Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nooowa_-

szyjka macicy?

Polecane posty

Gość nooowa_-

Cześć, mam pytanie dotyczące szyjki macicy w ciąży. Czy jest ona wyczuwalna przy samobadaniu pochwy? To 11tc. Przyjmuję dopochwowo lek i podczas aplikacji wyczułam "kulkę" na ścianie pochwy kilka cm od wejścia, czy to może być szyjka? Tak przeczytałam na tym forum, ale nie mam pewności...wydawało mi się, że szyjka ma podłużny kształt, a to przypomina raczej jakieś opuchnięcie, albo zgrubienie - czy wiecie coś na ten temat?

Gość malancia23489
to głowka dziecka!!! albo rak!!!

Gość nooowa_-
prosiłabym o poważne odpowiedzi, czy to może być szyjka, czy raczej coś z gruczołem. mało śmieszna prowokacja - główka dziecka? ono całe ma ok. 4mm ;)

Gość nooowa_-
żadna z Was nie wie, co to może być? kolejną wizytę mam dopiero we czwartek i nie wiem, czy nie iść wcześniej...

Gość po co tam grzebiesz
skoro jestes w ciązy? tak zrozumiałam bo piszesz że dziecko ma 4 mm wkłądanie tam paluchów jest zabronione ,chyba że chcesz poronienie wywołac to jestes na dobrej drodze

Gość jahjhxccjxmbjcbm
ty sie moze tez doucz jak dziecko w 11 tc moze miec 4 mm chyba cm :P a dopowiadam na pytanie tak to szyjka wyczujesz w niej na srodku dziurke i to wlasnie jest oslawiona szyjka macicy :)

Gość nooowa_-
pisałam juz, że przyjmuję luteinę dopochwowo...Jakoś muszę ją zaaplikować przecież.

Gość nooowa_-
oczywiście chodziło mi o 4 cm! mój błąd, źle napisałam. już ostatnio w 9tg miał niecałe 2 :))

Gość po co tam grzebiesz
janse ale bez grzabania! poza tym jak ty w ciaże zaszłas skoro nie wiesz gdzie jest szyjka macicy?

Gość kjg,hgm
a po co tak głeboko ją aplikujesz?

Gość jahjhxccjxmbjcbm
bo po pierwsze luteine sie tak aplikuje a po drugie w ciazy szyjka jest mozcno rozpulchniona wcale nie trzeba grzebac zeby jej dotknac.

Gość po co tam grzebiesz
szyjka w ciazy jest dość wysoko więc pogrzebać trzeba żeby ja dotknąć,obniża się przed porodem

Gość nooowa_-
U mnie, jak pisałam, jest to kilka cm nad wejsciem, powiedzmy ok. 3. Palec ma dużo więcej, więc można to wyczuć bez "grzebania". a tę luteinę chyba należy zaaplikować tak, żeby nie wyleciała ;|

Gość wszystko jest ok
t aplikuj sobie dalej ale nie mów tego co tu piszesz lekarzowi bo peknie ze śmiechu

Gość nooowa_-
Stąd moje pytanie, czy jeśli jest to wyczuwalne pod placem bez wpychania "ręki do łokcia", to czy może to być szyjka macicy.

Gość jahjhxccjxmbjcbm
pierwsze slysze:) pomijam fakt ze jest tak rozpulchniona ze przy stosunku moze byc bolesna i nawet poplamiac tak mocno jest ukrwiona:) ale prawda jest z eim wyzej w ciazy tym nizej jest szyjka,ja tez stosuje luteine dopochwowa i tez ja aplikuje przy samej szyjce tak zalecil mi lekarz i tak tez robie.

