Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Trelemorelle

Czy są na forum jacyś tłumacze pisemni?

Polecane posty

Gość Trelemorelle

Czy są tu może jacyś tłumacze pisemni z doświadczeniem? Jestem młodą tłumaczką, od niedawna staram się nawiązać współpracę z biurami tłumaczeń rozsyłając swoje aplikacje i mam kilka pytań :D Pomoże ktoś?

Gość dfgdfgdsfgds
ja ci mogę pomóc pozyskać klientów

Gość dfgdfgdsfgds
jaki język?

Gość Trelemorelle
Witam :) Nie jestem już całkiem zieloną tłumaczką, bo zajmuję się tym już blisko dwa lata, równolegle ze studiami. Tłumaczę z angielskiego. Po prostu teraz uznałam, że czas spróbować szczęścia w biurach tłumaczeń i wydawnictwach :D Mam już referencje od kilku byłych zleceniodawców, swoją skromną stronkę internetową z portfolio i próbkami przekładów. chciałabym tylko wiedzieć, jak powinien wyglądać list motywacyjny do biura tłumaczeń i jak można wyróżnić się z tłumu, by nawiązać współpracę? Dodam, że chcę tłumaczyć głównie literaturę, publicystykę, oraz wszelkie teksty humanistyczne i ogólne, chociaż doświadczenie mam szersze niż tylko te wspomniane dziedziny :)

Gość cxvbcvxn
a masz doświadczenie w proofreadingu?

Gość Trelemorelle
Korekt jako takich, zawodowo nie wykonuję, ale mam kumpelę - korektorkę, która w razie potrzeby, sprawdza mi teksty :D Mnie samą interesują właśnie tłumaczenia, za miesiąc kończę studia i chciałabym się temu wreszcie poświęcić w pełni.

Gość Trelemorelle
Pssstt... jest tu kto? :)

Gość cxvbcvxn
nie potrzebujesz biura tłumaczeń które ci tylko zabierze część zarobku musisz mieć dobry marketing w sieci, profesjonalną stronę, dobry adres

Gość Trelemorelle
Ja do tej pory właśnie współpracowałam z klientami bezpośrednio, tylko ciężko w ten sposób zdobyć jakieś tłumaczenia z dziedzin które mnie najbardziej interesują - literatury i publicystyki, chyba że zwróciłabym się do wydawnictw (taki mam zamiar w przyszłości), ale z tego co wiem, wydawnictwa mają swój stały zespół tłumaczy i rzadko szukają kogoś nowego i szalenie trudno jest się "wkręcić" w to środowisko...

Gość Trelemorelle
Zastanawiam się, czy można w ogóle wyżyć z tłumaczeń humanistycznych? Nie mówię tylko o literaturze, ale również o wszelkich artykułach z zakresu kultury i sztuki, notach prasowych, tekstach z zakresu nauk humanistycznych i społecznych, informacyjnych, reklamowych i ogólnych ... Hmm...

Gość Trelemorelle
Zdaję sobie sprawę, że w cenie są przede wszystkim tłumaczenia specjalistyczne i techniczne, ale do tego się niestety nie nadaję i w ogóle mnie to nie interesuje :P

Gość Trelemorelle
Up up! Nikt więcej się nie wypowie?

Gość 9o8i7u6yt54re3w
a ja skonczylam anglistyke i probowalam cos tlumaczyc.. w sensie.. np wysylalam cv do roznych biur tlumaczen -zero odzewu, oglaszalam sie na roznych portalach - zero odzewu. czasem ktos znajomy chce zebym za kur.wa czekolade przetlumaczyla jakąś pierdołę i to wszystko. ja tam nie wiem jak do kur.wy nędzy mozna zostac tlumaczem w tym kraju. sorki za słowa ale mnie to frustruje

Gość Trelemorelle
A ja nie studiuję filologii, tylko zgoła inny kierunek, ale w przypadku tłumaczeń literackich nie jest to przeszkodą, z tego co mi wiadomo ;) Ale to prawda co mówisz- konkurencja jest ogromna. Ja zaczynałam od wolontariatu, potem udało mi się nawiązać współpracę z kilkoma firmami i zdobyć referencje, odbyłam też staż w redakcji pewnej gazety... i próbki moich tłumaczeń zawsze były wysoko oceniane - prosiłam o recenzję kilku profesjonalnych tłumaczy, nie mam więc zamiaru poddawać się tak łatwo :P

