Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akrobatka 88

Hormon TSH w ciąży

Polecane posty

Gość akrobatka 88

witam, prześledziłam wiele wątków i nie znalazłam żadnej odpowiedzi na temat podwyższonego TSH w ciąży. opiszę swój przypadek wiedziałam że mam tarczyce i przez jakiś czas brałam tabletki potem przestałam bo zapominałam... zaszłam w ciąże i endokrynolog powiedziała mi ze mam znów zacząć je brać i to jak najszybciej. tak też zrobiłam ale pewnie taki krótki okres czasu nie obniży mi tego hormonu. zrobiłam dziś badania a wyniki będę miała w środę (16.05). co grozi dziecku jeśli TSH wynosi 17 a norma jest do 4? t3 i t4 w normie. jest to dla mnie bardzo ważne bo boję się że to może mieć bardzo tragiczne konsekwencje. proszę pomóżcie!!!!

Gość Piesia Dobra Rada
No coz, dziecko moze miec wady rozwojowe ale wcale nie musi. Wiele kobiet mialo taka sytuacje jak ty i dziecko urodzilo sie zdrowe. Teraz juz nic nie zrobisz, jedynie mozesz lykac dalej leki. Idz jeszcze raz do endokrynologa, moze Ci zwiekszy dawke skoro masz nadal takie tsh. A o dziecko sie nie martw, skoro sie ciaza utrzymala tzn ze wad nie ma.

jak mnie denerwuja takie wpisy jak Piesia Dobra Rada!!!!! 😡 po co piszesz o wadach rozwojowych? kochana, najwazniejsze ze ft3 i ft4 sa w normie. Tsh w ciazy nie jest miarodajne, zwlaszcza jak sie ma problemy z tarczyca sprzed ciazy. Takze co miesiac zasuwaj na badania ft3 i ft4 i wg tego lekarz bedzie ci podwyzszal dawke hormonow. Endokrynolog powie ci to samo, takze nie panikuj i pamietaj o tych hormonach!

Gość Piesia Dobra Rada
Po prostu napisalam prawde, chyba sie nie wczytalas w moj post, bo przeciez pisze, ze na pewno z dzieckiem ok. Przepraszam, jesli Cie wystraszylam autorko. Tak na chlopski rozum: duzo sie mowi o wplywie niedoczynnosci na dziecko i lepiej tego nie zaniedbywac, ale czy ktos slyszal o faktycznym przypadku, ze z tego powodu urodzilo sie chore dziecko? Bo ja nie, tzn. ze to sie wlasciwie nie zdarza.

Gość GinekologWawa
TSH inforumje tylko o podwyzszonym zapotrzebowaniu , jesli f3 i f4 w porzadku, to wszyystko z dzieckiem ok!

Gość akrobatka 88
"GinekologWawa TSH inforumje tylko o podwyzszonym zapotrzebowaniu , jesli f3 i f4 w porzadku, to wszyystko z dzieckiem ok!" dzięki wielkie!! naprawdę się boję o zdrowie dziecka. wiem ze przed 12 tc wszystko jest do wyleczenia ale to moje pierwsze dziecko i chce żeby było zdrowe i szczęśliwe...