Gość nooowa_-
Dobrze, więc pytanie do doświadczonych mam, jak mniemam: Jak Waszym zdaniem tę luteinę aplikować bez używania palców? Wrzucać? ;|

Gość nooowa_-
jahjhxccjxmbjcbm, no właśnie..wydawało mi się, że ten lek trzeba tam po prostu "włożyć" i tyle. Poza tym, dziwne jest dla mnie stwierdzenie, że wkładanie palca sprzyja poronieniom, bo wiele par może normalnie współżyć, a lekarz wkłada ten przyrząd do USG, więc nie widzę zwwiazku...

Gość wszystko jest ok
to w końcu o czym ma byc ten topik bo sie pogubiłam? o luteinie dopochwowo czy twojej szyjce lub jej braku?

Gość nooowa_-
Wszystko jest ok, jedno wynika z drugiego. Rzucono się na mnie, że źle aplikuję luteinę, więc pytam, jak niby mam inaczej to zrobić?

Gość jahjhxccjxmbjcbm
chyba o szyjce autorko to na pewno jest szyjka macicy a luteine aplikuj tak jak robilas to do tej pory potem jak urosnie ci brzuch to juz bedzie wyczyn(jesli bedziesz ja jeszcze aplikowac)ja mialam zalecona od 22tc do konca w ciazy blizniaczej i naprawde to byla gimnastyka na wesolo 3 razy dziennie zapakowac lutke :D

Gość nieprawda i tyle
hum to mało wiesz po potwierzdeniu ciazy np badaniem krwi nie powinno się dokonywać kolejnych badań ginekologicznych ,jedynie w przypadku konieczności może to doprowadzić do poronienia wczesnej ciąży, stosunek to co innego!przy badaniu gin lekarz dotyka bezposrednio twoja szyje ,może to powodować skurcze i jej rozwieranie się w Polsce niestety mało kobiet o tym wie ,że ma prawo odmówic takiego badania po potwierdzeniu ciąży w większości innych państw np Niemcy,UK,Francja lekarz nawet nie pomyśli by takie badanie robic ciężarnej kobiecie

Gość nooowa_-
Dziękuję za rzeczową odpowiedź na oba pytania :) A co do luteiny, to mam nadzieję, że to już ostatnie dni i w czwartek usłyszę, że wszystko w porządku, hormony i leki odstawiamy :)

Gość nooowa_-
no właśnie, JEDYNIE W PRZYPADKU KONIECZNOŚCI. u mnie jest konieczność monitorowania, mam krwiak w macicy...

Gość nieprawda i tyle
to współczuje ale to mozna sprawdzic przez usg a nie badaniem palpacyjnym

Gość nooowa_-
jest sprawdzane poprzez USG, miałam na myśli ten przyrząd do USG dopochwowego. na szczęście krwiak ma 1cm, leżę już półtorej tygodnia, liczę, że się wchłonie.

Gość nieprawda i tyle
bedzie dobrze dbaj o siebie pozdrawiam

Gość jahjhxccjxmbjcbm
No wybacz ale gdyby nie badanie palpacyjne to moje dzieci urodzilyby sie w 22 tygodniu i nie przezylyby na pewno ,tylko w ten sposob lekarz moze stwierdzic rozpulchnianie i skracanie szyjki a takze jej rozwieranie madry lekarz nie robi noc na sile,powiedz mi jeszcze jak maja pobrac posiew gbs u ciezarnej bez wkladania wziernika i pobrania materialu??? moze kraje ktore wymienilas maja w dupie paciorkowce gronkowce i e coli u noworodkow ja sie ciesze ze u nas jednak przyklada sie do tego wage (moze nie wszedzie ale w moim miescie tak)

Gość nooowa_-
Jeszcze raz dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich i życzę dobrej nocy.

Gość nieprawda i tyle
czytasz bez zrozumienia pisałam o wczesnej ciązy a nie 22 tygodniowej!to chyba róznica? a ja się cieszę,że nie mieszkam w Polsce gdzie kobietom każe się rodzić w bólu w urągających warunkach a za dobrą opiekę trzeba dać łapówkę