Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jużzachwilęmama

Chusty do noszenia pociech

Polecane posty

Gość jużzachwilęmama

Witajcie, kolejne nurtujące mnie pytanie dotyczy chust do noszenia dzieci, fajnie to wygląda podobno nawet służy dzieciakom więc chciałam zapytać czy korzystacie z takich chust a jak tak to od kiedy zaczęłyście je stosować? Widziałam wczoraj kobietę z takim może dwutygodniowym dzieckiem w chuście i zaczęłam się zastanawiać czy jemu nie jest tak niewygodnie jak ma tak szeroko rozkraczone te maleńkie nóżki? Był w takiej pozycji: http://lydialand.pl/images/t_szafirek.jpg chciałabym kupić taką chustę bo nieraz wygodniej będzie gdzieś pójść z maluchem na rękach niż taszczyć ze sobą wózek. z góry dzięki za rady :)

ja nosiłam małego w chuście od drugiego tygodnia życia. Ta "rozkraczona" pozycja sprzyja prawidłowemu rozwojowi stawów biodrowych :) Ale przede wszystkim chusta to poczucie bliskości i bezpieczeństwa dla maluszka, takie przedłużenie bycia w brzuchu - ciepło, blisko, mama pachnie, coś tam gada, kołysze się... mój mały większość czasu spał w chuście :) pomogło to też na kolki. no i ma się wolne ręce, wszystko możesz zrobić w domu, wyjść na spacer czy po małe zakupy bez targania wózka. na początek kup chustę tkaną, żadnych nosidełek, elastycznych chust ani "kieszonek" - są niepraktyczne, a mogą być niebezpieczne. ja miałam dwie firmy hoppediz, dobre są też lennylamb.

Gość jużzachwilęmama
A ta chusta tkana to lepiej taka wiązana czy jakaś kółkowa? bo nie wiem tak naprawdę co lepiej zdaje egzamin dla początkujących?

Gość C.R.Z
mnie wzrusza widok mężczyzn noszących dzieci w chustach :) Maleńśtwo napewno czuje sie bezpiecznie

Gość kwdnjkedne
Najlepsze chusty to te gotowe (już uformowane) .

Gość jużzachwilęmama
kwdnjkedne co to znaczy już uformowane? mogłabyś/mógłbyś wrzucić linka z jakimś przykładem?

Gość Ja mam chusto nosidełko
od 3,5 kg tula i sprawdza się rewelacyjnie. Są też chusty ale ja nie miałam nigdy cierpliwości do wiązania w dwa, to nie chciałabym żeby dziecko było tak pograbione gdyż inaczej obciązony i ułozony jest kręgosłup malucha w wodach przy innym ciążeniu a inaczej po drugiej stronie brzucha gdzie ciążenie jest większe. Mnie lekarka doradziła własnie ta tulę i raczej nosidełko gdyż w nim lepiej obserwowac twarz dziecka a to chroni przed przyduszeniem .

chusta wiązana lepiej się sprawdza niż gotowa, bo dopasowuje się indywidualnie do ciała maluszka (rozstaw nóżek, podtrzymanie główki). z tego względu w chuście można nosić nawet wcześniaki. nie rozumiem o co chodzi z obserwowaniem twarzy - w chuście nosisz dziecko przodem do siebie, więc także je obserwujesz? nosidło, w przeciwieństwie do chusty, nie wspiera naturalnej kifazy (tego "przygarbienia", o którym piszesz) kręgosłupa noworodka, a wymusza wyprostowanie. dziwię się, że lekarka tego nie powiedziała, ale niewielu pediatrów ma dobrą wiedzę a temat chustonoszenia.

Gość andrzej123124
chusty sa zdrowsze od nosidelek, to w nosidelkach sie deformuje kregoslup, moja mala ma chuste nati baby i ja uwielbia,skonczyla rok.