Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghtyuyuiy

co kupic na grilla zeby sie nie wykosztowac ale zeby byko dobre?

Polecane posty

Gość ghtyuyuiy

Wiadomo ze mozna różne mieska,ryby,szaszlyki grillowac...ale podpowiedzcie co podac kiedy na dzien dziecka zapowiedzieli się goscie a ja fortuny nie chce wydac :-) wiadomo jakas lepsza kiełbaska,nie taka za 10 zl za kg ;-) co do tego?Moze jakas niedroga sałatka,co pasuje jeszcze podac zeby w miare tanio było?Tak do 100 zł zeby ten grill wyszedł,dodam ze alkoholu nie bedzie.

Gość Zależy czy lubicie
sos czosnkowy?? Bo u nas jest hitem-pomidory pokrojone w ćwiartki na to starty ser żółty i wszystko polać sosem czosnkowym.Kup piersi,paprykę,pieczarki i zrób szaszłyki.Piersi nie są drogie.Chociaż za 100 to ciężko.Ile będzie osób?

kielbase, mozna boczek jak ktoś lubi, serek też jest fajny. A do tego salatki jedna z kus kusu (kus kus sypki dodaje do niego soli i oliwy z oliwek i zalewam wodą zeby napęczniał, do tego pokrojone brzoskwinie z puszki albo zwykla gruszka, pomidory, ogórek) Szybko, dużooo i nie za drogo a zapycha ;) 2 lżejsza salatka to salata lodowa z pomidorem, ogorkiem,papryką do tego kukurydza z puszki, groszek i sos z oliwy musztardy, soku z cytryny i odrobiny soli. Takie proste rzeczy a smaczne. No i na deser lody (pyszne są takie z lidla owocowe po 4 zl z groszami za opakowanie)

Gość ghtyuyuiy
4 dorosłych i 5 małych dzieci w przedziale 2-5 lat.

Gość piersi z kurczalatkkaa salatk
grecka

Gość ghtyuyuiy
tak lubimy sos czosnkowy :-)

Gość Zależy czy lubicie
Dobre są też kiełbaski z serem. Ja ostatnio jadłam(gdzie nie lubię,bo mnie obrzydza)kaszankę z grilla i muszę przyznać że była dobra.

te salatki co podalam nie wyjdą ci drogo. Kielbasę dokupisz, pieczywo, ketchup i musztarda a dla dzieci najlepiej do misek plastikowych nasypać precelków, chrupek kukurydziancyh, ewentualnie zrobic popcorn, lody na deser, do picia jakieś soki woda kawa herbata i myślę że w 100 -150 się zmieścisz.

Gość ghtyuyuiy
myslałam o karczku bo lubimy ale to chyba drogo wyjdzie :-(

np. ziemniaki z masłem czosnkowym, naprawdę taniocha a pyszne danie

lub skrzydełka w ziołach czy specjalnej przyprawie sklepowej

Gość Zależy czy lubicie
Ja bym jeszcze zainwestowała w banany lub truskawki i zrobiła dzieciom koktajl schłodzony.Mój mały przepada:)

Gość ghtyuyuiy
wiosenna-dzieki mysle ze jak dam 150 zł to nie zbiednieje tyle ze dla nas maj-czerwiec to miesiące ogromnych wydatków. asiamt- jak sie robi te ziemniaczki?

Oj wiem coś o tym bo mamy podobnie ;) Z 2 strony jak kupisz tej karkówki, zamarynujesz, podasz do tego sałatkę, czy te ziemniaki, chleb, po kawałku kiełbasy to tez nie zjecie tego kto wie ile wiec ci tak dużo nie wyjdzie. Ryby są drogie więc to bym sobie darowała raczej :) Ważne zeby dla dzieci jakieś "przegryzki" kupić. Wiem ze moje to z grilla najbardziej lubią kielbase i salatki i pieczony chleb, ale lody, chrupki kukurydziane, galaretka owocowa czy precelki itd to jest zawsze dla nich hit imprezy bo moga do woli biegać po ogrodzie i co chwilę wybierać z miski takie "zapychacze"

kupisz 2 kg ziemniaków na wasze 9 osób, albo tak po 2 na łeb średnio i ugotuj je w mundurkach w soli, tylko dobrze wyszoruj z ziemi po ugotowaniu wyjmuję je i pakuję od razu takie gorące w folię aluminiową, każdy z osobna i takie kładę jeszcze na grilla masło: tutaj Wam 1 wystarczy, moze zrobić z 2 sztuk, dodajesz zgnieciony w prasce czy nożem czosnek, solisz i "włala" to masło wyjmij wcezśniej z lodówki, takie jeszcze nie doprawione, to łatwiej będzie Ci mieszać czosnek, bo wiadomo w zimnym niewiele zdziałasz,a potem, na pół godzinki do stężenia jeszcze do lodówy u nas wszyscy zapychają sie tymi ziemniakami, a teścio ostatnio jadl tylko te zeimniake he he po zdjęciu z grilla odpakowujesz folię, przekrajowujesz sobie na pół lu ćwiartki te ziemniaczki i kładziesz zimne w miarę masło, super sie rozpuszcza i niebo w gębie

