Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Minerva_80

Czy są tu mamy, które nie podawały dzieciom wit D i dlaczego

Polecane posty

Gość Minerva_80

j.w

Gość mamamam27
chyba wszystkie normalne i zdrowe na umyśle mamy podają - chyba że świadomie chcą skrzywdzić dziecko

Gość Hugx
Ja nie podawalam wychowuje dziecko za granica i tu o niczym takim nie słyszeli pozatym jest tez ona w mleku

Gość .P A U L I N A .
ja tez nie podawałam ze względu na szybko zarastające ciemiączko poza tym wit D jest w mleku, kaszkach, serkach itp. Dziecko ma teraz 6 lat i nic jej nie jest. mamamam27 wiec nie wiem co masz na mysli pisząc "zdrowe na umyśle" . To tylko w Polsce faszeruje sie dziecko wit D w olbrzymich dawkach

Mieszkam w Grecji i tutaj nie podaje sie dzieciom wit D

Gość No to może...
Miałam w grupie w żłobku 3,5 letniego chłopca, któremu matka nie podawała wit D3, ciemiączko miał ogromne jak noworodek. Niemalże zmusiłyśmy ją żeby poszła z dzieckiem do lekarza. Ja nie podaję witD3 bo akurat mojemu synkowi zbyt szybko ciemiączko zarasta, a to jest również niebezpieczne.

Gość Hugx
Ja nie podawalam wychowuje dziecko za granica i tu o niczym takim nie słyszeli pozatym jest tez ona w mleku

Gość sdsfs
nie podaje się dzieciom wit d w krajach gdzie jest dużo słońca

Gość .P A U L I N A .
w UK tego slonca nie jest zbyt duzo a sie nie podaje ;)

Gość gfjffjfgfjf
A ja mieszkam w niemczech i tu sie podaje wit d z fluorem. Ja dawalam poltora roku

Gość laluna88
jezeli karmi sie dziecko piersia to trzeba podawac. jezeli mlekiem modyfikowanym to on ma w skladzie wit D.

Gość fvgbhnj
moja sąsiadka też była taka mądra i nie podawała. Dziecko miało początki krzywicy, później musiało mieć uderzeniową dawkę wit. D, ale i tak pewne rzeczy są widoczne (klatka piersiowa). Moim zdaniem lepiej podawać niż nie, zależy w jakim miesiacu dziecko jest urodzone, czy latem czy zimą, czy karmi się piersią czy modyfikowanym, itp.

Gość lela***
Podawałam wit "D", tak jak pediatra kazał. W 7 miesiącu okazało się jednak (po sprawdzeniu - prywatnie- poziomu wit "D"), że dziecko ma złą wchłanialność tej witaminy i pojawiają się początki krzywicy:( Oczywiście już wcześniej sugerowałam peiuatrze, że moim zadaniem coś jest nie tak, ale ona czekała:-0 I dopiero w 8 miesiącu zycia dziecka zmieniła mu krople na silniejsze i co moiesiac musieliśmy sprawdzać pozim tej witaminy w organizmie. Teraz młody ma juz 3 lata i wszystko jest ok.

ja nie podaje.pediatra zakazal bo od urodzenia jest prawie na mleku modyfikowanym.stwierdzil ze wystarczajaco duzo jest w mleku i nie podawac.teraz ma prawie 8 msc i nic jej nie jest.poza tym je tez i kaszki i deserki a wszystkie sa wzbogacone witaminami.no i teraz jest slonce wiec nie potrzeba duzych dawek.

Gość .....Karotka....
Do gfjffjfgfjf podaje sie malemu dziecku fluor??? Chryste Panie fluor to trucizna!!!. Przeciez dla malych dzieci podaje sie paste bez fluoru dopiero jak umie wypluwac to dajemy paste z fluorem.

Gość tydfuehyfbiweufhweoih
Ja podawalam mimo, iz karmilam mm-polozna powiedziala, ze w mm sa male ilosci tej witaminy i trzeba podawac dodatkowo.

Gość mamamamuska
dziewczyny, powiedzcie mi, moja mala ma 6msc i bardzo male ciemiaczko, boje sie zeby za wczesnie sie nie zroslo, jak sie urodzila mial 1x1 , a teraz to wielkosci opuszka palca jak przyloze, do tej pory podawalam wit D3 codziennie, mala jest na mm. Co o tym yslicie? podawac ta wit. D?

Gość Do PAULINA
juz kaza podawac,ja rodzilam 2 miesiace temu i juz wszystkim mamom mowily polozne i lekarze o wit D

Gość dsja
Słuchać lekarzy a nie udawać, że się jest mądrzejszym od kaszanki.

Gość .P A U L I N A .
mamamamuska Moja urodzila sie z ciemiączkiem jeszcze mniejszym 0,5x0,5 tj na opuszek palca. Konsultowalismy sie z 3 neurologami i kazdy powiedzial ze nie podawac wit D albo raz na jakis czas napewno nie codziennie. Moja corka w 3 m-cu juz miala calkowicie zarosniete ciemiączko. Bylo duze prawdopodobienstwo ze glowka jej nie bedzie rosła co moze spowodowac ucisk mozgu, wylew i wiadomo jakie konsekwencje. Ale cale szczescie miala robiona tomografie i szwy czaszkowe nie zarosly a one sa duzo waznijesze niz samo ciemiączko. Jezeli one zarosną przedwczesnie to grozi operacją ich nacinania zeby glowka i rosnący w niej mozg mial jak sie rozwijac. Ja bym nie podawala wit D ale skonsultuj to z dobrym neurologiem i to koniecznie bo proces zarosniecia ciemiaczka i szwow jest nieodwracalny.

Gość hehe36541255
dokladnie, wszystko zalezy od sytuacji.u nas szybko zarastalo ciemie i juz nie podajemy