Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hahyaz

Yaz, pierwszy cykl brania, czy to normalne?

Polecane posty

Gość hahyaz

Moje pytanie może wydać się głupie, ale mnie to troszkę niepokoi. Brałam tabletki yaz ponad rok, potem je odstawiłam i miałam rok przerwy od jakichkolwiek tabletek. Teraz znów je biorę. Przy poprzednim braniu tabletek jako skutki uboczne w fazie adaptacyjnej miałam chorobę lokomocyjną, wahania nastrojów, byłam nerwowa i miałam zwiększony apetyt. Teraz od 3 tygodni biorę Yaz, zawsze o tej samej porze, nie było biegunek ani wymiotów. Znaczy biegunki się zdarzały ale nigdy wcześniej niż 8 godzin po przyjęciu tabletki, a tabletka wchłania się przecież do 4 godzin. Współżyć bez dodatkowych zabezpieczeń zaczęłam po przyjęciu 8 tabletek od pierwszego dnia cyklu. No i miałam trochę dłuższy okres, potem delikatne plamienie krwi wymieszanej ze śluzem. Potem kilka dni nie miałam żadnego plamienia aż do przedwczoraj, kiedy to dostałam jakiegoś plamienio-krwawienia o ciemnobrunatnej barwie pełnego skrzepów, dość obfitego. Nie wiem co to może być, bo nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło. Tak się zastanawiam czy np w ciąży mogę być? Bo nie wiem jak to wpływa na działanie, a ostatnio trochę podróżuję. Tak dwa razy w tygodniu przejeżdżam autobusem 150 km, i byłam ostatnio w Czechach na kilka dni. Czy to mogło wpłynąć na skuteczność? Nie wiem co o tym myśleć. Proszę o radę.

Krawienie podczas pierwszych trzech opakowań jest normalne. Podróżowanie nie ma wpływu na skuteczność antykoncepcyjną, trzeba tylko pilnować mniej więcej czasu brania przy zmianie stref czasowych.