Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ha ha ha ;dploekr

nie wierzę, że istnieje coś takiego jak dysleksja

Polecane posty

Gość jakos jak ja
z tego co wiem to akurat Einstein miał Aspargena(łagodne stadium autyzmu), a nie dysleksje :-P

Gość A prawda jest taka, że...
No widzisz a ja wiem, że m.in. miał dysleksję, z resztą było wielu innych uczonych z dysleksją.

Gość ha ha ha ;dploekr
moj mąz ma dysleksje a ja zawsze mu powtarzam ze uczyc mu sie nie chcialo, jakos w jezyku angielskim w pismie nie ma dysleksji i wlada nim śmiem twierdzic lepiej niz ojczystym DYSLEKSJA TO WYMYSL I JUŻ a moze dysleksja dotyczy tylko jezyka polskiego no chyba właśnie tylko języka polskiego :D u góry koleżanka pisała o swojej kumpeli z Francji , pewnie we francuskim dysleksja jej się nie objawia :D

Pozwólcie, że sprostuję - koleżanka ma dysortografię, co przejawia się u niej nie tylko błędami ortograficznymi, ale też zwykłym przestawianiem literek w wyrazach :) Zasady pisowni zna, regularnie jeździ na badania. Jak już mówiłam, polega to na tym, że nie widzi różnicy między wyrazem napisanym dobrze i źle.

Gość joik90ik0
wiecie, ze kiedy matma na maturze stala sie obowiazkowa, to nagle wybuchla epidemia dyskalkulii?:D

Gość Hłe Hłi Hła Hłe
Ważne że jest jakaś grupa ludzi na której można poostrzyć pazury i zębiska oraz cieszyć się złudzeniem krótkotrwałym, że zna się swojego wroga. cholerni dyslektycy...tak czytam, że szukacie jakiejś furtki, żeby móc oskarżyć ich jeszcze o coś poważniejszego niż leserstwo, glupote, wyrachowanie..tak wiem, że wcześniej była głupota:P Proponuje na poczatek zidentyfikować jakąś postać historyczną taką nie kojarzącą się dobrze, która deklarowała dysleksje. Następnie dojść do nieuniknionych wnioskow, że człowiek ten był założycielem tajnego stowarzyszenia bądź zakonu, który zajmował się odczytywaniem ukrytych przesłań i i łamaniem szyfrów zawartych w starym testamencie...Stanie si ę oczywiste, że dysleksja to nie żadna nieumiejętność a wręcz przeciwnie...to sposób dla członków zakonu dyslektyków na jawną publiczną identyfikacje swojej przynależności. Jeżeli grupa ludzi potrafi się porozumiewać tak aby inni nawet nie wiedzieli, że tamci mają staly kotaky i współpracują to TACY ludzie stają się drapieżnikami wśród nieświadomych niczego cieląt, owiec, baramnów a nawet psów pasterskich. Mogą być niewidzialni, usunąć każdego bez zostawiania śladów. Mogą wszystko...a to dlatego, że współpracują na poziomie niewidzialnym dla innych...tak jak ludzie wśród zwierząt... Konkluzja. Dyslektycy to tajny zakon wykorzystujący wymyślone upośledzenie narządu mowy, czy też mózgu..whatever...aby robić z ludzi balonów delikatnie mówiąc a wyrażając się dobitniej dążą do zniewolenia świata i ludzi dla celów swoich i ich pana szatana!!!!!!!!! Mogą właśnie stać koło was i dyskutować na wasz temat. wyśmiewać i szydzić...a wy nie będziecie o tym wiedzieli albowiem nie dana wam byla wiedza o tajemnych językach..... Uffffff siem żem zmachał...biorąc pod uwagę 3 doby bez snu to nawet kuźwa składnie mnie poszło:D:D:D

Jakos jak ja - oto cytat ze stronki, którą podesłałaś: "Pomimo, że wydaje się, że nie ma szczególnych konsekwencji tej trudności, to trudność o której pisał Einstein jest typowa dla jednostek z zaburzeniami przetwarzania językowego.Fakt ten można by uznać za dowód na obecność dysleksji u Einsteina." Tak naprawdę nie jest tam jasno określone, czy miał dysleksję, czy nie. Przynajmniej w moim odczuciu. :P

Ty masz podobnie, jak w dysleksji zaburzenia funkcji poznawania, bo nie potrafisz zrozumieć dyslektyka. Zmiany w budowie mózgu nie pozwalają im dostrzegać różnic (błędów), jakie widzimy my w czytaniu i pisaniu.

