Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mezatkazkrotkimstazem

czy ma prawo mnie zwolnic? jestem w ciazy

Polecane posty

ale u mnie na umowie nie pisze: umowa na zastepstwo, umowa w zastepstwie, pisze na czas okreslony od do... - na czas urlopu dla poratowania zdrowia. Ehh sama juz nie wiem.

Gość Za mnie przyszłą do pracy
Sorry, ale napisałam jak analfabeta... :O Ja byłam w ciąży na zwolnieniu i mnie zastępowała młoda nauczycielka i wiem, że przy jej ewentualnej ciąży, nie miałaby żadnej ochrony przed zwolnieniem natychmiastowym, bo tylko mnie zastępowała. Gmina nic by jej nie płaciła, nie wiem jak ZUS.

Gość To i ja zapytam, tak
MN88 ma rację. Tu chodzi o specyfikę etatu nauczyciela, że w ogóle istnieje coś takiego jak urlop dla poratowania zdrowia (obecnie już przywilej na wymarciu). Masz umowę roczną, bo taki czas obejmume urlop. Dyrektor placówki był uczciwy że dał Ci taką umowę, bo mógł dać zwykłą umowę na zastępstwo i wówczas nie miałabyś płaconych wakacji.

na czas urlopu dla poratowania zdrowia = na zastępstwo te sformułowania są równoznaczne

jak masz wątpliwości skorzystaj z porady prawnika ZNP, jeśli jesteś członkiem porada jest nieodpłatna, albo zapytaj prawnika na jakiejś stronie dotyczącej prawa oświatowego, ale jest tak jak napisałam

Gość To i ja zapytam, tak
Autorko, ale masz napisany powód Twojego zatrudnienia - na czas urlopu dla poratowania zdrowia. Czyli jest wspomnienie o tym, że jesteś osobą zastępującą. Jest tak jak napisałam. Ja nie byłam w ciążach na zwolnieniach, ale byłam na urlopach macierzyńskich, a pracuję jako nauczycielka.

to co teraz zrobic? bylam swiecie przekonana ze mam umowe na czas okreslony i bede chroniona, ponadto dostane macierzynskie. Co mi przysluguje? Jestem w 3 miesiacu, chcialam isc od lipca na l4

pewno wyjebia cię na zbity pysk.Bo takie zaciazone to tylko na l4 chodza i udaja chore.A ciaża to nie choroba!

Gość Za mnie przyszłą do pracy
Ale ja miałam przez dwa lata umowy na zastępstwo, kiedy nauczycielki były na poratowaniu i miałam płacone normalnie wakacje, bo one do końca sierpnia maja to poratowanie, więc ewentualne egzaminy poprawkowe czy dyżury w wakacje to też ja byłam od tego.

