Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aklatan

kurier - papiery protokolu szkody

Polecane posty

Gość aklatan

witajcie, mam pytanko odnosnie kuriera. dostalam paczke ktora byla doszczetnie zniszczona, otwieralam ja przy kurierze, sporzadzilismy protokol szkody i paczka wraz z papierami zostala u mnie, jutro ktos ma ja odebrac i odwiesc do nadawcy. Moje pytanie - czy te papiery mam dolaczyc do paczki czy zostaja dla mnie? moze wyda sie wam to pytanie glupie ale ja naprawde nie wiem co mam zrobic :(

Gość sdfjiISF
Czy podpisałaś odbiór paczki? Bo jeśli paczka była zniszczona, to trzeba było w ogóle odmówić jej przyjęcia (a nie - przyjąć i spisywać protokół szkody) oraz skontaktować się z nadawcą i poinformować go o zaistniałej sytuacji zanim paczka do niego by wróciła. Pytanie zasadnicze - czy podpisałaś odbiór?

Gość sdfjiISF
Co do protokołu, to dołącz go do paczki ale koniecznie zrób sobie kopię.

Skoro paczka została u niej, musiała podpisac odbiór. kurier nie otwiera paczki przed podpisaniem odbioru. Pytanie, czy w protokole szkody zanaczyła, ze spisano go w momencie doręczenia i czy zostało ujęte, że opakowanie było doszczętnie zniszczone. Zasadniczo dla nadawcy lepiej byłoby, gdyby była odmowa przyjęcia z uwagi na zły stan przesyłki

Gość znowu 10 osob pisze
nie sluchaj tego wyzej przeciez aby sprawdzic paczke trzeba podpisac papiery. zadzwon do nadawcy to on sklada reklamacje i zapytaj czy chce oryginal czy wystarczy mu np. zdjecie mailem i co dalej.

Czasem nadawcy wystarczy skan protokolu, kopia i tak jest u firmy kurierskiej i posiada wpisany numer przesyłki. której dotyczy. Jesli wpłynie reklamacja nadawcy odnośnie tego numeru przesyłki, dokumenty zostaną automatycznie sparowane