Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawyswiaata

w jakiego Boga wierzycie ew. w co "bożki" itp. - poważnie

Polecane posty

Gość wowowoo
Licencjo czy w Twojej wierze obchodzisz Boże Narodzenie? Czy wierzysz w Trójce Św.

jak wzbudzić swoją wiarę ? a jak robili to pierwsi apostołowie ? słuchali . słuchali Jezusa ,Teraz kiedy Jezusa oczekujemy mamy Biblię ,Jego Słowo dla nas . Czytaj Biblię , najlepiej od NT , a zobaczysz jak twoja wiara zacznie nie tylko kiełkować ale i rosnąć:)

Gość ostatni moheranin
a na co ci on licencjo czy prosisz ducha o dary jego Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Świadectwem bowiem Jezusa jest duch proroctwa.(Ap 19:10) Tylko kilka wypowiedzi naukowców: Christian Boehmer Anfinsen biochemik: 1972 nagroda Nobla w dziedzinie chemii: "Myślę, że tylko idiota może być ateistą." Werner Arber genetyk i mikrobiolog: nagroda Nobla w dziedzinie medycyny: "Chociaż jestem biologiem, muszę przyznać, iż nie rozumiem w jaki sposób powstało życie... Uważam, iż życie zaczyna się dopiero na poziomie funkcjonalnej komórki. Najbardziej prymitywna komórka może wymagać przynajmniej kilkuset różnych specyficznych makromolekuł biologicznych. W jaki sposób takie już dosyć złożone struktury mogły się połączyć pozostaje dla mnie tajemnicą. Możliwość istnienia Stwórcy, Boga, stanowi dla mnie satysfakcjonujące rozwiązanie tego problemu." Sir Derek Harold Richard Barton nagroda Nobla w dziedzinie chemii:"Nie ma żadnej niezgodności pomiędzy Nauką a religią... Nauka pokazuje, że Bóg istnieje." Alexis Carrel chirurg nagroda Nobla w dziedzinie medycyny: "Najzwyklejszą pychą jest wierzyć, iż jest się w stanie poprawić przyrodę, gdyż przyroda jest dziełem Boga." http://demotywatory.pl/3640477/Wiec-powiadasz

wowowoo Licencjo czy w Twojej wierze obchodzisz Boże Narodzenie? Czy wierzysz w Trójce Św. jak najbardizej :)

przypominam ci merkaba o linku o pastorze , bo wiesz ,ze jak go przynajmniej raz dizennie nie zobaczę - tego linka :) - to zasnąć nie mogę .:D

ta juz to gdzies slyszalam... zaczelam i nie pomoglo :) moze dlatego ze uwazam ze biblia nie zostala napisana przez boga a na pewno nie w calosci.uwazam ze wieksza czesc byla napisana przez inteligentnych ludzi w celu kontroli i uregulowania spraw etycznych spolecznych itd.

a na jakiej podstawie uwążasz ,zę Biblia nie została napisana przez boga , ajesli już to nie w całości ?:) powąznie pytam :) a tak na marginesie - oczywiście ,ze Biblią została napisana przez ludzi , ale pod natchnieniem Ducha świętego .

Gość Co z tego że
caly ten ateistyczno-teistyczny dialog rozbija sie o dwa slowa wiedza(nauka) i wiara, nikt nie jest w stanie udowodnic ze Bog istnieje, nikt nie jest tez w stanie udowodnic ze Bog nie istnieje, wierzacym pozostaje wiara, mi bliski jest agnostycyzm i czesciowo ignostycyzm, uwazam ze o ile trudno o sensowny dialog ateistyczno-teistyczny to latwiej o dialog agnostyczno-teistyczny

a Ty dlaczego wierzysz ze byla napisana pod natchnieniem?:) podobne pytanie kwestia nastawienia. kosciol nie byl czysta instytucja niosaca dobro, ba w penych czasach mozna by pomyslec ze byli po drugiej stronie barykady, dlatego bardzo latwo jest mi uznac ze biblia miala ulatwiac manipulacje. choc nie mowie ze ta manipulacje byla/jest zla bo w koncu nie nakazuje niczego zdroznego, a wrecz przeciwnie.

wejdę w każdy dialog byle grzeczny i z dyskutantem mającym choć cząstkowe pojęcie na temat :)

Biblia jako zbiór ksiag powstawał na przestrzeni ponad 400 lat , trudno więc podejrzewać teorię spiskowa mająca na celu przemycenie w niej jakiejś interesownej myśli , stworzonej w konkretnym celu . Sam proces tłumaczenia , sładania , badania Ksiąg to następne dziesiątki lat . Ska wiem ,że została napisana pod natchnieniem Ducha ? Bo ma moc jak żądna inna książka , jak żaden inne Słowo , moze umacniać wiarę i pocieszać , może pomóc w uzyskaniu przebaczenia ale i samemu wybaczyć , mozę natchnąć nadzieją, moze zmienić życie ,zmienić serce z kamiennego w mięsiste , może ..... wszystko :) wszystko ku dobremu :)

