Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

a w kazdym szpitalu inaczej, kazdy lekarz inaczej, wiec roznie to bywa, ja licze tak jak Bayer Lev od 14 do 14 :)

I chyba macie racje z tym liczeniem. I tez tak robię tzn. 15 grudnia skończę 7 a zacznę 8 m-c! A 15 stycznia zacznie sie 9 m-c !!! Po wizycie lekarskiej o 19 mam tylko same dobre wiadomości tzn. skurczy nie ma, szyjka i rozwarcia bez zmian. A wiec moje lezenie plackiem pomaga, od dzisiaj zero sprzątania i gotowania ;) Leże i pachne i dbam o moja córeczkę :D dobrej nocy życzę dziewczynki !!!

Dzien dobry:) *Kaja-to dziwne z tym donoszeniem do 38+6,bo wtedy to jest wlasciwie 39 tydzien juz,z tego co wiem w terminie urodzone dziecko to takie,ktore urodzilo sie dwa tygodnie przed lub po terminie,a zreszta nie wnikam,lekarze maja pewnie jakies swoje wytyczne;) *Ninka-i jak tam dzisiaj?Pewnie w porzadku,skoro wczoraj wieczorem takie dobre wiesci przynioslas;) *Mamo2013-z ciekawosci ogladnelam wczoraj b.dokladnie za pomoca lusterka,bo mam zaawansowana lustrzyce i inaczej nie widac nic ponizej pepka:p i faktycznie cholera mi sie kreska zaczyna pojaiac,jest jeszcze jasna,ale jest.Nie jestem tym zachwycona,najgorsze,ze ona nie znika zaraz po porodzie i juz sie ma ladny brzuszek,a tu ciagle to przebarwienie jeszcze.. 🌼 Milego dnia wam zycze i zmykam na zakupy,zamierzam cos dzieciom dokupic do ubrania.

Ninka- ja tez od dwóch dni miałam taki twardniejący brzuch i pojechałam wczoraj wieczorem do szpitala, zrobili badania, usg, ktg i nic... kazali pojechac do domu i więcej wypoczywać, leżeć brac magnez i nospę. Przestraszyłam sie bardzo ale na szczeście na strachu sie skończyło. Co do zastrzyków to bardzo dobrze , że ci je podali, wyobrażasz sobie co by było, gdybys znienacka dostała skurczy porodowych i nie byłoby juz czasu na podanie tego leku? Dramat. A tak maleństwo jest już chronione. I masz świeta rację - dziewuchy rozrabiają:) Bayer - ja mam do szpitala 25 km. a do poradni 120km, więc wole jeździć do szpitala na ktg chociaż okropnie się tam guzdrzą - cały dzień z głowy - najpierw izba przyjęć, przebranie się w koszulę, potem jest obchód jak się skończy to badanie, usg ina koniec ktg. Trwa to wszystko do popołudnia ale lepsze to niz podróż 2 h do Poznania. Moja córcia wazy 1200g. a ja zaczęłam 28 tc.

Cześć dziewczyny muszę bardziej na bieżąco nasze wpisy śledzić bo 2 dni a tu 3 stronki do nadrobienia:( ale to dobrze, że piszemy:) Kaja -Angel ja tez nie wybierałam w szpitalu żadnej położnej; w przychodni w której chodzę do lekarza rodzinnego pamiętam ze 2 lata temu jakąś deklarację wypisywałam odnośnie położnej ale nie mam zamiaru się z nią kontaktować w tej chwili później po porodzie na wizytę ma przyjść ale to wiem od koleżanki. W szpitalu mam namiary na koleżankę znajomej gdyby była taka potrzeba to wcześniej mam jej dać znać. Ja podobnie jak Iskierka miałam napinający się brzuszek i pobolewający; leżałam cały dzień i przeszło a później delikatnie miałam ból po prawej stronie ale już wszystko się uspokoiło Ninka więcej musisz odpoczywać poprostu a te zastrzyki jak dziewczyny zauważyły tylko zwiększają szansę dla naszych maluchów. Myślę, że były to pierwsze skurcze Braxtona tak mój gin powiedział, że mogę je czuć w taki sposób. Ja zauważyłam, że często po nocy mam bóle jak źle śpię mały uciska a i wiązadła też pewnie się naciągają. Dopóki nospa i leżenie pomaga trzeba z tego korzystać. Co do liczenia to ja jak Bayer Lev od 4 do 4 liczę jak miesiąc na następnej wizycie zapytam dokładnie o tydzień ciąży z dokładnością do dnia.

