Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dyrektorke

Uwaga!!! Matma - temat dla maturzystów........

Polecane posty

:classic_cool: możecie pytać o wszystko co związane z tematem ;) są jeszcze 2 dni - 3 do rozszerzonej także sporo się jeszcze można nauczyć 🖐️

Na 30% nie trzeba sie uczyć :p bez przesady, do czego Ty namawiasz tych biednych maturzystów :D

heheh - wierz mi :classic_cool: żeby przekroczyć magiczne 30% to COŚ trzeba umieć - a jak pokazują statyskyki pewnie 1/4 nie przekroczy ;) ale coś mi też mówi że CI właśnie dopiero od jutra zaczną przygotowania :classic_cool: 🖐️ wiadomo - długi weekend 😴

No i bardzo dobrze, połowa i tak powinna była pójść do zawodówek, więc nie wiem po co kogo przeciągać za ryj przez to całe magiczne 30%

Gość co widziały wrony?
w dzisiejszych czasach i tak matura się nie liczy 🖐️ pracy nie ma dla nikogo, podziękujmy wiecie komu 🖐️

po to by się nie zawalił system szkolnictwa wyższego :classic_cool: 🖐️ zresztą - wcześniej matura - choć trudniejsza byłą fikcją - teraz - choć łatwa - coś tam jednak sprawdza ;) 🖐️ i tak obstawiam 1/4 niezdane :classic_cool:

Gość co widziały wrony?
i w ogóle szkoda życia na nauke i tak nikt nie będzie żył wiecznie 🖐️

co widziały wrony? w dzisiejszych czasach i tak matura się nie liczy pracy nie ma dla nikogo, podziękujmy wiecie komu rozumiem że chodzi o ucieleśnienie szatana w polityce ? ;) ŁAŁ.... faktycznie powinniśmy wrócić do komuny 🖐️

Gość mniejjszaztym
jaki jest sposob na rozwiazywanie zadan na dowodzenie? wiem ze to dwa pkt ale jak iwdze takie zadanie i po prostu mnie ddenerwuje ze nie moge tego zrobic i ogarnia mnie juz niemoznosc rozwiazania reszty :o

Prawa-Tywa ;) dżizasssssss.. 30% i to za dużo????????? to właśnie temat dla CIebie - dlaczego tak łatwo odpuszczasz?

mniejjszaztym jaki jest sposob na rozwiazywanie zadan na dowodzenie? wiem ze to dwa pkt ale jak iwdze takie zadanie i po prostu mnie ddenerwuje ze nie moge tego zrobic i ogarnia mnie juz niemoznosc rozwiazania reszty 1. traktować to zadanie jak każde inne z tym że mamy z góry PODANĄ ODPOWIEDŹ do niego - czyli z góry wiemy co ma wyjść najczęśćiej w przypadku dowodzenia że jakieś boki są sobie równe - trzeba znaleźć jakieś 2 przystające trójkąty - ten schemat powtarza się niemiłosiernie często - także warto mieć go w głowie podczas robienia takiego zadania :)

Gość mniejjszaztym
albo logarytmów do którejś potęgi też nie ograrniam :< a tak reszta spoko

w czym problem z logarytmami - zamieniasz wg definicji z tablic i wychodzi błyskawicznie - to takie potęgowanie w drugą stronę ;) daj jakiś przykład którego nie trybisz 🖐️

a ic tam, pojebana z tej matematyki jestem :O nic nie rozumiem. tylko procenty umiem ii tangens obliczyc, ale sinusa juz nie :classic_cool: A w ogole to nie lubie sie denerwowac, a matura to nerwy, a nerwy zle dzialaja na urode :O

Gość mniejjszaztym
logarytmy - ogarniam wzor podstawowy a reszta :o a juz takie zadania, moze i jest ten wzor ale ile razy nawet na rozwiazania pacze to jzu sama nie umiem 😭 takiego typu http://matematyka.pisz.pl/strona/1418.html

Gość mniejjszaztym
sinusy itd sa w tablicach tez rozrysowane

prawa - :P lepiej być piękną bez matury niż brzydszą z maturą :classic_cool: 🖐️ poza tym chcesz całe życie się nie denerwować? ;) co to za życie w ogóle ? :P

mniejjszaztym takich nie ma na maturze podstawowej ;) zresztą trzeba popatrzeć na wzór i podstawić cyfry - dzieci 2 letnie robią to samo - tylko że z kolorowymi klockami 🖐️

ja nie lubię zadań typu wykaż że albo z brył :D

ja boje sie troche matmy rozszerzenia ze dadza mega trudne rzeczy i kiepsko mi pojdzie;|

curly - rozszerzenie z natury rzeczy jest trudniejsze trochę - choć prawdę mówiąc niezbyt dużo ;) może niektóre zadania 🖐️ jak pracowałaś troszkę - nie powinnaś mieć problemu :classic_cool: 🖐️

curly1993 np do obliczenia promienia kola opisanego na trojkacie;p Koło OPISANE liczy się najczęściej z tw sinusów :P a/sin alfa = 2R albo ewentualnie - ale rzadziej ze wzoru S = abc/4R chyba że to trójkąt prostokątny - wtedy R = c/2 - mam nadzieję że wiesz dlaczego ;)

Fama999 ja nie lubię zadań typu wykaż że albo z brył btyły są ciężkie jak nie widzisz trójkątów w przestrzeni ;) tu może być faktycznie problem. ale jak widzisz - to każde takie zadanie to tylko kwestia zastosowania pitagorasa, tw sinusów lub kosinusów - nie ma innej opcji więc jest w sumie NIEWIELKI WYBÓR zadania na wykaż- z góry masz podane co ma wyjść - więc dążysz do wyniku - cała filozofia :P 🖐️ chyba łatwiej jest zrobić zadanie wykaż że a+b+c =1 niż oblicz a+b+c ???? bo w ppierwszym masz z góry podany wynik :P

Dyrektorke :) po prostu jak widzę jakie głąby zdają maturę dochodzę do wniosku że powinna być znacznie trudniejsza, przynajmniej zdany egzamin powinien sie zaczynać od 70% bo na tyle co najmniej zdają osoby, które wcześniej umiały cokolwiek. A reszta to zwykłe tumany. Co do takiej matury jaka była kiedyś to podobno trzeba było napisać wypracowanie :) i to powinno wrócić bo np mam kuzynkę, która nie umie za cholerę wypowiedzieć sie z sensem w formie pisemnej a maturę z polaka zdała na 40% i ją ma, a nie powinna bo jest głąbem

dyrektorke no wiec do tego musisz miec wlasnei policzony sinus alfa...

Laura* akurat jestem tego samego zdania - ale z ii STRONY nie powinno być matmy obowiązkowej - neistety 70% naszego społeczeństwa nie daje sobie z nią rady i nawet w sklepie kasjerka robi je w konia :O tak czy siak - nie powinno być w ogóle boowiązkowych przedmiotów - ale za to próg zdawalności conajmniej 70% przy takim żałosnym poziomie njak obecnie. Wybierasz 3 zdajesz to O CZYMŚ to świadczy... że coś tam przynajmniej dziamiesz z kilku dziedzin :)