Gość Co z tego że
Licencja wlasnie to mam na mysli, jednakze nie sądze by pytanie o Boga mialo sens, nie wiemy i nie dowiemy sie czy Bog istnieje czy nie istnieje

a ktoś kto chce manipulować - znajdzie okazję nawet w zdaniu " to jest czarne a to białe ":)

ma znaczenie,moc, pocieszenie.. dla Ciebie :) dla mnie nie ma. niektorzy twierdza ze spowiedz im pomaga, cuzja sie lepiej. ja nie-probowalam, a nie ze ot gadam. wiadomo ze nie zostala spisana w 1 noc, co dla mnie raczej swiadczy o tym ze kazdy mogl dopisywac co chcial:) ale musiala byc napisana madrze. uwazam ze miala ogarnac chaos i "uporzadkowac" dusze.

dlatego włąsnie jest to wiara w Boga ,a nie wiedza o Bogu . Bo wiedza zakłada dowody a wiara ? :) (1) Wiara zaś jest poręką tych dóbr, których się spodziewamy, dowodem tych rzeczywistości, których nie widzimy. (List do Hebrajczyków 11:1-2, Biblia Tysiąclecia)

nie tylko dla mnie - są miliony chrześcijan na świecie ,żarliwie i prawdziwie wierzących , ba , nawet teraz jeszcze umierających za wiarę . Sądzisz ,zę umierają na darmo , bo nie nie poznali sie na Biblii i dali sie Jej oszukać? Czytałaś Biblię ?

jest wiele Ksiąg odrzuconych i nie jest to żadna tajemnica . JEdnym z pięciu warunków uzania Ksiegi za napisaną pod natchnieniem było jej współgranie , zgodność innymi , z tym co Bóg mówił w innych Księgach . I nieprawdą jest , żę " każdy " mógł coś napisać.

dla Ciebie jako przedstawiciela wiary- nie pisalam doslownie TY ;) niewykluczam ze gineli na marne tak jak i nadal gina za dzihad. dlatego uwazam ze albo wierzysz albo nie i tyle. nie da sie tego nauczyc. moze sie cos stac ze zmienisz uczucia- w obie strony, ale to zawsze moze sie tak stac. na pewnym kazaniu uslyszalam ze zeby poczuc wiez z bogiem trzeba czesto chodzic do kosciola. im czesciej chodzilam tym wiekszy czulam bunt i niezgode ze soba. omine ze uslyszalam jeszcze kilka dziwnych rzeczy ale to chyba prywatne upodobania ksiedza ;)

o tym stawaniu sie wierzącym poprzez chodzenie do koscioła to tak jak stawanie w garażu i czakanie na zmianę w samochód :) Wiara nie jest tylko kwestia emocji . Powiem nawet więcej - nie powinna być , bo uczucia ,emocje przychodzą i odchodzą natomiast wiara powinna być nie tylko stała , ale rozrastać sie umacniać tak żeby służyć za pomoc i przykład innym . Zaśzasady i funkcjonowani świętej wojny a śmierć chrzęśćijan za wiarę - to dwie zupełnie inne sprawy i nie chodzi tylko o wyznanie ,ale przede wszystkim o motywację .

no widzisz Ty twierdzisz ze to nie prawda, wiara Ci nie pozwala ja nie mowie ze pisal zwykly gienek z pola, tylko naprawde swietni ludzi z tamtych czasow, najmadrzejsi ze sie nie zrozumiałam :) na co mi wiara nie pozwala ?:)

Gość ostatni moheranin
spełniają sie proroctwa biblijne Św. Augustyn powiedział: Wiedz abyś wierzył, wierz abyś wiedział. Wiara i wiedza nawzajem się wspomagają i uzupełniają.

na poziomie prostego czlowieka ktory ginie za swoja wiare to raczej to samo. kwestia tego co chce osiagnac osoba nad nim. wiara powinna byc stala- ale jak?? jak to zrobic? *** wiara nie pozwala Ci pomyslec ze biblia moze byc napisana przez czlowieka.

świetni ludzie z tamtych czasów :) to byli celnicy , lekarze m , rybacy , szewcy namiotów - żadni " doktorzy kościoła " :) żadna z nich była inteligencja pracujaca :) co jest tylko kolejnym dowodem ,ze sami z siebie nie byliby wstanie " wymyślić " swoich Ksiąg czy spisać Ewangelii . a tylko dizałanie Ducha Świętego sprawiło ,że ich niemożności stały sie dla Boga mocą:)

na poziomi prostego człowieka w islamie święta wojna jest wojną zaczepną - to ty zabijasz , w imię Allacha . Z pozycji chrześcijanina - to ty giniesz w imię Jezusa . no chyba że różnica czy zabijasz czy jesteś zabijana to dla ciebie żadna różnica :)

luidzie kosćioła? jakiego kościoła ? katolickiego ? w czasach spisywania Pisam nie istniał kościół katolicki a Piotr , na nasepstwo którego powołują sie katolicy jako na pierwszego papieża był rybakiem , tak samo jak jego brat . Nie sądzę ,zeby umiał nawet sie podpisać :)