Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mrówkaaaaaaaaaaaaaa

rozbieżność w centylach - martwić się? Pytanie do doświadczonych mam

Polecane posty

Gość mrówkaaaaaaaaaaaaaa

Witam, moje dziecko ma wagę w 50 centylu, natomiast wzrost w 25. Czy to sygnał do tego by się niepokoić? Mała nie jest gruba, nie jest też drobna niestety. Bardzo dbam o jej dietę, a jednak widzę na placu zabaw, że jest nieco większa niż inne dzieci w jej wieku.

Gość zdzicha zdzicha
Musialabys napisac,o jaki wiek chodzi i co twoje dziecko je mniej wiecej.

Gość mamamam27
nie martwić się - ma się mieścić w centylach a ktorych to nie istotne aż ak

jesli od poczatku tak miała - od urodzenia - to nie, martwić się trzeba tylko jak któryś wymiar szybko spadnie, albo szybko wzrośnie

Gość nie ma się czym martwić
Gdyby to była duża rozbieżność typu: waga na 95 a wzrost na 3 to mogłabyś się martwić. a tak rozbieżność nie jest duża. Po prostu córka jest średniej wagi i dość niskiego wzrostu.

Gość mrówkaaaaaaaaaaaaaa
dziękuję za odpowiedzi. Martwię się troszeczkę, bo i ja i mąż mamy skłonności do tycia. To że jestem szczupła zawdzięczam pilnowaniu się z jedzeniem i uprawianiu sportu. Niestety gdyby nie to pewnie miałabym nadwagę. Dlatego od początku jestem na tym punkcie przeczulona jeśli chodzi o córkę. Początkowo była bardzo drobnym dzieckiem i z wagą i ze wzrostem była w 25 centylu, potem w okolicach 9 miesiąca w 50, a teraz ma 15 miesięcy i właśnie tak jak napisałam wcześniej - waga 50, wzrost 25. Koleżanka mi powiedziała, że to jest sygnał ostrzegawczy, bo jeśli waga jest w wyższym centylu niż wzrost to można mówić o nadwadze. Córka je 5 posiłków dziennie, mniej więcej co 3-2 godziny. Rano mleko 210, potem kanapka z szynką (ciemny chleb) 1 lub 1,5, potem obiadek, potem deser - owoce, jakiś jogurt, no i przed pójściem spać znowu mleko 210. W międzyczasie daje czasem kilka sztuk chrupek z HIPPa albo wafelków ryżowych też z Hippa - nie są to ciastka, nie mają cukru i naprawdę kilka sztuk nie paczkę.

To zle Ci kolezanka powiedziala bo jesli wymiary sa w sasiadujacych centylach to jest ok. Chyba nawet roznica 2 centyli jest ok. ALE wazne jest ze waga i wzrost harmonijnie rosnie a nie nagle skacze

no, ale przecież głodzić małej nie będziesz co? po prostu zdrowo ją odzywiaj, póki co tyle możesz zrobić...