Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość infinia

KTO JEST LEWORECZNY I CO MYSLICIE O LUDZIACH LEWORĘCZNYCH? :-)

Polecane posty

Gość infinia

JA JESTEM:-)

Gość torpedowanie-wrogich-jednostek
znam leworęcznego geniusza :D

Gość infinia
CIEKAWE ILE NAS SIE TU UZBIERA,HE NAPEWNO JESTEŚMY INTELIGENTNI HEHE "PODOBNO"

Gość me toooo
witam :P

Gość elka wracaj
ja nie jestem ale i tak bazgrze

Gość elka wracaj
ja jestem inteligentna choć praworęczna

Gość lewusiA
Ja jestem leworęczna i mam ładny charakter pisma. Znam kilkanaście osób leworęcznych i tylko jedna z nich ma brzydki. Co do inteligencji- zaczynam doktorat od października.

ja nie jestem ale i tak bazgrze" dziwna wypowież. A to leworęczni bazgrzą?

Gość hitsezonu
ja jestem leworęczna, ale dla mnie nie ma znaczenia którą ręką się pisze co za różnica?

różnica dla niektórych jest taka, że jeszcze 50 la temu, dzieci były na siłe przestawiane na praworęczność w szkołach, bite linijką po ręce, jeśli pisały lewą. i te zabobony siedzą w ludziach mocniej niż sie wydaje.

Mam w dupie którą ręką piszesz. Co za idiotyczne pytanie, pozakładajcie tematy kto ma pieprzyk na lewej ręce i co sądzicie o ludziach z pieprzykami na lewej ręce🖐️

KW, a ciebie co dzisiaj ugryzło? mnie akurat ten temat interesuje, bo sądziłam ,ze już wszyscy maja to w dupie, aż calkiem niedawno usłyszałam od jednego emeryta taki tekst: "tak ładna dziewczyna a pisze lewą ręką!" zastanawiam sie więc, czy te zabobony wymrą wraz ze starym pokoleniem, czy u wiecej i w róznym wieku osób nadal pokutują stereotypy o leworęczności.

Gość Ja nie lubię tylko
Jak ktoś mówi do mnie per Mańkut - to mi się jakoś dziwnie kojarzy z upośledzeniem. I rzeczywiście ludzie zwracają na to uwagę, którą ręką piszesz i to jest wielkie WOW jak piszesz lewą.

Gość Lewinkaa
Ja nie dość że pisze lewą ręką to rzeczywiście mam na niej pieprzyk :D

Gość Ja nie lubię tylko
Mnie wiele osób mówi "ale masz zajebisty charakter pisma" a pracuję w biurze więc to ważne:-) I fakt - mam zajebisty charakter pisma :-D

Njun, nic nie mnie ugryzło, po prostu wieczne rozważania o tym jakie są blondynki/niskie/z dużym biustem a teraz leworęczni i chęć stowarzyszania się tych osób już granice absurdu dawno przekroczyło. Zawsze się znajdzie jakiegoś świra co Ci powie, że przez to, że przez to, że masz brązowe oczy zamiast niebieskich jesteś gorszy/głupszy/cokolwiek. Zabobony...no to co pogadamy o tym, że diabeł ma moją duszę bo nie chodzę do kościoła? Takie teksty też słychać, ale nikt prócz dzieci się tym nie przejmuje. Ja zwracam uwagę tylko na osoby oburęczne bo uważam to za zaje­bistą umiejętność.

mój mąz i mój tato są oburęczni, w wyniku tego przymusowego przestawiania, nie znam ludzi którzy z natury są oburęczni, ale oni w wyniku przestawiania są dyslektykami i jakby to powiedzieć w mowie też sie mylą, bo im tak namieszano w pólkulach, że czasem ze złej siegają wychodzą przejęzyczenia.

temat jak każdy inny, to wolny kraj, każdy pisze o tym, co ma ochotę, nie podoba się , nie czytaj. :)

