Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czesaneczka

przygotowania do ciąży... o czym pamiętać przed poczęciem?

Polecane posty

Gość czesaneczka

Tzn jakie badania zrobić, jakie suplementy wprowadzić do diety, na co zwrócić uwagę już teraz... pomoże ktoś doświadczony?

Gość kwas foliowy
to napewno

Gość czesaneczka
a jak wcześnie zacząć i co ile brać?

Gość kwas foliowy
mysle ze tak ze 2-3 msce, wedlug ulotki... Ja sie nie przygotowywalam do ciazy... Wiec ciezko mi cos wiecej podpowiedziec

Gość summer butterfly
kwas foliowy to tak 3 miesiące przed chociaż ja to prawie 5 brałam:) poza tym odstawienie alkoholu też pozytywnie wpłynie, i wszelkiego rodzaju używek. troszkę może ćwiczeń bo później to już nie bardzo :D no i jak masz jakiś niedobór witamin to również przed ciążą warto to uzupełnić. powodzenia !

Gość czesaneczka
odstawienie alkoholu... hmmm tak całkowicie? Ja praktycznie niepijąca jestem, czasem wypiję kieliszek wina lub małe piwo do obiadu co kilka tygodni, wódki/drinków nie piję... dlaczego dobrze odstawić alkohol przed ciążą? głównie tego wina mi szkoda od czasu do czasu, poprawia mi krążenie, innych używek na szczęście brak. Najgorzej że u mnie jest totalny brak ruchu i nie ma szans na poprawę tego stanu rzeczy, ze względu na ciągły brak czasu. A jakie witaminy? Uzupełnić? Nie wiem czy mam jakieś braki. Robić jakieś badania?

Gość mamama27
polecam femibion natal dla starających się i do 12 tyg ciąży - warto brać bo początek ciąży jest najważniejszy - 21 dni po zapłodnieniu zaczyna bić serce dziecka a wtedy to niektórzy jeszcze nie wiedzą o ciąży ... w ciągu pierwszych 3 miesięcy kształtuje się wszystko w dziecku- potem już tylko rośnie i udoskonala się - z alkoholem tak samo - o ciąży dowiadujesz się najwcześniej 2 tyg po zapłodnieniu i duzo osób ma potem wyrzuty że piło bo nie wiedziało o ciąży więc lepiej nie pić wcale.. polecam znaleźć tez fajnego gina - zrobić cytologie, usg, i serie badań które robi się przed ciążą - krew, mocz, toksoplazmoza, cytomegalia, hcv i jeszcze kilka innych - ok.11 badań jest - jeśli nie zrobisz przed to te badania dostaniesz do zrobienia na pierwszej wizycie w ciąży ale warto zrobić przed bo jeśli coś wyjdzie nie tak masz czas reagować

wg mnie znaleźć dobrego lekarza. Podstawowe badania gin i krwi. Brać ten kwas foliowy min 3 miesiące przed rozpoczęciem stań. Z tym alkoholem to nie przesadzajmy, można się napić. naprawdę jest szkodliwy dopiero jak ciąża już jest do wykrycia- taki mechanizm obronny.

Gość czesaneczka
a jakieś bliższe informacje o tych badaniach? Jakie powinnam zrobić żeby niczego nie przegapić? Mam naprawdę dobrego gina ale raczej jest za leczeniem naturalnym, bez niepotrzebnego faszerowania chemią, to samo dotyczy wszelkich badań itd. nie chcę sytuacji w której czegoś mi nie zaleci bo uzna to za zbędne a sama nic o tym nie będę wiedziała bo i skąd. Chciałabym sama świadomie wybrać jakie badania zrobić a nie tylko te które on zaleci

Gość Raba123
zapraszam do dyskusji www.rajkobiety.pl

Kwas foliowy nie szkodzi, więc im dłużej się go będzie brało tym lepiej. Te 3 miesiące przed ciążą to takie niezbędne minimum.

Gość etttnaaa
No własnie, najwazniejsze to to aby przyjmowac jeszcze przed zajściem w ciąze. Ale nie zawsze też mozemy to przewidziec ;)

Gość Dzwoneczek :)
proponuje zadbać o dietę więcej warzyw ryb o prócz tego kwas foliowy bierz go od zaraz znajdź dobrego lekarza bo to podstawa odstaw wszystkie używki pij dużo wody jedz owoce i ciesz się sexem :)