Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jasmina***

Ile razy w roku sprzątacie na cmentarzu? czyli katolickie paranoje

Polecane posty

W mojej okolicy wypada robić to 3 razy do roku, wszyscy się znają,jakaś porażka:( Właśnie pokłóciłam się o to z mamą.. nie jestem nawet katoliczką,,, dla mnie te wszystkie brednie kościelne to jedna wielka manipulacja.. Podoba mi się coś takiego jak jest w USA, sama tablica i trawka.... a w Polsce! Za wszystko tym pasibrzuchom płacić!!!!! To bezprawie!!!!! Niech płacą podatki i jadą na pensyjce :)

Gość ceskie knedliki
W USA to nie wiem ale w Czechach by ci sie pewnie spodobało. 70% Czechów to zdeklarowani ateiści, powszechne są tam np. "ciche pogrzeby", a wygląda to tak że zlecasz często przez telefon lub internet pochówek i nikt nie przychodzi, łacznie z osobą zlecającą. Jedna z kobiet napisała że opłaciła wszystko przez net i dopiero po kilku miesiącach wybrała sie na cmentarz zobaczyc urnę (w jakimś przeszklonym sarkofagu) z mamą, wcześniej nie czuła się na siłach rozdrapywać tego smutku. Tam takie pogrzeby to norma.

Polski katolicyzm jest okropny obłudny.. U nas ksiądz chodząc po koledzie, co roku w innym domu żre obiad i ktoś z tego domu musi cały dzień wozić mu dupę, a sam ma wypasioną brykę i kucharkę!!!! Do tego zbiera na ogrzewanie kościoła, ciągłe remonty (i nie widać ich) , różne intencje wymyśla..co roku na kwiaty do grobu zbiera, stacje drogi krzyżowej, na pielgrzymów... a co sam robi z kasą? za pogrzeb, komunię, ślub, bierzmowanie, msze intencyjne żąda full kasy.. nic za darmo nie zrobi, teren wokół kościoła zaniedbany... Na plebani wymienione tylko kilka okien... co za hiena jakaś.. a waży ze 150kg;/

Gość różowa porzeczka
ja wiem po moich znajomych, ze cześciej sprzątaja na cmentarzach niz odkurzają czy piorą :O ja chodze ze 6 razy do roku chyba, że jestem w pobliżu to wtedy wpadam

Gość iwikonka
a co ma katolicyzm wspólnego z porządkami?? kompletnie nic

chrześcijaństwo w Czechach zostało dosłownie całkowicie wytępione przez komunizm, ale za to maja teraz problem z muzułmanami ujawnione niedawno kazanie brneńskiego imama Lukąa Vtroveca, w którym nawoływał on do zagłady Żydów. „Dzień sądu nie nastanie, dopóki muzułmanie nie wypowiedzą wojny Żydom. Muzułmanie będą ich zabijać, a ci będą się chować za kamienie i drzewa. A kamień czy drzewo przemówią: muzułmanie, słudzy Boży, za mną ukrywa się Żyd, chodźcie go zabić mówił imam Vtrovec. Nagranie jego kazania przedostało się do internetu i wywołało szok, zwłaszcza wśród czeskich Żydów. Imam tłumaczył się, że nie są to jego własne słowa, lecz cytat z Koranu,

Ale co ma katolicyzm do robienia porządków na cmentarzu???

Gość carmenelektra125
jesli dla ciebie autorko sprzatanie 3 razy w roku to paranoja to gratuluje myślenia..teraz juz wiem dlaczego niektóre groby sa tak zaniedbane, że az zal patrzeć..pełno brudu, zapalone stare znicze nie mówiąc aby jakas swieczka sie paliła a najlepsze sa damy, ktore przychodza na takie groby ubrane jak na bal a grob nadaje sie do totalnego remontu...współczuje ludziom, którzy tam leżą, że mają takie rodzinki...

autorka jest leniwa i nie chce jej sie sprzatac ateiści terz dbają o groby bliskich

To akurat do moich obowiązków nie należy :) ale czasem zalapuję sie na pomaganie babci i wiem że tak porządnie sprząta sie raz w roku przed Świętem Zmarłych i potem przed Wielkanocą trochę po zimie, ale bez mycia pomników tylko grabkami żeby było ładnie. I to tyle, potem wiadomo, jak idzie sie podlać kwiaty albo zapalić znicz to wyrywa sie jakieś tam zielska jeśli coś urosło, ale nie nazwałabym tego sprzątaniem.

Gość onibkj
Od dwóch dni jest nagonka na kafeterii na katolików. Tacy jak ty autorko próbują ich osmieszyc i poniżyć!!!!!!!! Nalezy ci sie ban za to . To wolny kraj nie wolno obrazac uczuć religijnych innych ludzi .

utrzymywanie porządku na grobach bliskich czy dalszych krewnych nie ma nic wspólnego czy to z katolicyzmem czy jakimkolwiek wyznaniem . Przyzwyczailiście sie tylko myśleć ,ze jak cmentarz to tylko należaćy do parafii i to jeszcze katolickiej . A przecież w Polsce jest pełno cmentarzy komunalnych .

Jak macie jeden grobek to ok, moja rodzina ma 5!!! Weź to wszystko wyszoruj... Rozumiem pójść ze szczotką, odkurzyć, ale bez przesady!!!! Wystrój zmieniany 3 razy do roku... Gruntowne porządki, groby wielkie.. . dla mnie to przesada. Nagonka na katolików? Prawda boli, to obłudna ''religia''.... Napychajcie księżom dalej kieszenie...

Gość cdfrewv
ty kobito sama juz nie wiesz do kogo masz pretensje

Raz na dwa miesiące wypada wpaść na 0,5 godziny i trochę grób ogarnąć. Jeżeli na grobie są prawdziwe kwiaty, trzeba podlewać co tydzień.