Ale jak dziecko, Albert Einstein nie był zbyt rozwinięty. Dysleksja powodowała, że miał wielkie trudności z mową i czytaniem. "Normalny dziecięcy rozwój postępował powoli", przypomina jego siostra. "Miał taką trudność z językiem że bano się że on nigdy nie nauczy się mówić. Każde zdanie które wypowiadał, powtarzał sobie delikatnie ruszając wargami. Ten zwyczaj trwał do siódmego roku". Później, kiepskie umiejętności językowe prowokowały jego greckiego nauczyciela do mówienia chłopcu, "Ty nigdy nie będziesz kimś". Einstein był wyrzucony ze szkoły średniej. Oblał egzamin wstępny do colleg'u. Po uzyskaniu statusu licencjata, nie udało mu się zdobyć rekomendacji od jego profesorów i był zmuszony przyjąć skromną pracę w szwajcarskim biurze patentowym. Aż do połowy trzeciej dziesiątki lat życia zdawał się być przeznaczonym do życia w mierności. A jednak, kiedy miał 26 lat, Einstein opublikował swoją Szczególną Teorię Względności. Szesnaście lat później, dostał nagrodę Nobla.

Gość rozaliaaaaaa
ale trzeba pracować, pracować i pracować a nie machac zaświadczeniem o dysleksji/ dysortografii i walic błędy :-(

Pracować i owszem, ale nad czym pracować, skoro dys- NIE POTRAFI DOSTRZEC różnicy?

Gość rozaliaaaaaa
to niech sie niektorych słow ( tych czesto uzywanych i popularnych) nauczy na pamięć :-D tabliczki mnozenia mozna to i tego mozna :-)

Trochę długie, ale warto przeczytać: Powszechnie panujący system nauczania w szkołach polskich opiera się na wykorzystaniu prawie wyłącznie lewej półkuli mózgu, która zresztą poddawana jest badaniu celem ustalenia II potrzebnego do funkcjonowania we współczesnej szkole. Wyniki tych badań w przypadku dzieci dyslektycznych wskazują na jej uszkodzenia. Z naszych obserwacji wynika, że osoby te charakteryzuje większa wrażliwość na otoczenie, myślenie obrazami, a nie słowami, żywa wyobraźnia, świetna intuicja, większa ciekawość świata niż u przeciętnego człowieka. Jednak wszystkie te zdolności dotyczą obszaru funkcjonowania prawej półkuli mózgu (tak bardzo rozwiniętej u dyslektyków), która w systemie szkolnym odgrywa drugorzędną rolę, a wręcz jest zupełnie pomijana. Dlatego wczesne rozpoznanie ryzyka dysleksji lub zagrożenia dyslektycznego jest kwestią najważniejszą. Tylko wczesna stymulacja i interwencja stwarza bowiem możliwość usprawnienia lewej półkuli mózgowej i zapobieżenia dysleksji. Lewa półkula jest analityczna, sekwencyjna i logiczna. Odpowiada za dosłowność, matematyczność, pamięć mechaniczną, słowa, liczby, hierarchie, liniowość, analizę i zbiory. To właśnie w lewej półkuli znajdują się dwa ośrodki odpowiedzialne za mowę: ośrodek Broca - odpowiedzialny za mowę czynną, czyli mówienie, oraz ośrodek Wernickiego - odpowiedzialny za rozumienie mowy, czyli tzw. mowę bierną. Półkula prawa jest natomiast odpowiedzialna za rytm, świadomość przestrzeni, postrzeganie rozmiarów, wyobraźnię, marzenia, obraz całości. Uogólniając, lewa odpowiada za intelekt, prawa za kreatywność i twórczość. U dzieci dyslektycznych dominującą rolę odgrywa półkula prawa. Lewa półkula przejawia większe lub mniejsze zaburzenia działania, co ma wyraźne odzwierciedlenie w testach psychologicznych diagnozujących inteligencję językową i matematyczno-logiczną, będących dziedziną półkuli lewej, na której pracy opiera się nauka czytania i pisania i cały proces nabywania wiedzy i umiejętności szkolnych.

