Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczawiowa dzisiaj u mnie

7latka pyta skąd się biorą dzieci. Co mam odpowiedzieć?

Polecane posty

No już nie wcisnę jej bajki o całowaniu i przytulaniu.. ale nie wiem co mam jej odpowiedzieć, jak to zrobić? :D Jak dobrać słowa? Pomóżcie mi :D

Gość obrys mięśni musi być wyrażnie
prosto z mostu walnij

Gość Lodołamaczer
powiedz jej ze jak tatus kocha mamusie to wyciaga ptaszka i wsadza go mamusi do gniazdka zeby ptaszkowi nie bylo zimno, jak ptaszkowi w gniazdku jest cieplo to pluje gesta biala mazia (sperma) i za 9 miesiecy wychodzi bobo z mamy brzuszka

Ludzie, jakie gniazdka i ptaszki? :D :D :D Normalnie chcę jej to powiedzieć, tak.. fizjologicznie bardziej :D

Gość raju ,co za bzdury
wytlumacz dziecku ,ze twoj oraganizm produkuje jajeczka a tatusia plemniki,kiedy plemnik spotka sie z jajeczkiem ,jest to poczatek zaplodnienia,itd.....

Gość Mrrrruuczka
A nie lepiej "Jak się dwoje ludzi kocha i chcą być ze sobą to mogą stwierdzić że chcą dziecko i idą do lekarza i on im wszystko mówi co trzeba zrobic" Można tak pół prawde :D

Gość Lodołamaczer
jak normalnie chcesz no to tak: Jak tatusiowi stoi i mamusia ma chcice to tatus rznie mamusie

Gość ja córce w tym wieku
a nawet chyba wcześniej wytłumaczyłam, że jak rodzice chcą mieć dziecko, to bardzo mocno się do siebie przytulają i tatuś przekazuje mamusi wtedy nasionko, ktore w jej brzuszku zaczyna kiełkować i z tego rośnie dziecko. Wystarczyło na długi czas zanim nastąpiło pytanie jakim sposobem to nasionko do brzuszka mamy się przedostaje :)

Gość Mrrrruuczka
Mamusia ma dziurkę tatuś ma pręta i jak się to połaczy jak klocki (w końcu to dziecko) to z pręta wyskakują kijanki i się u mamy w brzuszku zagnieżdzają i rośnie z nich dziecko

Gość córka autorki tematu
Mamusiu juz nie musisz sie zastanawic, odpowiedź znaazlam w necie.

Gość ja kupiłam właśnie zegarek i
myslę, że opowieść z nasionkiem bardzo fajna - podczytuję, bo sama mam dziecko w wieku 5 lat i musze się liczyć, ze wkoncu może paść takie pytanie

Kochanie: tatuś i mamusia się bardzo kochają jak są dorośli i są po ślubie to kochają się ze sobą. Tatuś wprowadza penisa do pochwy mamusi i zostawia tam część dzieciątka taką malusieńką malusieńką mniejszą niż jeden milimetr(pokaż dziecku np. głowkę od szpilki) i ta część którą tatuś zostawił u mamusi w brzuszku (pokaz w którym miejscu) łączy się z drugą częścią którą wytworzył organizm mamusi. Za 9 miesięcy rodzi się dzidziuś. Ta częśc tatusia nazywa się plemnik a częśc mamusi komórka jajowa. Podobno powinno się tak mówić dzieciom skąd się biorą dzieci-mam znajomą psycholog dziecięcą. Bo potem tematy współżycia stają się obiektem śmiechów i dziwnych zachowań. Trzeba mówić dzieciom prawdę i nazywać narządy płciowe normalnie.

Gość dfsg
moja jak miala 3 lata to juz to wiedziała. im później tym trudniej to wytłumaczyć

Gość dfsg
a nie lepiej puścić na youtube filmik jak dochodzi do zapłodnienia? jak rozwija sie dziecko itd. Mnie net dużo w tym pomógł i córka juz nie pyta o takie rzeczy. Nawet oglądała poród :)

Gość krakowiakowi
w tym wieku wystarczy powiedzieć że dzieci rodzi mama , że rosną w brzuszku i jak przyjdzie czas to mama jedzie do szpitala i rodzi. Co wy tu wymyślacie jakieś popierdółki. Dziecko nie pyta jak się robi tylko skąd się biorą _ a więc z brzuszka mamy i koniec. Po co takiemu dziecku informacja z biologi? popukajcie się "naukowcy"

