Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość infinia

KTO JEST LEWORECZNY I CO MYSLICIE O LUDZIACH LEWORĘCZNYCH? :-)

Polecane posty

Ok, znalazłam linijkę dla leworęcznych...ale to wynika,że czytanie od lewej do prawej jest dyskryminacją i powinno się z tym walczyć.

dlaczego czytanie od lewej ma być dyskryminujące dla leworęcznych? pisanie to sie zgodze, bo jako leworęczna osoba, zasłaniasz sobie ręką tekst, ktory napisałaś lub rozmazujesz atrament (odpada pisanie piórem), natomiast to idzie przeskoczyć odpowiednio układając kartkę, na skos, prawym górnym rogiem wyżej.

njun, ja zwykle miałam normalne nożyczki, takie symetryczne. Mnie zawsze fascynowały próby przestawienia się na drugą ręke. Choćby po to by ćwiczyć sprawność (lewą miałam niemal ułomną), np. gdy brat się uczył pisać po cześci by nie czuł się gorzej(ma kompleksy w stosunku do mnie), po części z ciekawości pisałam z nim lewą ręką. WIęc nieraz używałam lewej i w domu gdzie mieszkają 4 osoby praworęczne generalnie nie ma przeszkód, 90% rzeczy mam symetryczne, nawet biurka itp Ja rozumiem kiedyś był dyskryminacja, ale myślę, że tylko echo czasem w postaci starych ludzi się odezwie. http://www.leworeczni.pl/product_info.php?products_id=213 ta linijka

dzieki, tak sądziłam, że to będzie odwrócona numeracja. smieszne jest to, że nie umiałabym jej używać, chociaż używając zwykłej linijki bardzo często liczę na niej od tyłu, np przykładam na 20cm do końcówki prawej mierzonego odcinka i odliczam ,że jak jego lewy koniec to 13 cm, to znaczy że on ma 7 cm długości. kwestie postrzegania, jakie wyrobiłam sobie od dzieciństwa posługując sie przedmiotami dla praworęcznych czyli lewopółkulowców, są już nie do przeskoczenia w wieku dorosłym, dzieciom można taka linijkę kupić, dorosły leworęczny jest już poza ratunkiem ;)

ja też leworęczna, ogólnie wszystko robię lewą ręką, kopie piłkę lewą nogą, podobno odziedziczyłam to po dziadku, który był leworęczny, dziadka córki siostra też leworęczna;p taki gen;]niestety nie piszę ładnie, bazgrze;/każdy to mówi, ale czy to najważniejsze?studiuje na UM ;p

O, i coś mnie zaciekawiło. Bo tak właśnie pomyślałam o piśmie...Badania nad piśmiennictwem sugerują, iż w cywilizacjach starożytnych człowiek był leworęczny. Pismo egipskie, arabskie czy chińskie stosuje zapis sprzyjający leworęczności (od prawej do lewej lub kolumnami z góry na dół, również od prawej do lewej).

ale potem przyszło średniowiecze i ono pokutuje Po łacinie leworęczność to sinistral - diabeł.

