Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bhgfjopl

W którym tyg zazwyczaj rodzi się dziecko?

Polecane posty

Gość bhgfjopl

Niby obliczają tak datę porodu- 40 dni od 1 dnia ost miesiączki. Ale to się sprawdza? Czy zazwyczaj jest coś koło tej daty, czy z każdym tc się ta data zmienia?

Gość bhgfjopl
bo słyszałam, że zazwyczaj wcześniej się rodzi. a ja mam termin na 28 grudnia:)

Gość bhgfjopl
up

Gość co straszycie dziewczyny?
a co to ma do rzeczy ze slyszalas ze wczesniej? z tym to roznie kiedy dziecko bedzie samo gotowe no chyba ze bedzie po terminie to wtedy beda wywolywac a ktroy to tydzien?

Gość bhgfjopl
10tc

Gość bhgfjopl
Tydzień 37 Mama Ciąża na tym etapie słusznie określana jest jako "termin rozwiązania", gdyż w większości przypadków już teraz nic nie jest w stanie powstrzymać urodzenia dziecka. http://brzuszek.net/37-tydzien-ciazy/ bo nie moge sie doczekać:)

Gość ojj ciezki
ja urodzilam w 42 - 10 dni po terminie

Gość Gargamelowa .....
Normalnie ciaza trwa OKOLO 42 tygodnie od ostatniej @ i DOKLADNIE 40 tyg od zaplodnienia. Na calym swiecie wyliczaja termin porodu na 42 tygodnie od ostatniej miesiaczki, bo daty zaplodnienie nikt nigdy nie zna dokladnie ....Tylko w Polsce liczy sie 40 tygodni (zupelnie nie rozmumiem dlaczego) od ostatniej @.... i stad tyle "przenoszonych" ciaz. Na wszystkich zagranicznych kalkulatorach internetowych wychodzil mi termin 2 tygodnie pozniej niz na polskich... i wlasnie ten termin sie potwierdzil - urodzilam dzien przed :)

Gość bhgfjopl
az 42? mam nadzieję, że moje maleństwo urodzi się na święta:) hehe

nie ma czegoś takiego jak "zazwyczaj". jak maluch będzie gotowy to się urodzi, no chyba że zajdą nieprzewidziane okoliczności, jak skracajaca się szyjka, przedwczesne skurcze itp, powodujące poród przedwczesny. lub odwrotnie nic nie będzie się działo a pobyt malucha w brzuchu be dzie dla niego niebezpieczny, to wywołają poród. ja rodziłam 2 razy po terminie - raz 40t3d, kolejny raz 40t5d.

Gość Biec
Ja urodziłam 9 dni po terminie

Gość bcAVGJHxc
gargamelowa gdyby w Polsce nie obliczyli mi terminu tak jak liczą to mój syn by już nie żył :( urodziłam dokładnie 14 dni po terminie liczonym od ostatniej miesiączki. i mały już był niedotleniony w zielonych wodach. więc ja Bogu dziękuję że tak liczą. autorko dzieci rodzą się zazwyczaj 40 tyg od ostatniej miesiączki. +/- 2 tyg uznaje się za poród o czasie. często zdarza się że u kobiet które rodzą po raz pierwszy dziecko rodzi się troszkę później. ale to nie jest regółą

Gość bcAVGJHxc
miało być regułą sorry :O

Gość Gargamelowa .....
bcAVGJHxc --> tyle ze nigdzie za granica nie czeka sie tak dlugo po terminie... Kaza sie zglosic w dniu porodu na KTG (ev USG) i najpozniej 24 godziny pozniej wywoluja porod ...

Gargamelowa ..... - niekoniecznie. ja rodziłam drugiego synka w Niemczech. w dzień terminu miałam się zgłosić na ktg do szpitala, i od tego czasu co 2 dni miałam na owo ktg przychodzić. 10 dni po terminie, jeśli bym nie urodziła sama, miałam sie zgłosić do szpitala na wywołanie. a termin miałam liczony tak samo wg polskiego i niemieckiego lekarza. i tu i tu termin był na 6 lutego, czyli 40 tyg od ostatniej miesiączki.

Gość nius
urodziłam dwa razy w 40t4d.

Ja tam nie wiem, ale robilam wyliczenia na kilku "zagranicznych" kalkulatorach i licza dokladnie tak samo jak w Polsce. Jedynie ciaze do 42 tc okresla sie jako prawidlowa i nie mozna ( nie powinno) jej przenosic. Prawidlowo porod powinien odbyc sie miedzy 38-42 tc liczac od OM. Sama jestem w drugiej ciazy, za granica i mam termin liczone 40 t od ostatniej @. Oczywisice potwierdzone usg w pierwszym trymestrze z wielkoscia plodu co jest najbardziej wiarygodne jesli chodzi o przesuniecia owulacji.

Gość Gargamelowa .....
Nie bedz sie klocic, jak zwal tak zwal :P .... chodzi mi o to ze nigdzie poza Polska nie uznaja sie ciazy po 40 tyg od ostatniej @ za "przenoszona" a dopiero taka po 42 tygodniu.