Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tulipan 11

Skąd w ogóle wzięło się takie coś że kobiety malują sobie twarze?

Polecane posty

Gość Spryciarz)))))))))))))))))))))
od małp :D

Gość Rybaczka
Makijaż jest elementem kobiety od baardzo dawnych czasów, już w starożytnym Egipcie wykonywano makijaż.

Gość IU
Nie wiem, baby są głupie, same sobie przysparzają problemów, gdyby żadna się nie malowała to by było lepiej. Ja np. tylko na jakieś większe wyjścia się maluję, a tak na co dzień to nie za bardzo mi się chcę, wolę nałożyć filtr przeciwsłoneczny i koniec.

Makijaż to sztuka bez wymalowanych rzęs kobieta wygląda bardzo źle jakby nadal miała 6 lat.

Gość fhhyyu
Kleopatra tez sie malowała....

Kobieta jest z natury "kokietką" lubi się podobać nie tylko mężczyznie, ale kobiecie też w ramach rywalizacji, która ma piękniejsze oczy itp.

Gość nie tylko kobiety się malują
Jak dużo osób napisało, to zwyczaj znany od starożytności w różnych kulturach, jak noszenie ozdób, biżuterii, znaków itd. Niektóre służą tylko próżności i modzie inne mają znaczenie religijne, społeczne itd. I nie tylko kobiety się malowały i malują, mężczyźni także. Tak naprawdę od stosunkowo niedawno utarło się, że mężczyznie nie wypada używać makijażu, a i tak wielu mężczyzn w telewizji np. łamie ten "zakaz" i nie widzi w tym nic złego.

Gość Centrum propagandowe Łuna
Zwyczaj zapoczątkowany przez homo habilis. Samice ozdabiały twarze farbkami w celu przyciągnięcia uwagi mężczyzny. Z biegiem czasu ozdabianie przerodziło się w maskowanie a maskowanie w bezczelne oszustwo mające na celu zmylenie potencjalnego jelenia. Malowanie nabrało fałszywej ideologii często podczepiając się pod medycynę a nawet higienę osobistą.

Gość nie jest to nic dobrego raczej
czytałam gdzieś, że kiedyś tylko prostytutki się malowały więc...

Hej wszystkim dopiero przyszedłem: w starożytności to faraoni też się malowali a przecież to mężczyźni, tylko dlaczego nie przetrwało to do dzisiaj?