Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mezatkazkrotkimstazem

czy ma prawo mnie zwolnic? jestem w ciazy

Polecane posty

jestem w 11 tyg ciazy, a wiec na poczatku ciazy, zamierzam za 2 - 3 tyg w pracy poiwedziec, mam umowe na czas okreslony - na czas poratowania zdrowia nauczycielki. Czy bede miec przedluzona umowe do czasu porodu?

Gość Alf na prezydenta
chyba prawo pracy chroni cie dopiero od 4 miesiaca ale nie jestem pewna

Gość mikemaruda
3ba bylo durexow uzywac :o

Gość rtyryr nie znam sie...
...na prawie pracy, ale jezeli to umowa na czas okreslony, to po prostu moze ci jej tylko nie przedluzyc

Gość zwolnic nie moze
ale moze nie przedluzyc umowy

Gość zwolnic nie moze
ale moze nie przedluzyc umowy

czyli jak mam do konca sierpnia umowe to mi jej nie przedluzy bedac w ciazy w 6 miesiacu wtedy?

A czy przypadkiem to nie jest umowa na zastępstwo? Jeśli tak to ta umowa nie chroni Cię przed zwolnieniem.

wlasnie nie wiem, pisze na czas okreslony - na czas poratowania zdrowia. Pracuje w przedszkolu, umowe mam o prace a nie umowe o zastepstwo

Gość A mi sie wydaje ze przedluza
do porodu... ale niestety pewna nie jestem

ok, umowę o pracę, ale zastępujesz kogoś? bo tak zrozumiałam. Jak masz dokładnie napisane na umowie? Jak ta nauczycielka wróci to ciebie zwalniają czy jak? Jeśli to zwykła umowa na czas określony i kończy się w sierpniu to automatycznie będzie przedłużona do dnia porodu.

Umowa o pracę zawarta pomiedzy... na czas okreslony od 01.09.2011 do 31.08.2012 - na czas urlopu dla poratowania zdrowia.

wszedzie szukam na ten temat ale nic nie pisze o tym.

Kurcze nie jestem pewna, może ktoś bardziej doświadczony się wypowie. A jeszcze napisz mi jaki masz okres wypowiedzenia zapisany w tej umowie, może to mi coś podpowie.

Gość madziulah
chyba mogę Ci pomóc ja również pracuję w szkole a wlaściwie w dwóch. W jednej mam umowę na czas określony do końca sierpnia a w drugiej na nieokreślony więc tu problemu nie ma. Zastanawiałam się czy mimo tego że umowa się kończy przysługują mi jakieś świadczenia z tytułu ciąży i dzwoniłam do ZUSu a tam mi powiedzieli że jeżeli w sierpniu będę w 3 miesiącu ciąży i złożę zwolnienie to do czasu porodu będę otrzymywała pensję. Więc jest to jakaś ochrona mimo umowy na czas określony

dwutygodniowe wypowiedzenie.

tak, ja wiem jesli moja umowa jest na czas okreslony to napewno jestem chroniona, ale co jesli moja umowa jest na zastepstwo? Pisze na niej tak jak napisalam.

Gość madziulah
dodam, że jeżeli jesteś na zastępstwo to po prostu pracodawca nie przedłuży z Toba umowy ale świadczenia z ZUSu dostaniesz

ja chce wiedziec, czy moja umowa to jest na zastepstwo czy nie :) a kiedy dostane swiadczenia z zusu?

Hmm, wg mnie, ale pewna nie jestem. Masz umowę na czas określony, sądząc po długości wypowiedzenia - zatem ta umowa będzie przedłużona automatycznie do dnia porodu. Może jeszcze ktoś niech Ci to potwierdzi.

wlasnie tez czytam, ze jesli jest umowa na zastepstwo to wypowiedzenie 3 dni, a jesli na czas okreslony to 2 tyg. Bardzo prosze o rade.

Nauczycieli obowiązują przepisy Karty Nauczyciela a nie Kodeksu Pracy. To jest umowa na zastępstwo, jesteś zatrudniona tylko na czas urlopu na poratowanie zdrowia nauczycielki którą zastępujesz. Ciąża niczego nie zmienia.

Z zusu dostaniesz świadczenia jeśli poszłabyś przed końcem umowy na L-4 i była na nim do dnia porodu.

Gość No, ale tam można samemu
Zgadzam się z mn88, to jest inna sytuacja, ze względu na kartę nauczyciela. Pracodawca Ci nie przedłuży umowy. Raczej dowiedz się w ZUS, czy nie przysługuje Ci wówczas np. jakiś zasiłek, być może nie, ale warto zapytać.

a gdzie to pisze w karcie nauczyciela?

i dlaczego mam dwutygodniowe wypowiedzenie a nie 3dniowe?

Gość jeżeli jesteś
na zastępstwo umowa się nie przedłuża do dnia porodu;

ponadto pisze tak: Inne uprawnienia oraz obowiazki pracownika wynikające ze stosunku pracy określają przepisy wymienione w punkcie 2 , a w zakresie nie unormowanym tymi przepisami przepisy kodeksu pracy. Zgodnie z art. Kodeksu Pracy umowa moze byc rozwiazana przez strony przed terminem upływu, za dwutygodniowym wypowiedzeniem.

nie podam ci strony i paragrafu KN jak ci na tym zależy to sobie znajdziesz. Nie można zatrudnić inaczej niż na zastępstwo kogoś na etat nauczyciela przebywającego na urlopie dla poratowania zdrowia. Twoja umowa jest zawarta na taki czas, na jaki nauczyciel ma wystawiony przez lekarza urlop. Okres wypowiedzenia dotyczy przypadków gdy z jakiegoś powodu ty chcesz zrezygnować z pracy przed końcem trwania umowy, lub z jakichś powodów nie spełniasz oczekiwań zatrudniającego cię dyrektora placowki (np. nie wywiązujesz się z powierzonych ci obowiązków). Po terminie na który zawarta jest umowa, stosunek pracy po prostu wygasa, miejsce pracy jest nauczyciela który wraca z urlopu, on jest na tym stanowisku zatrudniony na umowę na czas nieokreślony, ty go tylko zastępujesz.

Gość Za mnie przyszłą do pracy
nauczycielka młoda, jak byłam na l4 i dyrektorka się dowiadywała czy przypadkiem w chwili, gdyby zaszła ona w ciąże, nie trzeba jej płacić, jak pójdzie na l4, bo nasza gmina by ją zlinczowała za to i okazało się, że nie trzeba, bo jest na zastępstwo, a umowę miała też na czas nieokreślony, w zastępstwie za mnie, która była w ciąży.