Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gjygjyhgyjg

TEST OBCIĄZENIA GLUKOZA- CZY JEST KONIECZNY??

Polecane posty

Gość gjygjyhgyjg

jestem w 5 mies ciazy , mam co miesiac badania na cukier,morfologie i wychodzi ok , czy mimo tego musze jeszcze przejsc ten test obciazenia glukoza??

Gość tak konieczny....
to ze z porannego badanie krwi glukoza wychodzi ci w normie nie oznacza wcale ze tez tak jest po posilkach - dlatego robi sie ten test obciazenia glukoza. Test nie nalezy do najprzyjemniejszych - ale go jakos przezyjesz i bedzisz pewna ze nie masz cukrzycy . Cukrzyca jest bardzo niebezpieczna za rowno jak dla matki i dla dziecka .

Gość gjygjyhgyjg
a jak on przebiega?? ide do laboratorium i tam mi daja wode z glukoza i musze ja wypic??jak ja to przezyje jak na widok czegos sldkiego robi mi sie niedobrze!

Gość nius
dokładnie tak. Wypijasz a potem siedzisz w poczekalni 2godz i potem znów pobierają ci krew. słodkie ale da się przezyć. :) piłam kilka razy już.

Gość gjygjyhgyjg
a nie moge na te 2 godz gdzies wyjsc sobie tylko tam siedziec i czekac?

Gość nius
lepiej zostać na miejscu z dwóch powodów: 1. może ci się zrobić słabo -niektóre kobiety tak reagują, 2. ruch spala glukozę więc moze zafłszować wynik testu. Weź książkę i poczytaj sobie w poczekalni.

Gość tak konieczny....
kupujesz glukoze w aptece idziesz z nią do laboratorium lub do punktu pobran . Tam dajesz pielegniarce glukoze a ona ci ja rozpusza w wodzie . radze wziac ze soba polowke cytryny - wtedy latwiej wypic ta glukoza . Najpierw pobierajac ci krew przed glukoza a potem 1h po glukozie - trzeba czekac na miejscu - ruch nie jest wskazany dlatego ze podczas ruchu spalasz gukoze i wtedy moze wynik byc zafalszowany . Zreszta mozesz poczuc sie slabiej po wypicu glukozy . Radze wez sobie jakas ksiaze lub gazete - tak dla zabicia czasu.

Gość qaaaaawwwww
weź sobie cytrynę i wciśnij do glukozy- cytryna nie zmienia wyniku badań. a poprawia smak zdecydowanie !!!! sami lekarze to doradzają :)

Gość czekasz albo 1h albo 2h
w zależności jakie obciążenie. Ja miałam 75 g i czekałam 2h, ponoć już najczęściej robi się z tym obciążeniem a nie 50 g. Da się wypić (mimo to wciskałam cytrynę) gorzej to utrzymać. Mnie zmuliło gdzieś po 1,5h, ale dałam radę

Gość parroovvka
Ja nie wiem, skąd sie wzięło to demonizowanie testu glukozowego. Mieszkam w Niemczech, tutaj sie kupuje w aptece roztwór gotowy. OK, ma smak czarnej porzeczki, więc moze przez to jest strawny, no ale słodki jest, bo jak ma nie być. Wypiłam taką flaszeczkę i nic mi sie nie działo, ani rzygać sie nie chciało, ani niedobrze nie było. Nie nastawiaj sie na jakies tortury, to ci wejdzie

Gość cccccdd
amelia- jak nie miałaś to raczej zmień lekarza.bo to jakiś konował skoro cie na nie nie skierował!! to jedno z wazniejszych badań w ciązy !!!!!!

Gość hoggacia
Popieram. zwlaszcza ze nie masz 20 lat

Gość miszkowata
Dla mnie test był super. Zdziwiło mnie to, bo na wszystkich topikach dziewczyny opisywały to jako coś okropnego, a ja byłam zawiedziona, że dali mi do wypicia tylko 50 g glukozy :D

Mnie też lekko poszło- a bałam się bo tak wszyscy straszą:P Cukrzyca może być zagrożeniem dla dziecka więc dobrze ten test zrobić.

Gość miszkowata
Miarka, gratuluję córci. Pamiętam, że miałaś termin na luty - jak ja.

Dziękuję:-) za pamięć. tym razem bez większych problemów;-)