Gość Hłe Hłi Hła Hłe
Znalazła się gowernatka gieniusiów:P Podejrzewam, że wada, którą miał pomogła mu bardziej niż przeszkadzała. ale nie chce mi się udowadniać...tym bardziej, że moje genialne, odkrywcze i tłumaczące nie tyle zjawisko samej dysleksji co jej dynamiczną interakcje ze społeczęństwem. Wielokrotnie używano tu argumentu, że było mnóstwo symulantów nygósów...pytam się: WYMYŚLILI SOBIE TO NA CAŁYM ŚWIECIE JAKO NIEZAWODNY SPOSÓB NA LUZY W BUDZIE???? NO WŁAŚNIE NIE. IDLATEGO DO TEJ PORY MOGĄ SIĘ ZASŁA NIĆ DYSLEKSJĄ ŻE JEST ONA REALNA. CHYBA, ŻE KTOŚ UWAŻA, ŻE DZIECIAKI Z PODSTAWÓWKI W DODATKU NIEZBYT LUBIĄCE NAUKĘ...TAK WYCHODZI...WYMYŚLIŁY SOBIE NIEISTNIEJĄCĄ CHOROBĘ, OPISAŁY OBJAWY I UDOKUMENTOWAŁY PISEMNE NA POZIOMIE PRZEKONUJĄCYM ŚWIAT NAUKI. nO TO MUSIELIBY BYĆ GENIUSZE...A W TAKIM RAZIE NIE MUSIELI SIĘ OBAWIAĆ SZKOLY I CO ZA TYM IDZIE NIE MUSIAŁYBY KOMBINOWAĆ JAK WYBYC NA WAGARY. ALe twierdzić, że jakiś niezbyt rozgarnięty małolat zrobiłw balona najtęższe autorytety naukowe to jest niedorzeczność.

Również nie potrafię pojąć, że tępota w pewnej dziedzinie jest uznana za chorobę zwaną dysleksją itp. Podobnie nie ogarniam mega niegrzecznych dzieciaków mających naturalnie ADHD :D

Gość Hłe Hłi Hła Hłe
Tematem jutrzejszego zlotu czarownic i czarowników będzie_ ____________________DALTONIZM_________________________ Jako sposób na uniknięcie służby wojskowej p[rzez reakcyjny ferment patologicznie powiązany z nadrzędną dlań KONTREWOLUCJĄ!!!!!! A DLA WYBRAŃCÓW 😘:)

A wiecie, że dzieci, które są lewe z wf-u, bo nie potrafią złapać czy poprawnie odbić piłki też mogą się załapać do grona dysfunkcyjnych? Ta ''choroba'' też ma jakąś tam nazwę ''dys..'' Stwierdza się ją, gdy dodatkowo matoł nie potrafi prawidłowo odczytać godziny na zegarze czy ma problem z obliczeniami gdy jest więcej do zrobienia niż tylko 2+3. Oto rośnie nam społeczeństwo nowej generacji :D

Gość grtreteui
Grono idiotów wymyśliło dysleksję, dyskalkulię i dysgrafię, a jeszcze większe grono jeszcze większych idiotów to podłapało i swoją własną tępotę tłumaczą właśnie tymi schorzeniami :D Dziękuję, dobranoc :D 🖐️)))))

A ja wierzę, ale myślę że pod dysleksję podciąga sie za duzo zwykłego nieuctwa. Ale np do LO chodził ze mna kolega, który bardzo dobrze sie uczył, ale pisząc przestawiał litery, albo pisał je w drugą stronę, albo nawet drugą połowę slowa pisał na początku :o i myślę ze to właśnie jest dysleksja, a nie zwykłe robienie błędów ortograficznych.