Pytanie: Zostałam zatrudniona w szkole na czas określony na zastępstwo od 28 lutego 2005 do 30 czerwca 2005 (z zastrzeżeniem, że zastępuję Panią, któa wróci z urlopu dla poratowania zdrowia 1 lutego 2006 roku - czyli moja umowa zostanie ponownie przedłużona na zastępstwo od 1.09.2005 do 30.01.2006. W międzyczasie okazało się, że jestem w ciąży i w momencie wygasania umowy, tj. 30.06.2005 będę już w czwartym miesiącu ciąży (termin porodu przypada na 3.01.2006). Jak dalej będę potraktowana , czy moja umowa zostanie przedłużona do czasu porodu? Dyrektor szkoły, po przedłożeniu przeze mnie zaświadczenia lekarskiego na początku czerwca oświadczył, że nie zatrudni mnie od 1.09.2005 ponieważ jestem w ciąży i że będzie miał ze mną same problemy (wcześniejsza ustna umowa przestała obowiązywać). Odwołałam się od tej decyzji, bo przecież "problemy z ciążą" nie są z góry określone, a poza tym pani, któą zastępowałam wraca dopiero po moim porodzie, czyli nie wymuszam na dyrektorze szkoły stworzenia dla mnie etetu. W odpowiedzi otrzymałam pismo, w którym dyrektor poimformował, że może mnie zatrudnić od 1.09.2005 do czasu powrotu zastępowanej pani. Ale moje umowa wygasła 30 czerwca 2005 i na kolejne dwa miesiące zostaję bez niczego. W urzędzie pracy nie mogę się zarejestrować bo przebywam na zwolnieniu lekarskim. w ZUSie powiedziano mi, że dyrektor powinien przedłużyć mi umowę bez względu na okres wakacji. A dyrektor podpiera się Kartą Nauczyciela, że nie może mnie zatrudnić na okres wakacji - bo niby w jakim charakterze. Nie wiem, co mam dalej zrobić? Proszę o pomoc w tej sprawie. Odpowiedź: Niestety bez zapoznania się z treścią umowy o pracę oraz z całą dokumentacją nie jest możliwe udzielenie prawidłowej do końca odpowiedzi. Z tego powodu przedstawię po krótce zasady dotyczące umowy o pracę na zastępstwo. Jak to wynika z art. 25 k.p. umowę o pracę zawiera się na czas nie określony, na czas określony, na czas wykonania określonej pracy. Jeżeli zachodzi konieczność zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy, pracodawca może w tym celu zatrudnić innego pracownika na podstawie umowy o pracę na czas określony, obejmujący czas tej nieobecności. Umowa o pracę na zastępstwo jest zmodyfikowaną umową o pracę na czas określony. Jest to umowa terminowa - rozwiązuje się ona bowiem z terminem określonym jako zakończenie tej umowy w zawartej umowie o pracę. Termin ten może być określony na dwa sposoby tj: a) jako konkretna data (np. data powrotu z urlopu wychowawczego), b) lub jako określenie ogólne (np. powrót ze zwolnienia chorobowego konkretnego pracownika). Ze względu na szczególny charakter umowy o pracę na zastępstwo ustawodawca przewidział możliwość wypowiedzenia owej umowy z zachowaniem 3 dniowego okresu wypowiedzenia (art. 331 k.p.). Co istotne jako że umowa o pracę na zastępstwo jest rodzajem umowy o pracę na czas określony nie jest konieczne podanie powodu wypowiedzenia zarówno przez pracownika jak i przez pracodawcę. Zgodnie z obowiązującymi przepisami kodeksu pracy kobiety w ciąży podlegają szczególnej ochronie stosunku pracy. Ochrona ta nie dotyczy jednak pracownic zatrudnionych na podstawie tzw. umowy na zastępstwo. W takim przypadku nie mamy do czynienia z automatycznym przedłużeniem umowy „na zastępstwo, która ze względu na upływ terminu na jaki została zawarta miałaby ulec rozwiązaniu po upływie 3 miesiąca ciąży do dnia porodu. Stanowi o tym jednoznacznie 31 art. 177. Umowa taka ulegnie rozwiązaniu po upływie okresu na jaki została zawarta, to jest po upływie usprawiedliwionej nieobecności w pracy zastępowanego pracownika, bez względu na to, że nastąpi ono po upływie 3 miesiąca ciąży zatrudnionej na zastępstwo pracownicy. Wobec powyższego umowa na czas określony w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności nie ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu, gdyby termin jej rozwiązania przypadał po upływie 3 miesiąca ciąży pracownicy zatrudnionej „na zastępstwo. Umowa taka rozwiąże się z upływem okresu na jaki została zawarta, bez względu na to, że pracownica jest ciąży. http://www.poradaprawna.pl/drukuj/porada/119146.html

nie ma znaczenia ile tych umów było, możesz i 5 lat ciągnąć umowy na zastępstwo, to niczego nie zmienia, w dalszym ciągu jest to u mowa na zastępstwo

jedyne co możesz zrobić to przed końcem umowy iść na L-4 i ciągnąć je do rozwiązania, wtedy zus będzie wypłacał ci zasiłek chorobowy po wygaśnięciu umowy.

Gość alebezedura
pracujesz już dłużej niż 3 miesiące, więc automatycznie będziesz miała przedłużoną do czasu porodu z tego co wiem :)

tu znajomość tylko prawa pracy to za mało :P jest jeszcze karta nauczyciela :P w szkolnictwie nie ma umów na zastępstwo w znaczeniu prawa pracy :P jest to umowa na czas określony i tylko tak się ją rozpatruje nie patrząc czy pisze czy nie o tym zastępstwie :) więc jak najbardziej umowa MUSI być przedłużona do dnia porodu tylko co ważne AUTORKA MUSI zjawić się w pracy ostatniego dnia umowy by podpisać kolejną :) mam kumpele w identycznej praktycznie sytuacji (tyle że zastępuje nauczycielke na macierzyńskim a nie na zdrowotnym) i się prawnika specjalisty w karcie nauczyciela pytała :)

o to jest jakas nadzieja widze. Mi dyrektorka nigdy nie powiedziala ze jestem na zastepstwie, tylko ze jestem na czas okreslony na rok a co bedzie za rok to trudno jej powiedziec.

Gość dfghjkdsfghjkl;dfghjk
tacy ludzie jak ty sprawiaja ze kobiet sie nie chce zatrudniac jak masz umowe to obowiazkowo zamknij nogi dziwko i za co bachorowi kupisz jedzenie? co bezdiesz zrec?

poza tym odbywajac staz moge byc na zastepstwie? bo wlasnie koncze staz - jestem nauczycielem stazysta.

no nie wiem w ogole co robic no dobra w pracy jestem no

nauczecielem stazystka znaczy sie

halo? jest tam ktos?

no prosze pisac no

jak zwykle glupi podszyw :]]]

Gość aghahahahahahhahah
up

Gość Możesz robić staż
będąc na zastępstwie. Warunkiem rozpoczęcia stażu jest zatrudnienie od 1 września do 31 maja i wymiar minimum pół etatu. A co do tego jakie umowy są to umowa typowa na zastępstwo z 3-dniowym okresem wypowiedzenia też funkcjonuje w szkole. Dziewczyna, która mnie zastępowała na takiej właśnie była. Zastępowała mnie podczas mojego macierzyńskiego - od połowy października do połowy kwietnia.

moze ktos sie jeszcze wypowie?