Dzięki dziewczyny, właśnie o coś takiego mi chodziło :) Zmiksuję te wasze wypowiedzi i połączę przytulanie mamy i taty kiedy chcą mieć dziecko z tym, że tata daje mamie plemniki, które łączą się z komórką jaj. mamy :) Ja też jestem zdania, że wszystko należy nazywać po imieniu, nie ma nic wstydliwego w pojęciach penisa, pochwy czy plemnika. Chociaż jak moja koleżanka (mająca córkę, też 7latkę) usłyszała moją teorię to powiedziała, że(cyt.) "kalam taką czystą psychikę dziecka" takimi właśnie WULGARNYMI pojęciami :D :o

krakowiakowi - no właśnie o to chodzi, że moja córka już o tym wie, o czym napisałeś :o kwestia w tym, że teraz chce wiedzieć skąd ono bierze się w brzuchu :o Nie myl 4latki z 7 letnią panną :o

Dlatego że to dziecko nie ma 4rech lat tylko 7. W 4 klasie podstawówki czyli 9-10 lat w książce od przyrody ma już rozrysowany układ rozrodczy kobiety. I szczegółowo ma się nauczyć cyku menstruacyjnego. Skąd ma wiedziec co kolwiek jak mamusia mówi że dzieci się biorą z przytulania?? Potem dziecko myśli że jak kolega dał jej buzi w policzek albo specjalnie na złość cmokną w usta bo się mu koleżanka podobała to taka się boi przez pół roku że mogła od tego zajść w ciążę. Mówcie dzieciom prawde.

Gość ja tez mialam zadbane zeby
gadanie ze slubem lepiej odpuscic chociaz by ze wzgledu ze nie wszystkie jej kolezanki musza miec rodzicow po slubie i beda dziwne rozmowy pozniej. Slub to nie przymus i nie nalezy od malego uczyc ze tylko tak sa dzieci :O Jak sie nauczy dziecko ze to normalne to dzieci sa bardziej tolerancyjne, jak pusty rodzic im wmowi ze slub to koniecznnosc to pozniej zaczyna sie przezywanie ( tak samo zboczone rymy do imion itp - najczesniej to rodzice wymyslaja bo jakie dziecko w wieku 5 lat wie co to np anal zeby tak rymowac? A juz tu bylo na kafe ze jak dasz dziecku na imie Alan to beda dzieci w przedszkolu wolały Alan-anal - no tak bo dzieci takie cos wiedza)

Leal - dokładnie tak. Potem 15latki po stosunku skaczą na skakance pół godziny bo myślą, że w ten sposób wytrząsną wszystkie plemniki z pochwy i nie zajdą w ciążę, to autentyk :o:o:o

Gość dsadsae
no jak mamusia usiadzie tatusowi na kolanach i tak sobie troche poskacze to są wtedy dzieci .

Gość krakowiakowi
no to pokaż jej książkę z rysunkami- na bank szybko się tym znudzi i odpuści:-) pewnie coś słyszała od koleżanek i teraz chce to zweryfikować:-)

Z tym ślubem to macie racje mi chodziło akurat o to że tu w konkretnym przypadku jak mama ma opowiadać o sobie to mówi że najpierw poznała sie z tatą potem wzieli ślub i zapragneli mieć dziecko. No chyba że nie jest po ślubie. Ja bede uczyła swoje dziecko że lepiej po slubie mieć dzidziusia-jestem wierząca i praktykująca:) Szczwiowa dzisiaj u mnie twój partner to twój mąż??

A wiesz, że też pomyślałam o takiej książce, widziałam ostatnio w Buchmannie za dyszla chyba ;) Dzięki za przypomnienie, bardzo niegłupi pomysł :)

Tak, mój mąż :) Ale nie będę mówić jej o ślubie, akurat sporo jej koleżanek żyje w rodzinach, gdzie rodzice nie są małżeństwem. Wyjaśnię jej co i jak, chociaż już kiedyś o tym rozwiałyśmy :)

Gość dsadsae
no jak mamusia usiadzie tatusowi na kolanach i tak sobie tam trochę poskacze to są wtedy dzieci

Krakowiakowi- ty sądzisz że dziecku na odczep się trzeba cos pokazac/powiedzieć?? Super bo ja uważam że jeśli dziecko pyta to należy normalnie odpowiedzieć(zwłaszcza 7miolatka),wyjaśnić-to jest rodzicielstwo i rola rodzica a nie na odczepnego.

Gość moze takkk
albo tak : kobieta ma nore , a męzczyzna ptaka.. I gdy ten ptak wejdzie nory to ona wyciska z niego mleko .. I to mleko powoduje ze rodzą sie dzieci .

Gość Marek10111
Z kutasa powiedz

Jeżeli 21 przy nicku Leal to jej wiek, to pogratulujcie sobie, że tak młoda kobieta ma więcej mózgu niż wy :o 🖐️