Widzę ze nie jestem sama z tymi skurczami. Na szczęście dzisiaj spokój, zero twardego brzuszka, wczoraj tylko dwa razy. Dostałam drugi zastrzyk, strasznie sie po nim spocilam i jestem czerwona jak świnka (ale to ponoć wina sterydow). Dzisiaj na moim oddziale urodziła dziewczyna w 36 tc, dzidzia piękna i zdrowa, a zastrzyki dostała w 26 tc bo tez miara twardy brzuch. Będzie dobrze dziewczyny!

Widzę ze nie jestem sama z tymi skurczami. Na szczęście dzisiaj spokój, zero twardego brzuszka, wczoraj tylko dwa razy. Dostałam drugi zastrzyk, strasznie sie po nim spocilam i jestem czerwona jak świnka (ale to ponoć wina sterydow). Dzisiaj na moim oddziale urodziła dziewczyna w 36 tc, dzidzia piękna i zdrowa, a zastrzyki dostała w 26 tc bo tez miara twardy brzuch. Będzie dobrze dziewczyny!

Gość sysia09
wkoncu w domku:) zabawka kupiona teraz czas na odpoczynek:) az milo polozyc sie i patrzec jak synek kopie:)

dziewczyny jak to jest z tym twardniejącym brzuchem... bo ja nie wiem :/ czasem mam tak że skóra mi się robi naciągnięta i wogóle ale wydawało mi się że to wina małej, że tak się ułożyła... sama nie wiem... możecie opisać jak to wygląda? to napina się na chwilę i zaraz mija? ja dzisiaj niby nic nie robiłam ale jakaś zmęczona jestem :/

Gość Kaja-@@@@@
Położna mowila mi ze chwiloqe twardnienie, spinanie sie brzucha moze wystapic do 5-6 razy w ciągu dnia i jest to normalne, macica w ten sposob ćwiczy i przygotowuje sie do porodu Ale te spinanie nie powinno byc bolesne.

ja tez mam takie twardnienei brzuszka kilka razy dziennie, a jezeli chodzi o skurcze to procz twardego brzuszka czulam napinanie sie to nie bolalo

"Delikatne napinanie brzucha możesz odczuwać przez całą ciążę. Na przykład podczas dłuższego spaceru, gładzenia lub jego masowania. Jednak to jeszcze nie są skurcze mięśnia macicy. Te mogą się zacząć po 20. tygodniu ciąży. Są to skurcze przepowiadające, nazywane skurczami Braxtona-Hicksa. Mięsień macicy napina się, przygotowując się do prawdziwych skurczów porodowych, które wypchną twoje dziecko, gdy nadejdzie termin rozwiązania" Nie da sie tych skurczy nie zauważyć!!! U mnie były bezbolesne. Ale brzuszek sie tak mocno napinal, ze wydawało sie ze nie starczy mi skory - takie dziwne uczucie! Już 2 dni mam spokoju, ale pewnie duża zasługa nospy i leżącego trybu życia:) Musimy sie oszczędzać!!! Zdrowie dziecka najwazniejsze!

Ninka ma rację to tego napinania nie da się nie zauważyć i pomylić, ja też mam czasami wrażenie, że skóry mi zabraknie. Z tego co czytałam to skurcze przepowiadające pojawiają się od 20 tyg ale niektóre kobiety mogą ich wogóle nie odczuwać. Ja mam napinający się brzuszek jak chodzę jak leżę i siedzę jest ok; w następnym tygodniu mam wizytę więc o wszystko dopytam. Miłego wieczorku:)

ja mam bardzo małe mieszkanie i dlatego staram się znaleźć jakieś rozwiązania...

Na ostatnich zajęciach w szkole rodzenia babeczka pokazywała jak kąpać małego szkraba i zdecydowanie uważam ze tutaj tej wody będzie za mało! Jak sama nazwa wskazuje "wanna turystyczna" - uzywana okazjonalnie. wyobrazasz sobie ze lezysz w wannie w której jest bardxo mało ilośc wody, będzie Ci po chwili zimno. A Maluszek da Ci w takiej sytuacji równo popalic (głośnym płaczem), przynajmniej tak mi to tłumaczono. Jak nie masz miejsca to moze dobrym rozwiązaniem będzie zwykła wanna + mata antyposlizgowa lub specjalne gabki, przy ktorych dziecko sie nie poslizgnie. Ja tak samo jak dziewczyny zostaje przy zwykłej wannie. Ale słyszałam tez od innych mam, ze dobrym rozwiązaniem są wiaderka (jakis nowy wynalazek) ale nie znam ani pozytywnych ani negatywnych opini na ten temat!

Mama2013Luty czy Twój Maluszek tez był 'ospaly' po zastrzykach, bo moja Kruszynka jeszcze dwa dni temu szalała non stop. A od 2 dni jest bardxo spokojna, czuje ruchy ale bardzo delikatne. Na szczęście co 2 godz mam badane tętno Małej i jestem dużo spokojniejsze;) A jak Ty sie czujesz? Brzuszek sie uspokoił? Ciekawa jestem czy mnie dzisiaj wypuszcza czy dopiero w poniedziałek...