Gość Zuzanna Amelia & 23
njunnujn - zabraniano dzieciom pisać lewą ręką ? kiedy ? ja nic o tym nie słyszałam

Ja akurat poznałam osoby u których nie miało to tak negatywnych skutków bądź je opanowano (nie mam pojęcia jak). Bo jednak nie zawsze pod groźbą bicia ktoś był zmuszany do używania tylko jednej ręki. Czasem wypadki itp powodowały taką konieczność. A tylko chyba 1% dzieci z natury jest oburęczne. Zdaję sobie sprawę, z zamieszania jakie to niesie dla mózgu, ale mnie fascynowalo zawsze to.

Gość olec
Kolejny lewus się zgłasza :D

Gość olec
A i moją koleżankę przestawiano na prawą rękę a ma 25lat czyli to nie są jakieś kolosalnie odległe czasy.

Wyrażam swoje zdanie:) może ktoś przed założeniem kolejnego z tego typu zastanowi się czy jest sens i czy dla normalnych ludzi mają znaczenie takie pierdoły. Bo to mnie zdumiewa, jak można w ogóle sądzić, ze takie coś ma znaczenie i są normalni ludzie którzy kreują sobie cały obraz "ludzi leworęcznych", "ludzi wysokich" itp

"Wielu rodziców próbuje "przestawiać" swoje leworęczne dzieci na praworęczność uważając, że posługiwanie się lewą ręką jest patologiczne. To błąd - alarmuje psycholog, prof. Marta Bogdanowicz z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego, badająca zjawisko leworęczności od 40 lat. "Rodzicami dzieci leworęcznych często rządzi specyficzny mechanizm psychologiczny: obawa przed innością. To dlatego starają się na siłę przestawiać swoje dzieci na praworęczność" - mówi Bogdanowicz. "W latach 60., kiedy rozpoczynałam pracę z leworęcznymi, w Polsce - podobnie zresztą jak w wielu innych krajach europejskich - nagminnie nakłaniano dzieci leworęczne do posługiwania się ręką prawą" - wspomina Bogdanowicz. Zmuszano je do pisania prawą ręką, do trzymania w prawej ręce sztućców. "Nierzadko takim dzieciom w trakcie jedzenia przywiązywano na przykład lewą rękę do ciała lub do krzesła, bandażowano ją, zakładano rękawiczkę. Raz nawet zetknęłam się z przypadkiem założenia dziecku gipsu na lewą rękę" - opowiada psycholog." masakra, co nie?

dla leworęcznej osoby taki przesatwianie jest tak samo bolesnym doświadczeniem, jakby praworęcznego uczyć pisac lewą, albo stopą. nauczy się człowiek, ale po co?