Gość Hłe Hłi Hła Hłe
Sie ma dziewczyno z UJ;) słuchaj, wczoraj trochę przesadziłem z obelgami w mojej "argumentacji" ale to efekt chronicznego niewyspania...3 doba mija jak oka nie zmrużyłem więc sam nawet nie dziwie się sobie, że zachowuje się tak a nie inaczej. W każdym razie sorki za nadgorliwość, nadinterpretacje i wykorzystanie NADającej się pierwszej okazji aby odre4agować Co złego to nie ja itd itp... Co studiujesz? Być może przydałabyś mi się do czegoś...

Hłe Hłi Hła Hłe: A pod jakim nickiem wczoraj ''występowałeś'? :P Sądzę, że kierunek, który studiuję nie będzie pomocny przy przydaniu się ,,do czegoś'' :D

Gość Hłe Hłi Hła Hłe
grtreteui Nie potrafię ja z kolei zrozumieć, że pomimo sporej wiedzy o ludzkim mózgu wystarczającej aby wyjaśnić wiarygodnie takie zaburzenie jak dysleksja+inne argumenty ciągle jest grupa ludi, którz z uperem godnym lepszej sprawy bronią pozycji ciemnogrodu!!!!!!!! KTO WIE może chcą je utrzymać jako przyczółki do walnego ataku na cywilizacje gdy urosną w siłe?:P A nie pisałem w moim pierwszym poście, że skończy się rozlewem krwi:D:D:D:D:D:D:D No to mata co chceta:P

Dysleksja to nie choroba, to zaburzenie podstawowych funkcji poznawczych, to zaburzenia percepcji wzrokowej, słuchowej oraz integracji percepcyjno-motorycznej

Gość Hłe Hłi Hła Hłe
swoją drogą z taką namiętnością uzywane przez was slowa jak debil, nieuk, idiota, niedorozwój to nie są pojęcia wartościujące człowieka moralnie a poza tym też mają podłoże fizjlogiczne. Dlatego należy się tym ludziom szacunek i pomoc bo niczym nie zawinili!!!!! Ale komu ja to kurwa tłumacze tluszczy szukającej ofiary do rozerwania aby móc spokojnie zasnąć... Szerze was nienawidze, chociaż nie powimniene bo to też nie wasza wina, że jesteście ograniczeni...taki mieliście widok z okna i tyle wąskie choryzonty i proste zasady p[rzy jednoczesnym przekonaniu o swojej inteligencji. Chcecie się podbudować to walczcie z godnym was przeciwnikiem a nie rzucacie się na chorych ludzi z mordą i żądzą mordu w oczach KURWA co się z wami dzieje?!!?!? jesteście ludźmi czy kłębkami niewyładowanej energi która przy najbliższym kontakcie z innym kłebkiem wyładowuje w niego strumień elektronów i wzajemnie. Nie da się was zmienić i dlatego trzeba was po prostu wyeliminować. Jesteście pieśnią przeszłości. Nie ma dla was miejsca w świecie możliwości przekraczających wszystko co znaliśmy do tej pory. Ja osobiście jestem gotowy tę eksterminacje zacząć nawet od dziś:) Kto pierwszy??

Gość Hłe Hłi Hła Hłe
..ooo_ooo... ooO0O0Ooo ;;;;;;|^|;;;;;; | | @;@ To moje oje czyli jaja Naucz się na pamięć tegorysunku pomocniczego zanim ze mną zaczniesz bo później będziesz mi ssał jaja

Gość Hłe Hłi Hła Hłe
( " ) | || | || | || | || ( ; ))) '''\-/ miało być jakoś tak...a zreszta zostawiam to waszej wyobraźni

Za „nieuków byli w dzieciństwie uważani tacy wielcy uczeni jak Albert Einstein, Karol Darwin, Isaac Newton, Grzegorz Mendel czy Ludwik Pasteur.

Gość jwonaka
sorry, ale ja nie wierzę w dyslekcję, czy nie można sobie zapamiętać parę prostych słów chociażby, jak "który" ? naprawdę nie da rady zapamiętać, że który piszę się przez Ó ? :O