Ninkaa86 wlasnie po tych zastrzykach byl bardzo pobudzony, caly czas wariowal :) a jak ja sie czuje hmmmm no bez zmian, czasami napina sie brzuszek ale to normalne na tym etapie ciazy, w poniedzialek wizyta :) a Ty jak sie czujesz?

dziewczyny a ja się wkurzyłam,odebrałam wyniki i mam kłopot z interpretacją wyników tarczycy... wcześniej badane miałam samo ft4 i dlatego przepisał mi euthyrox.... teraz zrobiłam i tsh i dupa....mam dużo poniżej normy... czyli nadczynność wychodzi a ja biorę leki na niedoczynność.... matko nic nie rozumiem a naczytałam się już w necie strasznych głupot, o niskiej masie dziecka przy porodzie, o wcześniejszym porodzie itp.... muszę czekać do wizyty we wtorek..... aj... co do kąpania to ja też chyba przy normalnej wanience zostaje ale słyszałam o tym wiaderku do kąpania.... ponoć pomaga na kolki itp.... http://allegro.pl/wiaderko-do-kapieli-dla-niemowlat-tummy-tub-i2816820526.html tuaj jest trochę o tym,.... nawet się zastanawiałam nad tym,... http://www.youtube.com/watch?v=piC_Rbz6XTw ja dzisiaj wybieram się z mamą na zakupy :) miłego dnia dziewuszki :)

NICK................Termin por...........tydz. ........ plec........miejsc. moje konto.........24.01.2013..........32.............DZ......... Radom Bayer Lev..........26-01-2013...........33...........CH..........N iemcy kaziorek84........01.02.2013..........20..............CH ..... .Rzeszów Martituska81...... 02.02.2013..........24...........CH.........Plymouth Ratea...............03.02.2013..........31...........DZ.. .......Bydgoszcz izmaizma..........04.02.2013............................. .......Inowrocław goska986...........05.02.2013...........18............... ........Brodnica Inspektor1.........07.02.2013...... ...........................Tychy/Jastrz puszek..............07.02.2013...........20........CH.... .......Rzeszów basssia87..........8.02.2013..............21..........DZ. .......Węgorzewo kati=)..............10.02.2013............30.. .........CH........Rzeszów netta2..............11.02.2013 ..........28..........CH..........Warszawa lidsta..................11.02.2013........28. .... CH..........Poznań Roosa .............11.02.2013..............28.........DZ ...... ..Kraków green-grass......12.02.2013............27............CH .......Bochnia kasienka.m.........12.02.2013...........25..........DZ... .........Pińczów MAMA2013LUTY...14-02-2013...........30...........CH...... ..Rzeszów Anitka90............15.02.2013..........25...........CH.. ........Kraków Ninkaa86...........15.02.2013...........26 ...........DZ ........Szczecin BetiGl...............15.02.2013......................... ...........Gliwice aclerya............17.02.2013.............27...........CH .......Warszawa Gusia09 ...........18-02-2013.............24..........DZ........Cz-w a Judka9876.........19.02.2013...........14.............CH. .....Warszawa wrzesniowa mama...22.02.2013........27...........................UK Ewuskaaa.........22.02.2013.............27..........CH.. .......ok/Wa-wy Marysia2013.......22.02.2013...........25..........DZ.... ..Skierniewi ce Lusesitaaaa........22.02.2013............28...........DZ. ........Wrocław Nuss ...............24.02.2013............26...........CH......Koło księżniczka........25.02.2013...........14............D Z.. .....Wrocław malenstwo@interia.pl. . 25-02-2013.....17...........CH........Wieluń kaja-@@@@@...25-02-2013.............26............DZ..... .. ...Elblag sysia09.............27.02.2013.............24..........CH .......Końskowola Kasia-Angel........28.02.2013............27..........CH.. ...Jelenia Góra anetka_1991.....28.02.2013.............27...........DZ... ........Radom *Iskierka*.........28-02-2013... .........27...........DZ .........Rawicz

*Moje konto-ja do wiaderka nie jestem przekonana,jakos to dziecko mi sie wydaje zgniecione w nim,zostaje przy normalnej wanience,najwygodniej dla mnie. Jesli chodzi o twardnienie brzucha,to jesli to jest skurcz,to twardnieje caly brzuch,a jak dziecko sie wypycha,to tylko w tym miejscu jednym.Poza tym to po prostu czuc i jak dziewczyny pisaly nie jest to jakies przyjemne uczucie. Udanych zakupow,pochwal sie potem co upolowalas ciekawego. *Iskierko-to masz kawalek do szpitala,co?No ale to tylko pare tygodni,choc pewnie uciazliwe. 🌼 Zmykam sprzatac dalej,zaraz ma przyjechac fryzjerka,bede scinac wlosy,trzeba sie jakos ogarnac przed swietami:p A tak w ogole to corka przywlokla jakiegos wira z przedszkola i od trzech dni strasznie mnie gardlo boli,nie moge spac wrecz,kuruje sie mlekiem z miodem i maslem oraz cukierkami z szalwia,ale niewiele pomaga. Milego dzionka.