Taki fajny temat i go przeoczyłam.:-) Jestem leworęczna :-) Dodam że nie dawno był Międzynarodowy dzień leworęcznych dokładnie 13 sierpnia.:-) najpierw napiszę jaki mam problem np. problem z otwieraniem puszek otwieraczem, grą na gitarze, myszki przystosowane są dla praworęcznych, stojaki na przyrządy do pisania w okienkach urzędów publicznych . Gitarę, też mam dla praworęcznych. W szkole zawsze siedziałam po lewej, aby osobie obok nie przeszkadzać (gorzej było na studiach, bo często ktoś siadał po mojej lewej. W późniejszych klasach zyskały na tym osoby, które siadały w ławce po prawej stronie i mogły ode mnie ściągać.:-) Ponoć u nas pracuje bardziej prawa półkula, odpowiadająca za zmysł artystyczny :-) a co najlepsze leworęczność czasami pomaga, np. na ringu :-)mam wieksza kontrole nad lewa reka sierpy też bez problemów wale z prawej :-) Ja zawsze słyszałam pochlebną opinię o leworęcznych, jeśli chodzi o ich zdolności intelektualne. Wielcy leworęczni- TROCHE TEGO TU WRZUCĘ :-) Aktorzy i reżyserzy * Dan Aykroyd * Kim Basinger * Matthew Broderick * Pierce Brosnan * James Cameron * Charlie Chaplin * Tom Cruise * Robert De Niro * David Duchovny * Morgan Freeman * Greta Garbo * Whoopi Goldberg * Hugh Jackman * Angelina Jolie * Milla Jovovich * Nicole Kidman * Demi Moore * Robert Redford * Keanu Reeves * Julia Roberts * Telly Savalas * Sylvester Stallone * Hilary Swank * Ashley Tisdale * Andrzej Wajda * Bruce Willis * Anna Cieślak * Emilia Krakowska * Facundo Arana * Josh Holloway * Marcelo Mazzarelo * Piotr Szwedes * Dominika Kluźniak * Małgorzata Różniatowska Muzycy i kompozytorzy * Ludwig van Beethoven * David Bowie * Kurt Cobain (Nirvana) * Phil Collins (Genesis) * Bob Dylan * Eminem * Glenn Frey (The Eagles) * Bob Geldof * Jimi Hendrix * John Lydon (Sex Pistols) * Paul McCartney (The Beatles) * George Michael * Wolfgang Amadeusz Mozart * Niccolo Paganini * Krzysztof Penderecki * Robert Plant (Led Zeppelin) * Robert Schumann * Ringo Starr (The Beatles) * Sting (The Police) * Michael Stipe (R.E.M.) * Ryszard Riedel Malarze i rzeźbiarze * Michał Anioł * Albrecht Drer * Maurits Cornelis Escher * Hans Holbein * Adolph Menzel * Peter Paul Rubens * Rafael Santi * Henri de Toulouse-Lautrec * Leonardo da Vinci Pisarze * Hans Christian Andersen * Lewis Carroll * Charles Dickens * Franz Kafka * Mark Twain * Herbert George Wells * Johann Wolfgang von Goethe Naukowcy i filozofowie * Arystoteles * Albert Einstein * Fryderyk Nietzsche * Iwan Pawłow * August Piccard * Maria Skłodowska-Curie * Albert Schweitzer * Alan Turing Politycy * George H. W. Bush * Bill Clinton * Benjamin Franklin * John Edgar Hoover * Tomasz Jefferson * John Fitzgerald Kennedy * Ronald Reagan Władcy * Napoleon Bonaparte * Juliusz Cezar * Ramzes II * Totmes III * Tyberiusz * Aleksander Wielki * Karol Wielki * Królowa Matka * Królowa Wiktoria Sportowcy * Marco van Basten * Bobby Charlton * Johan Cruijff * Oscar de la Hoya * Diego Maradona * Ruud van Nistelrooy * Ferenc Pusks * Romario * Valentino Rossi * Monica Seles * Ayrton Senna * Petr Cech * Jerzy Dudek * Rafael Nadal * Mariusz Fyrstenberg * Andre Nascimento * Michal Vclavk Inni * Buzz Aldrin * Joanna d'Arc * Bill Gates * Billy Kid * Osama bin Laden * John D. Rockefeller źródło: wikipedia :-p To tyle moich wypocin :-)

wilczyco... przecież obiema rękoma trzeba trzymać kierownicę ;-) A w praktyce fakt ,trzymam mocno lewą :-)

Gość ZiomaLin
Kurt Cobain też był leworęczny?? Nie wiedziałem ....

Gość takisobiefranek
to teraz wiesz flecie!!!!

A tak można? widzisz jaka ty jesteś BYSTRA dziewczynka ,jak nikt nie chce ci dać do papy to za gałke zmiany biegów się bierzesz;-) pochwal się co jeszcze robisz? :-p

Gość ludzie lewoeręczni
to żywe gówna 🖐️

Szkoda bo w końcu mam do czynienia z Wilczycą a to przecież SUKA :-) SUKA mogłaby mi co nie co pokazać ach ja to mam pecha :-)

Gość kjkjjjj
Witam! moj synek jest lewoeczny. Ma 2,5 roku I absolutnie niic z tym nie robi. Ale starsze pokolenie nie moze tego zniesc I slysze dobre rady jakby tu go przestawic na praworecznosc. Istny koszmar!noz mi sie w kieszeni otwiera. pozdrawiam

Gość pora na dobranoooooc
Ja jestem praworęczna, ale lewą ręką tez umie pisać, może nie tak szybko, ale daję radę. Jeśli chodz o staranność pisma to bez znaczenia- prawą, czy lewą jednakowo "bazgrzę". Ciekawe ja kochają się leworęczni??? :)

Gość Zuzanna Amelia & 31
To prawda ze w Polsce ten nacisk na prawa reke jest bardzo silny. O przywiazywaniu lewej i biciu linijka za pisanie lewa tylko slyszalam. Natomiast presja spoleczna zeny jednak uzywac prawa reka jest bardzo duza. Innosc jest prawie jak dzuma w polskim spoleczenstwie.

Gość Zuzanna Amelia & 31
No bo to sie nie da. Ale za to mozna czlowiekowi wpoic ze jest inny/gorszy/ a to doskonale zniszczy wiare w siebie.

moje dzieci też po mnie są mańkutami babcie gorąco z tym walczyły bezskutecznie :classic_cool: