nie zaszkodzi, moj syn robil kupe i czekal na nagrode :) teraz ma prawie trzy i sam chodzi do lazienki i nie trzeba go przekupywac :)

A ja radzę zajrzeć do książek -dziecko świadomego korzystania z nocnika uczy się w wieku nabywa w wieku 2,5! Wiadomo, że każde dziecko jest inne. Ja też byłam nadgorliwą mamusią i sadzałam dziecko na nocnik, jak tylko mała nauczyła się siedzieć. I się doigrałam: córka nabawiła się "nocnikowstrętu", histeria i płacz, potrafiła przez 3, 4 dni nie robić kupy, odpuściłam, kupiłam nakładkę, pokazywałam, co i jak, w domu nie zakładałam pieluchy i pomału, pomału zaczęła sama sygnalizować potrzebę! Tak więc nie ma co wariować...:)

Gość pomaranczowa gruszka
odpieluchowalam 2,5 letnia corke w 3 dni...i nie rozumiem tych napinaczek com chca zeby roczne dziecko robilo swiadomie na nocnik...

moja zalapala w 3 dni, ma 2 lata i 9 miesiecy - pozno, ale bylam leniwa i nie mialam czasu w zwiazku z praca i doksztalcaniem. Ale w koncu sie wkurzylam sama na siebie i jest ok - pielucha tylko na noc.