Bayer Lev dużo zdrówka:) Ja też zostaje przy wanience wiaderko nie wydaje mi się zbyt dobrym rozwiązaniem no ale każda z nas coś sobie wybierze. Dzisiaj rozmawiałam z moim gin powiedział żeby brać nospę forte 3x1 lub zwykłą a jak nie przejdzie to mam do niego pojechać w poniedziałek.Leżę i tyle, mi twardnieje cały brzuch np dzisiaj dopiero po zrobieniu obiadku. T Też bym chciała na zakupy, dzisiaj miałam zaplanowane ale zobaczymy muszę panele do salonu wybrać i oświetlenie do łazienki, po świętach zaczynam dla maluszka kupować.

U mnie po zastrzykach Mała była bardzo ospala. Ale dzisiaj wszystko wróciło do normy i szaleje ;) Czekam jeszcze na wyniki krwi i moczu - jak będzie OK to w pon wychodzę! Ale dobrze sie czuje z tym ze jestem pod okiem specjalistów. Co do tarczycy to nie pomogę bo w ogóle nie mam pojęcia :( Dziewczyny jeżeli robi sie twardy brzuch to trzeba leżeć! Żadnych zakupów tylko odpoczywać. Chyba ze po pól godz wszystko wróci do normy to można znowu popracować itd. Uważajcie na siebie i maluszka.

Bayer Lev ja tez jakis czas temu m eczyłam sie z bólem gardła i mi pomogły duze ilosci herbaty zwyklej liptonki+sok z malin (sklepowy)+ cytryn duzo cytryny, mi to przynosila ulge dosc szybko, no i po kilku dniach przeszło. Spróbuj :)

zamawiam sobie taki zestawik, stwierdzilam ze nie dam 250zl za sama posciel i wypelnienie, wiec zdecydowalam sie na ten http://allegro.pl/11-el-posciel-dziecieca-baldachim-producent-amc-i2815209547.html zielony numer 12 a Wy macie cos na oku?? jutro jade do kuzynki, ma mi dac duzo rzeczy dla maluszka, przegladne sobie wszystko i spisze czego jeszcze potrzebuje kupilam dzis sobie proszek do prania i plyn do plukania JELP i mydlo i oliwke bambino, mam tez pampersy i chusteczki nawilzajace firmy pampers i powoli zacznynam kompletowac, za tydzien bede juz miala lozeczko :)

no ja po zakupach już ale dzisiaj bardziej nastawiona byłam na sprzęt agd - byłam dowiedzieć się o raty itp :P martwi mnie trochę ta tarczyca :/ byłam z mamą w pepco i kupiłam rękawiczki za 2.99 dla małej :) no i proszek do prania... muszę się wziać za pranie powoli... może w tym tygodniu zacznę :) już połazić nie mogę po sklepach... albo mi się siku chce co chwila albo mnie brzucho pobolewa... wolę już nie łazić za bardzo... lunek ja oświetlenie do łazienki kupiłam w obi... do lusterka 2 pojedyńcze takie chromowane kule a na gorę 4 :) miłego wieczorka :)

Ninka posłuchałam i zostałam w domku mąż sam pojechał zobaczyć co i jak. Fakt z moim brzuszkiem tylko lepiej jak leżę więc to robię w poniedziałek jestem z lekarzem już umówiona. Mama ja podobny zestaw znalazłam tylko chyba z 17 elementami dodatkowo pościel do wózka. W sumie na taki zestaw jestem zdecydowana trochę się w sklepie przeraziłam jak zobaczyłam ceny pościeli:( Moje konto mąż właśnie dzwonił, że w obi są fajne lampy ma zdjęcia mi zrobić:)

Lunek i bardzo dobrze. Na zakupy przyjdzie jeszcze czas;) Mi pozostało tylko oglądanie i zamawianie ciuszkow na Allegro i tym podobnych... Ale moze pózniej uda mi sie wygospodarować jeden dzień na zakupy, jakoś pod koniec grudnia. 8 m-c to już trochę bezpieczniej będę sie czuć! Oby Mała wcześniej nie chciała wyjść!!!