Gość Trelemorelle
9o8i7u6yt54re3w: a do ilu biur właściwie wysyłałaś aplikacje?? Mówi się, że początkujący powinien do minimum 100, żeby coś podłapać... Tak czy siak, polecam na początek staże i wolontariaty, jakoś trzeba zdobyć doświadczenie, które zaprocentuje w przyszłości :)

Gość Trelemorelle
A co do ogłaszania się na portalach - mam podobnie. Owszem, zainteresowanie jest, ale klienci zazwyczaj chcą, żebym tłumaczyła im teksty kompletnie spoza mojej dziedziny - najczęściej zgłaszają się z różnymi technicznymi i specjalistycznymi, ale kiedyś dzięki ogłoszeniom na portalu udało mi się nawiązać ponad roczną współpracę z pewną firmą - tłumaczyłam im artykuły na ich stronę internetową. Więc jednak warto próbować :P

Gość grgtrys
Trele a skąd bierzesz klientów? też jestem tłumaczką i chciałabym coś komuś przetłumaczyć, ale nie mogę nic znaleźć :/ masz też pytanie. jest tu jakiś tłumacz przysięgły? czy egzamin jest ciężki?

Gość Trelemorelle
Na samym początku tłumaczyłam za referencje dla NGO. Potem ogłaszałam się na portalach i podłapały mnie 2 firmy do stałej współpracy. Załapałam się na staż do redakcji pewnej gazety... A teraz mam zamiar uderzać do biur tłumaczeń i wydawnictw :) Początki zawsze są trudne, nie można się poddawać ;) Jeśli jakiś tłumacz - lub przyszły tłumacz chce pogadać, zapraszam na moje gg: 9937951 :)

Gość Trelemorelle
grgtrys: a tak w ogóle: jakiego rodzaju tłumaczenia wykonujesz? W czym się specjalizujesz??

Gość Trelemorelle
Nikt już się nie wypowie...?

Gość Kiki1321
No włąsnie, ja też bym byłą ciekawa...

Gość zabajana
czym prędzej daj sobie spokój z tłumaczeniem, to jest dzis TRAGICZNY chleb. płaca za to podle, zwłaszcza za angielski. znam biuro, które tłumaczy juz za 13 złotych netto za stronę (inout.waw.pl). zastanów się, ile mozna zarobić w tym fachu...

Gość Trelemorelle
Niestety, tłumaczenia to moja pasja i powołanie i wiem, że chcę to robić w życiu :D I wychodzę z założenia, że jesli ktoś jest naprawdę dobry w tym co robi, to uda mu się przebić. Znam nawet jednego faceta który w dużym mieście utrzymuje się z tłumaczeń literackich, a to nie lada sztuka :P

Gość Trelemorelle
I chciałabym wreszcie dostać odpowiedź na moje pytanie - jak powinien wyglądać list do biura tłumaczeń, można jakoś zwrócić na siebie uwagę? :)

Gość Trelemorelle
Dodam, że wysłałam już aplikacje do około 10 biur i jedynie jakie się mną zainteresowało i wciągnęło w długaśny proces rekrutacji (wysyłanie dokumentów, skanów referencji, wypełnianie formularzy, podpisywanie umów o poufności, próbki) - jak się okazało nie tłumaczy prawie wcale humanistyki, tylko teksty finansowo - biznesowe, wiec i tak nie mam tam czego szukać :P

Gość Trelemorelle
up, up, up :classic_cool: Czemu każdy wypowie się po jednym zdaniu i ucieka? :D

Gość Trelemorelle
No ludziee, noo... :o

Gość Trelemorelle
w górę 😴

Gość Trelemorelle
Eech... chyba czas zamknąć topik :)

Gość Sads
Z tego ci widzę, początki w tłumaczeniach są naprawdę trudne i tzreba się przygotować na ciężką orkę... rynek jest zapchany, uczlenie co roku wypuszczają mnóstwo młodych filologów, tzreba dosłownie wyrywać sobie zlecenia :o