Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hiszpanin

Do maturzystów 2012! mam pytanie

Polecane posty

na czym polega nowa matura z języka obcego ustnego? macie 3 zadania 1. Obrazek 2. Scenki (czy to są chmurki) 3. Jakie jest to trzecie zadanie?

Gość pestka banana
opis obazka

Gość joannaa234
obrazki 2 albo 3 i masz pytania np. uzasadnij jak wolisz spędzac wolny czas ,musisz poprostu któryś obrazek wybrać uzasadnić i powiedziec dlaczego odrzucasz inne propozycje

Trzecie zadanie to trzy obrazki do wyboru i uzasadnienie dlaczego wybierasz ten jeden, a odrzucasz pozostałe. Ja miałam trzy plakaty zniechęcające do palenia papierosów.

To może powiedzcie jak wyglądają zadania: 1. 2. 3. Bo myśle o zmianie jezyka, wtedy obowiązuje mnie nowa matura :)

1. Rozmowa z odgrywaniem roli. Musisz wcielić się w podaną w zadaniu osobę i poruszyć z egzaminatorem kwestie podane w chmurkach. Zazwyczaj jest to np. dialog dotyczący załatwiania jakiejś imprezy, omówienie kwestii uczestnictwa w jakimś wydarzeniu. Egzaminator w jednej kwestii musi się z Tobą nie zgodzić, więc musisz znaleźć kompromis lub zaproponować inne wyjście. Taka aktywna rozmowa, nigdy do końca nie wiadomo jak się potoczy. 2. Obrazek do opisania. Wiadomo: kto, gdzie, co robi, jak jest ubrany, jaka jest pogoda, jak się może czuć, co zamierza itp. Następnie egzaminator zada Ci pytanie luźno związane z tematem obrazka, np. na obrazku są ludzie na nartach i egzaminator Cię spyta o historię z Twojego życia związaną ze sportami zimowymi. To tylko przykład. Oczywiście jeśli nie uprawiasz sportów zimowych, musisz coś wymyślić. Możesz zmyślać, kłamać, być Królową Elżbietą... Chodzi o to, żeby gadać, gadać i gadać. 3. Opisałam wcześniej: 3 obrazki do wyboru.