Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Trelemorelle

Czy są na forum jacyś tłumacze pisemni?

Polecane posty

Gość Trelemorelle
Widzę, że sprawa faktycznie nie wygląda różowo :D

Gość Trelemorelle
Dodam, że zamieściłam takie samo pytanie na forum branżowym tłumaczy, gdzie wisi już drugi dzień, bez żadnej odpowiedzi :o Ale w sumie bardzo mnie to nie dziwi - zawodowi tłumacze nie mają interesu, by pomagać swojej potencjalnej, przyszłej konkurencji, która i tak już jest ogromna...

Gość na jakim forum zamieściłaś
to pytanie? na globtrze?

Gość Trelemorelle
Nie, na jakimś forum poświęconym tłumaczeniom, bodajże Gazeta.pl. A Globtrę owszem, znam, nawet polowałam tam kiedyś na zlecenia - niestety - bezskutecznie :)

No to nie na branżowym :) Idź może na BFT, najpierw poszukaj w wyszukiwarce, bo pamiętam, że był podobny temat, a potem zadaj swoje pytania :)

Globtra to dno, tam liczy się najniższa cena i tyle.

Gość Trelemorelle
A czy wy może siedzicie w tym temacie chociaż trochę i możecie cokolwiek doradzić? Dodam, że nie jestem cąłkiem "zieloną" tłumaczką, mam prawie 2 lata doświadczenie, tle że dotychczas nie miałam jeszcze okazji pracować z biurami tłumaczeń, chciałabym wiedzieć, jak to wygląda...

Siedzicie ;) Do biur tłumaczeń na ogół nie trzeba żadnych listów motywacyjnych, bo na ich stronach internetowych są gotowe formularze do wypełnienia. Wpisujesz swoje dane, pary językowe, stawki, doświadczenie, moce przerobowe, itp., po czym wysyłasz. Ale niestety nikt tego nie czyta, biura mają swoich stałych tłumaczy i dopiero, gdy oni by im odmówili, szukają wśród nowych zgłoszeń. Ciężko się załapać. No i na humanistyczne z biur też rzadko można liczyć, bo do biur przychodzą ludzie z samochodówkami, dokumentacją medyczną, jakimiś instrukcjami obsługi, papierkologią prawniczą... rzadko trafi się jakaś korespondencja. Ja bym na Twoim miejscu pchała się nadal do wydawnictw, upierdliwie, jeździła na targi książki, ogłosiła się na wirtualnym wydawcy, itd.

Gość Trelemorelle
Wiesz, zdaję sobie sprawę, że w cenie są głownie tłumaczenia techniczne i specjalistyczne, ale jak pisałam wczesniej - oprócz typowej humanistyki, chętnie tłumaczę też wszelkie teksty "użytkowe".. mam doświadczenie w tłumaczeniach z zakresu sportu, psychologii, marketingu, turystyki... nie mówię, broń Boże, że mam zamiar przekładać wyłącznie literaturę :) Poza tym zgromadziłąm już adresy 350 biur tłumaczeń i mam zamiar wkrótce hurtowo wysyłać do nich maile, na taką ilość, może jednak chociaż kilka odpowie...?

Gość Trelemorelle
Jeśli ktos ma jakieś rady czy coś więcej do powiedzenia w temacie, zapraszam na chwilkę na gg: 9937951 bo tutaj ciężko jakoś się dogadać :)

Gość Trelemorelle
up, up... widzę, że jakiś moderator uparcie czyści mój topik ze śmieci, i bardzo dobrze :D

Gość MaRRRTyna
Tym, co dali ci rady, nawet nie podziękowałaś (a było wśród nich kilka bardzo przydatnych), więc wiesz... trochę kultury, a może ktoś z tobą porozmawia.

Gość Trelemorelle
Cóż, miałam nadzieję, że z tymi osobami nie skończyłam jeszcze rozmawiać, a tak naprawdę jakiekolwiek sensowne rady otrzymałam tylko od "na jakim forum zamieściłaś", za co serdecznie dziękuję ;)

Gość Trelemorelle
Na razie muszę znikać, ale proszę pisać śmiało, jeśli ktokolwiek ma jeszcze coś do powiedzenia w temacie :)

Gość Trelemorelle
up up ;]

Gość Trelemorelle
podnoszę ;]

Gość Trelemorelle
w górę :P

Gość Trelemorelle
up 😴

Gość Trelemorelle
Już nikt się nie odezwie...? :P

Gość Trelemorelle
podnoszę ;]

Gość Trelemorelle
upup ;]

Gość Tłumaczka-amatorka
Hej Ja tłumaczę... Ale w moim przypadku to wygląda zupełnie inaczej, niż u Ciebie, więc tak naprawdę nie wiem, czy cokolwiek z moich doświadczeń Ci się przyda. :)

Gość Trelemorelle
Ojej, ja się poddałam i zniknęłam z topiku, to nagle ktoś go wreszcie odwiedził :D Chciałam zapytać - jak wygląda współpraca z biurami tłumaczeń, jak można ewentualnie zachęcić je do tej współpracy i czy jest tam chociaż skromny popyt na tłumaczenia literatury i humanistyki? Oprócz tego z chęcią przekładam wszelkie teksty ogólne i użytkowe. Specjalizuję się też w etnografii (jeśli przy moim skromnym doświadczeniu można mówić o specjalizacji). Mam włąsną stronkę, 2 lata doświadczenia poparte referencjami, na koncie staż w znanej gazecie... jakie mam szanse?

Gość Trelemorelle
up up :D

Gość Trelemorelle
up ;]

Gość jaTlumaczkanaZachodzie
Polecam wspolprace z zagranicznymi firmami. Poza tym dla mnie to dziwnie jest ,ze Polacy nie chca pomagac ewentualnej konkurencji.... polecam tez zrobic specjalizacje np z prawqa lub ekonomii....

Gość Trelemorelle
Ktoś jeszcze się wypowie?

Gość Trelemorelle
Reaktywuję temat :) Ostatnio na mój list odpowiedziało jedno biuro tłumaczeń i wciągnęło mnie w długaśny proces rekrutacji. Zdziwiłam się jednak, kiedy doszło do tłumaczenia próbek - dostałam dwa fragmenty tekstów - jeden to kawałek umowy handlowej, drugi to jakiś typowy tekst biznesowo - finansowy... podczas gdy ja od początku deklarowałam, że tłumaczę humanistykę. Czy jest sens wykonywać takie próbki? To chyba oczywiste, że nie oddadzą one umiejetności tłumacza który tymi dziedzinami w ogóle nie zajmuje się na co dzień...