Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie rozumiem takiego myslenia

Dlaczego tak wielu ludzi sądzi że ślub cywilny jest gorszy od kościelnego?

Polecane posty

i że nic nie znaczy bo to tylko rejestracja?

ja mam odwrotna teorie slub koscielny jest gorszy

rozwiń swoja mysl,proszę:D

Gość suuuu
Bo to mohery. Jak czarna kiecka im nie powie, że są małżeństwem to nie uwierzą.

HEHEHE jakos w moim srodowisku nikt tak nie twierdzi alke ja wzielam rok temu tez '' tylko'' cywilny i jestem szczesliwa.

Gość danp
Administracyjnie koscielny jest gowno warty.

Gość nikola*
kościelny owszem ale dlaczego "tyle"każą sobie płacić za tą ceremonie

no ja się bardzo często spotykam ze stwierdzeniem ;tylko cywilny"

Gość sfsfsadafsdad
a jaka jest wartość ślubu kościelnego Twoim zdaniem?

Gość sfsfsadafsdad
*cywilnego miało być, przepraszam

taka sama jak każdego innego

Gość ehajes
Dla mnie ślub kościelny to cyrk i szopka. Za cholerę nikt mnie do niego nie zmusi. Szkoda kasy i czasu. Nie zamierzam nabijać kabzy "czarnym". Poza tym w XXI wieku zabawa w jakieś rytualne ceremonie jest wg mnie żałosna. Facetom zwykle taki ślub jest obojętny. Dla kobiet najważniejsze jest to, że mogą się w białej kiecce pokazać, a do urzędu raczej tak się nie ubierze. :)

Gość fv
"bo cywilny zazwyczaj nie ma: sukni bezy z 10 metrowy welonem, 200 gosci, 100 skrzynek wodki itp. itd." Masz nieaktualne dane. Teraz już od ładnych paru lat po cywilnym sa normalne wesela, zwyczajne suknie slubne w usc zamiast kostumików czy garsonek, itd.

Gość riterku
Jak jeszcze chodziłam do szkoły nasz księżulo powiedział, że liczy się wyłącznie ślub kościelny. Cywilny nie ma żadnej wartości. :) Poza tym dzieci urodzone w takim małżeństwie (cywilnym) to bękarty (TAK POWIEDZIAŁ!). Także dzięki szanownemu księdzu dowiedziałam się, że jestem bękartem :) Poczułam się rewelacyjnie.

Gość u Jolki)))
w Stanach najwazniejszy jest slub cywilny a potem to co kto lubi w Kosciele, w Meczecie, w Synagodze, w Cerkwi, Zboze...

Ja do cywilnego szlam w pieknej sukni na kole i pieknym diademem i wesele bylo na 70 osob--- starczylo i bylo wspaniale.

Gość lizaiza
Bo jest gorszy - dla mnie pod tym względem,że łatwiej go rozwiązać, nie niesie ze sobą tyle konsekwencji co kościelny. Bo kościelny mówi też coś o nas jako o ludziach itp.

Gość lizaiza
Wszystko zależy od przekonań, sumienia, kręgosłupa moralnego itp. jesli ktoś nie wierzy w Boga to cywilny jak najbardziej jest ok. Ale jak ktoś wierzy nie wyobraza sobie zycia bez ślubu kościelnego.

Gość riterku
lazaiza A co kościelny mówi o nas jako o ludziach według ciebie? Według mnie tylko tyle, że to cholernie ciasne umysły. Kto mający chociaż odrobinę oleju w głowie będzie się kierował w życiu mitologiczną paplaniną?

Gość lizaiza
Mitologiczna paplanina?:P Może dla takiego ograniczonego umysłu jak Twój. Niektórzy wierzą. i są w stanie ślubować miłośc przed Bogiem - na całe życie a nie od rozwodu d orozwodu. Na całe życie to jest ślub kościelny. Cywilny można zaraz rozwiązać bez najmniejszych problemów.

Gość lizaiza
Ale co ja tu będę pisać. Same dzieciaki, pseudoateiści i udający niewierzących bo to nie jest SPOKO. Pokazówa i tyle.

Gość GretaBarbo
pieprzysz jak potłuczona. I co wg Ciebie fakt, że stanęłaś przed ołtarzem i wyklepałaś formułkę przed facetem w kiecce zagwarantuje Ci milość po grób??? Gwarantuję ci, że ludzie pobrani przed ołtarzem rozwodzą się równie często. A jedyna różnica jest taka, że kolejnego ślubu nie biorą już w kościele

Gość fv
"są w stanie ślubować miłośc przed Bogiem " Ślubować miłość przed Bogiem możesz niekoniecznie w kościele. Bóg, jak pewnie wiesz, jest wszędzie.Ty mówisz o ślubowaniu przed księdzem a to różnica. "Na całe życie to jest ślub kościelny." I znowu mylisz pojecia. Ślub kościelny jest na całe życie, ale już małzeństwa kościelne - niekoniecznie. Ile znasz par, które kilka/kilkanaście lat po uroczystym ślubie przed ołtarzem truchtem poleciały do sądu po rozwód? Sporo, prawda? Ślub jest, małżeństwa nie ma.

Gość lizaiza
Widzę można być "wierzącym wybiórczo" i po swojemu interpretować Słowo Boże:D Nie slubuję księdzu tylko mężowi w domu Boga, przed Bogiem - hostia to symbol ciała Chrystusa. Kto wierzy wie o czym piszę. Dla was to mity i głupota. Dla mnie coś pięknego. i jako osoba wierząca nie jestem w stanie zadowolić się papierkiem urzędowym. Dla mnie slub musi mieć też inny wymiar. Wierzę w to całym sercem i nie muszę się wam tłumaczyć.

Gość GretaBarbo
nie musisz, ale też nie masz prawa oceniać decyzji innych. A to właśnie robisz wartościując. Pamiętaj słowo tego, w którego rzekomo wierzysz: nie sądźcie abyści nie byli sądzeni

Gość ehajes
Rozwodów kościelnych też jest całkiem sporo. :) Śmieszą mnie gadki o wierze. Gdyby na świecie nie było ateistó, to dalej wszyscy siedzielibyśmy w jaskiniach, latali z dzidą za szczurami i modlili się do "Boga" o ogień :D Dzięki ludziom myślącym mamy elektryczność w domu, wino na stole- zamiast czekać na cud boży i kolejnego kudłatego gostka, który zamieni wodę w wino - idziemy do sklepu, kupujemy baniak, drożdże i sami cud boży produkujemy. :) Jeździmy samochodami, a nie na osiołkach. Wy się dalej jarajcie, że Wam pan zmartwychwstał. Szkoda tylko, że nie padacie na kolana przed każdym takim zmartwychwstałym (a w dalszym ciągu nie trudno o takie przypadki) :)

Gość fkistyk
Słowo Boże? Chyba masz na myśli Słowo Watykanu. Z tego co mi wiadomo, to bóg taki wygadany nie był. :D

Rozwodów kościelnych też jest całkiem sporo w kk nie ma rozwodów jest tylko unieważnienia ślubu Gdy rozum śpi, budzą się demony a ja bym powiedział ze głupota ludzi

Gość fv
Nie można być wierzącym wybiórczo. Albo się wierzy w Boga, albo nie, Natomiast ty cały czas mylisz wiarę w Boga z naukami kościoła katolickiego. Nie utożsamiaj Go z KK bo to nie jest to samo. Jesli chodzi o interpretowanie słowa Bożego - często sama je interpretujesz, czy raczej polegasz na tym, co ksiądz na kazaniu powiedział? Niech zgadnę...