Do czerwca sporo czasu a już goście się zapowiedzieli :D ? Może będzie padać i nici z grilla ;) Ale wracając do tematu to : Na grilla lubię lekką sałatkę - sałata lodowa+ ogórek+ pomidory + cebula+ feta/oliwki pod warunkiem że lubisz+kukurydza+winegret Można pokroić warzywa i tuż obok umieścić różne dipy szaszłyki drobiowe/kiełbaska/ boczek/karczek ziemniaki + do tego masełko lub sos np.czosnkowy na deser lody lub zrobić deser lodowy w pucharkach (lody+galaretka + owoce i co tam lubisz) lub grillowane banany lub ananas podany z gałką lodów / polewą czekoladową lub bitą śmietaną.

ja jeszcze do mięs robię takie dipy czosnkowe: np. tarte zielone ogóry, jogurt naturalny, czosnek gnieciony, sól, koperek, trochę pieprzu - pyszne, aż mi teraz ślina leci

masełko czosnkowe :) masło, pęczek szczypiorku i pół główki czosnku. Do tego chlebek lub bułeczki zgrillowane i do posmarowania, pycha :) skrzydełka z kurczaka też fajne a ziemniaczki można bez obierania umyć, ponakłuwać widelcem, zawinąć w folię aluminiową i na grilla... tylko to dłużej się robi. no i kaszanka z cebulką w folii alu :)

a jak masz kiszone ogórki, to nie musisz sałatek robić, a podać właśnie te ogórki, albo pokrojone z cebulką i olejem

Gość hienciiia
A ja do grilla polecam salatke ziemniaczana z ogorkiem. Ziemniaki ugotowane w mundurkach ( najlepiej poprzedniego dnia), obrac ze skorek. Pokroic na kostke, dodac zielonego ogorka pokrojonego w kostke. Duzo, duzo koperku i majonez. No i oczywiscie przyprawy pieprz i sol. Salatka bardzo prosta i chyba niedroga. A naprawde smaczna. Najlepiej wczesniej pokroic ziemniaki a ogorki dodac krotko przed podaniem, bo jesli beda staly za dlugo to puszcza duzo soku i salatka bedzie plywac. Jesli chodzi o proporcje to nie podam, bo robie na oko, ale ogorkow powinno byc prawie tyle co ziemniakow.

Gość Zależy czy lubicie
Co do gyrosa to ja też robiłam a potem opracowałam lepszą :)Zamiast mięsa ser feta i zalewam sosem tzatzyki.Same pyszności.Ale mi ochoty narobiłaś hehe.

Gość a ja polecam szszlyczki :)
mieso dowolnego zwierza boczek cebula i kolorowa papryka przyprawa do szaszlykow i odrobina cierpliwosci:) do tego salatka pieczony chlebek, a dla dzieciakow oprocz zapychaczy owoce tez moga byc w formie szszlykow podane np z 2 kulkami lodow i polewa owocowa pychota!!!

Gość spokojnie złóż pozew
Fileciki z kurczaka, kiełbaska, sałatki, napoje, chlebek i bułeczki oraz sosy.

Gość a ja polecam szaszlyczki :)
szaszłyczki ofkors mialy byc ;)

Gość najtaniej i naprawdę smacznie
skrzydełka z kurczaka - najpierw obgotowane w przyprawach, przyprawione i upanierowane - takie dajesz na grilla, tylko do zrumienienia - są soczyste i nie spieką się jak surowe ziemniaki - też polecam ugotowane na półtwardo, później przyprawione i na grila do tego sos zioło-czosnkowy z jogurtu szaszłyki: z jednej papryki, kilku cebul, kawałka boczku i np 1 piersi zrobisz sporo szaszłyków sałatka z ryżem albo makaronem + tzw przegląd lodówki sezonowe warzywa, albo surówka z kapusty z marchewką - naprawde dobry dodatek do mięs do picia możesz zrobić wcześniej icetea. Zaparzasz dobrą herbatę, doprawiasz do smaku cukrem, wrzucasz dużo plasterków cytryny, ewnetualnie pomarańczy, możesz wrzucić listki mięty albo melisy. Podajesz z lodem Jeśli masz dostęp do smacznej kaszanki, to z grilla jest świetna i ma wielu amatorów