Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamawazacaasiee

kiedy zaczelyscie kompletowac wyprawke?

Polecane posty

Gość mamawazacaasiee

Tzn kupowac np butelke, wanienke, oliwke , pieluszki itd? Ja teraz koncze 28 tc i zastanawiam sie czy juz, czy jeszcze poczekac?

Gość Niuniulkai
Kupuj ja tez zaczełam kompletowac wyprawde jak byłam w 30 tygodniu , a wszyscy mi mowili e za wczesnie itp i co? urodziłam w 35 tygodniu! co ja bym zrobiła gdybym wczesniej nie kupiła a później przez najbliższe 2-3 tygodnie i tak nie bedziesz miałą czasu na nic a co dopiero na kupywanie ciuszków pieluszek butelek itp

Gość pewnie, że możesz
a po co masz czekać, mam nadzieję, że nie ze względu na idiotyczne przesądy... Widzisz, ja czekałam do 35 tygodnia (przy pierwszym dziecku), bo nigdy nie miałam czasu na zakupy, wiecznie w biegu. I nagle - szpital, zagrożenie przedwczesnym porodem, mój mąż kupował najpotrzebniejsze rzeczy sam. Wszystko na szybko. Przy drugim dziecku zaczęłam kompletować wyprawkę gdzieś w 5 miesiącu ciązy. Było to dużo lepsze rozwiązanie niż przy pierwszy dziecku;) mogliśmy rozłożyć koszty, wybierać rzeczy w najkorzystniejszej cenie i takie, które mi się podobały. Było mniej stresu, bo wszystko było gotowe przed porodem. Moja rada jest taka - kupuj wcześniej (czyli teraz) takie przedmioty, gdzie gwarancja jest mało istotna. Rzeczy większe - wózek, bujaczki itd wybierz sobie wcześniej, ale kup niedługo przed porodem lub zaraz po nim (żeby ewentualna gwarancja była dłuższa:)). No chyba że będziesz mieć używane. Zapewniam cię, że rozłozenie kosztów w czasie jest super sprawą. Niby sporo dupereli (teoretycznie niedrogich), ale razem zebrane dają niezłe sumy. Kosmetyki radziłabym kupować później i w niewielkich ilościach, na początek hypoalergiczne. Nie wiesz czy maluszek nie będzie miał alergii na jakiś składnik. Koleżanka tym sposobem musiała pozbyć się całego zapasu kosmetykow Johnsona, bo niestety uczulały jej dziecko.

W pierwszej ciąży jakoś tak około 5-6 miesiąca zaczęłam kupować :)

Gość mmmmmmmmiiiiiiiiiimiiiiiiiiiii
Ja też jestem w 28tc i już wiele rzeczy mam kupionych, np. butelkę, kosmetyki, ubranka dostałam od rodziny więc za dużo dokupywać nie muszę. Powoli rozglądam się za wózkiem, wanienkę kupię pod koniec bo trochę miejsca zajmuje. Szukam też promocji na pieluszki - jak się trafi to kupię. Moim zdaniem warto już zacząć wszystko kompletować, bo później można doznać szoku cenowego :) Pozdrawiam

Gość Zunna
Wozek, fotelik i lozeczko - teraz (jestem w 26 tc), za jakis miesiac materac, posciel, karuzela, wanienka. Za 2 miesiace kosmetyki dla dziecka i rzeczy do szpitala. :)

Gość ja jestem w 19 tc
i powoli kompletuję wyprawkę od początku II trymestru- mam już prawie wszystkie ubranka, kocyk, wanienkę (to akurat dostaliśmy) , komodę na ciuszki dziecięce. Co miesiąc staram się kupić coś dla dziecka żeby rozłożyć koszty...a poza tym sprawia mi to ogromną frajdę więc dawkuję sobie przyjemność :)

Gość mamawazacaasiee
akurat z kasa to u nas nie bedzie takiego szoku, bo od poczatku ciazy odkladamy sobie co miesiac wlasnie na wyprawke dla Maluszka:)

Gość werrpol
Ja jestem w 21 tc, póki co mam tylko kilka ubranek w rozmiarze 56 cm, no ale niebawem mam połówkowe USG i po nim, to już chyba intensywniej zacznę kompletować...

Gość mak i pole
W 1szej ciąży w 9 mies wszystko kupiłam praktycznie tydzień przed porodem. Teraz jestem w 2 ciąży, niestety dużo rzeczy muszę kupić od nowa bo sprzedałam. Jestem w 6miesiącu i mam już ubranka w rozmiarach 56 i 62. W lipcu planuję kupić łóżeczko, ręczniki, pościel, materacyk itp rzeczy bo akurat jadę do ikei po mebelki dla starszego dziecka. Pewnie z miesiąc przed porodem skompletuję całą wyprawkę dla siebie do szpitala.

Gość werrpol
No fakt kosmetyki, wanienka, to bezsensu żeby się od 20 tc przewracały, ale jak radzą wyżej osoby, warto mieć juz upatrzone. Ja i tam większość kupię przez net, tylko wózek, łóżeczko, chce zobaczyć, jak w realu wygląda... Dziewczyny macie sprawdzonych sprzedawców w necie, albo fajne niszowe sklepy upatrzone w Warszawie?

Gość babaluuuuuuuu
ja zaczęłam kupować rzeczy potrzebne do szpitala + ciuszki dla dziecka w 30 tc wózek i łóżeczko zamierzam kupić bliżej porodu (albo po), ale mam już wybrane