Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzidziusiachcęmieć

Prawdopodopieństwo ciąży - proszę o porady, syguestie!!!!!!!

Polecane posty

Gość dzidziusiachcęmieć

Witam, Od 3 cykli każdy miałam regularnie 31-32 dni - jak w zegarku. Wcześniej miałam z tym poważny problem i brałam leki hormonalne - udało się - cykle mi się unormowały. Chociaż mam policystyczne jajniki. Staramy się z mężem o dziecko. Już od pół roku i nic :( teraz w ostatnim cyku, od 18 dnia brałam duphaston - miał za zadanie podtrzymać mi tak regularne cykle i zwiększyć prawdopodobieństwo zajścia w ciąże. Duphaston brałam przez 10 dni. jest 36 dzień cyklu, a miesiączki brak!!! Współżyłam z mężem ok.18 - 21 dnia cylku - już nie pamiętam. I teraz zastanawiam się czy: a) mogę być w ciąży? b) jest to wynik brania duphastonu, który spowodował, że miesiączka mi się opóźniła? Przez ostatnie klika dni poboloewa mnie podbrzusze, jest to ból podobny do menstuacyjnego, ale dużo dużo łagodniejszy. Zazwyczaj jak spodziewałam się miesiączki, to ból trwa 3 dni i jest dość silny. Aha i jakiś tydzień temu, przez 2 dni odczuwałam silny kłujący ból z lewej strony brzucha. Po 2 dniach nagle samo przeszło. Proszę o jakieś porady, sugestie, możliwości - cokolwiek. Do ginekologa idę dopiero w w przyszłym tygodniu. Wiem mogę zrobić test. Ale jeśli wyjdzie negatywny, to i tak będzie coś nie tak. Bo w końcu udało się uregulować cykle, a tu nagle znów 3 dni opóźnienia.

Gość dzidziusiachcęmieć
nikt mi nie odpisze? :( ból podbrzusza sie nasila. juz sama nie wiem. a dzis mija 5 dzien po ostatniej tabletce duphastonu. a okresu brak.

Gość dzidziusiachcęmieć
zaraz wyślę meża do nocnej apteki. Ale jest szansa, że jestem w ciąży?

Szansa teoretycznie jest. Duphaston powinnaś brać po zaobserwowanej (czy to przez Ciebie czy to na badaniu usg) owulacji, bo on owulację hamuje. Masz policystyczne jajniki czy zespół policystycznych jajników. Miesiączka Ci się unormowała czy badania hormonów też. Ja bym się nie przywiązywała do tego, że masz regularne cykle, bo przy tej chorobie to się może szybko zmienić. I nie nastawiaj się od razu na ciążę, bo możesz się wiele razy zawieść. Chociaż oczywiście życzę szybkiego zajścia i spokojnej ciąży. A Duphaston (jest to syntetyczny progesteron) nie opóźnia miesiączki, on ją wywołuje, jeśli nie ma ciąży, a w przypadku ciąży podtrzymuje ją.

Gość dzidziechcęmiec
Dziękuję za odpowiedź. Skoro duphaston ma wywoływac miesiączke, a minęło 7 dni od ostatniej tabletki, a okresu brak to cos tu jest nie tak. Niby szansa na ciąze jest - teoretycznie i chyba mało prawdopodnie, bo zaczęlam brac duphaston w 18 dc. Niby po owulacji. Niby... Ale teraz nie mogę sobie przypomniec za choinke kiedy kochalam się z męzem. Bo oboje bylismy chorzy i w sumie był to tylko raz. hmmm... Zrobię teścik chyba dzis.

Gość Meena
I co?