a to jest lista ciągle istniejących dyskryminacji osób leworęcznych: noże widelce deserowe (ząbek do krojenia ciastka po jednej stronie) telefony komórkowe (mikrofony umieszczone zwykle przy krawędzi bliższej źródłu dźwięku dla osoby trzymającej telefon w prawej ręce) słuchawki do telefonów mono (uchwyt i umiejscowienie mikrofonu uniemożliwiające umieszczenie słuchawki przy lewym uchu) klawiatury komputerowe (z klawiaturą numeryczną po prawej stronie) inne komputerowe urządzenia wskazujące takie np. myszki i joysticki o kształcie i układzie przycisków dostosowanych do prawej ręki laptopy z gładzikami umieszczonymi asymetrycznie pod klawiaturą nożyczki z uchwytem (ucho kciuka dostosowane do prawej ręki), temperówki, linijki, cyrkle, przyrządy kreślarskie koszule i płaszcze z jedną kieszenia (umieszczoną zwykle po lewej stronie, tak aby łatwiej było sięgnąć do niej prawą ręką) otwieracze do konserw, niektóre modele korkociągów, scyzoryki stalówki piór wiecznych, długopisy (kształt ułatwiający substancji piszącej pozostawianie śladu podczas trzymania w prawej ręce) przyrządy i rękawice kuchenne (np. chochle lub łyżki z płaskim, ukośnym końcem, do mieszania potraw w czasie przyrządzania, przewracania mięsa itp) kuchenki elektryczne i gazowe (projektowane do ustawiania po danej stronie w zabudowie, posiadające mniejsze palniki zawsze po prawej) lampy stołowe (przystosowane poprzez umiejscowienie przełącznika lub zakres regulacji klosza do stawiania po lewej stronie biurka, w celu oświetlania pisma osoby posługującej się prawą ręką) stojaki na przyrządy do pisania w okienkach urzędów publicznych układ drzwi, pokojów i okien w pokojach w budynkach mieszkalnych (przystosowany do ustawienia biurka w ten sposób, aby okno znajdowało się po jego lewej stronie) krzesła z pulpitem składanym na prawym oparciu stosowane na salach wykładowych umiejscowienie tablic, biurek dla uczniów i innych narzędzi edukacyjnych w salach szkolnych w takim kierunku, aby światło padało na biurka od lewej strony biurka, zestawy mebli biurowych z szufladami po prawej stronie kubki i podobne naczynia posiadające uchwyty (zaprojektowane w ten sposób aby zdjęcia czy ozdobniki krawędzi miały sens przy trzymaniu kubka w prawej ręce) torby, plecaki itp. z paskami i zapięciami po jednej stronie, przeznaczone do noszenia na prawym ramieniu jednoślady z manualną skrzynią biegów (elementy układu sterowania wymagające większej precyzji np. hamulce po prawej stronie), kaski z szybką niektóre modele broni białej i broni palnej (obecnie większość modeli broni palnej jest projektowana symetrycznie) instrumenty muzyczne, flety, saksofony, gitary, akordeony i inne instrumenty klawiszowe (zob. też Jacek Kaczmarski znany ze specyficznego sposobu trzymania instrumentu i układu strun) zegarki z przyciskami regulacji po prawej stronie przystosowane do noszenia na lewej ręce maszyny do szycia aparaty fotograficzne i kamery bankomaty z menu na ekranie oraz czytnikiem kart bankomatowych po prawej stronie w Polsce elementem egzaminu państwowego w części praktycznej na prawo jazdy pojazdami samochodowymi jest wycofanie pojazdu po łuku skręconym w prawo ( osoby praworęczne skręt w trudniejszą stronę wykonują przy jeździe do przodu ) w ruchowych grach zespołowych takich jak siatkówka czy piłka ręczna koordynacja zespołowa osób leworęcznych jest utrudniona.

Gość olec
W waszych rodzinach zdarzają się leworęczni? W mojej rodzinie jestem wyjątkiem.

Ja nawet nie mam pojęcia kto w mojej rodzinie jest leworęczny. Linijki specjalne dla leworęcznych? Cyrkle? Kto te listę układał? Niektóre rzeczy z tej listy ok, ale większość...nie wiem, niech się ktoś leworęczny wypowie. Ja akurat aktualnie wszystko od plecaka, przez komórkę, laptopa, rzeczy do pisania po każdą mam symetryczne co do kieszonki.

to jest rzeczywista lista, zapewne chodzi o linijki z takim poszerzeniem na przytrzymanie ręką i to poszerzenie jest z lewej strony linijki. leworęczna osoba od urodzenia uczy się na przedmiotach zrobionych dla praworęcznych, np nożyczki, tnę nimi tak samo jak praworęczny, bo mam drobną dłoń i mieszczę caly kciuk w tej małej dziurce, zaś mam luz w dużej. dopiero taka lista pokazuje, jak wiele rzeczyjest tego, leworęczna osoba już nie zauważa nawet, że ją dyskryminują, to jest świat praworęcznych i trzeba sie przystosować, zreszta teraz można już kupować w sieci przedmioty dostosowane do lewej ręki, ale teraz to ja już podziękuję.