Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hvvfdfgtr

Źle wam bylo za komuny?

Polecane posty

Gość kaefw
Nie pamiętam, w 89 miałem 4 lata 🖐️

Gość wamw1955
Jak mozna chwalic rezim ? Rezim ktory spowodował ,ze zyjemy za 1/3 tego co na zachodzie .bo ustroj niewydolny ekonomicznie opoznił polske w rozwoju o 30 lat.Ustroj dla nierobow i podłych ludzi ,ktorzy na skutek selekcji negatywnej wypływali na wierzch.

Gość Łowca B
Popatrzcie jednak, że na wszystko były pieniądze - kultura - oświata - służba zdrowia - budowy dróg - sport Teraz koorwa płacimy podatki jak za mokre zboże i nie ma na nic !!!

Gość No!!!!!!
i wszycho w temacie :)

Gość Pod pewnym względami było OK
Teraz w sklepach i salonach wszystkiego pełno, są telewizory, radia, komputery, telefony, ubrania, jedzenie, samochody. Ludzie są ładniej ubrani. Ale czy szczęśliwsi? Kiedyś jednak zycie było prostsze i weselsze. Jak się coś kupiło np. telewizor czy pralke to miało się to na lata i czlowiek był szczęsliwy. Kazdego byłos tac na wakacje, studenci to mieli w oóle wesołe życie, bo były dofinansowania do wyjazdów i imprez. Ludzie nie zapieprzali po 12h na dobe i mieli czas aby się spotkać, pogadac, pograż w karty czy wyjechać w góry. A teraz każdy zalatany , tylko praca i obowiązki. Co z tego, że wybuduje się dom, skoro po ukończeniu jest się już starym i zmeczonym czlowiekiem? Piszecie ze w sklepach za komuny były tylko puste półki. To nie dokońca prawda. puste półki były w kryzysie w latach 1981-89, wcześniej w sklepach było sporo towarów. A np. w Czechosłowacji, NRD czy Na Węgrzech tez był komunizm i sklepy były pełne wszystkiego. Jak czlowiek miał problemy w prcy to szedł do sekretarza partii albo związków zawodowych i ci ludzie naprawde pomagali. A teraz? Mobbing , wysysk i obrażanie zwykłych ludzi i nie ma do kogo się zwrócić, bo np. PIP niewiele może pomóc. Dawna policja czyli milicja była abrdzo skuteczna. Nie caskała się z byle żulami tylko od razu lała pałami a zwykły, uczciwy czlowiek czuł, że może liczyć na pomoc tej instytucji. To tylko ci, co działali w opozycji, a po 1989 roku doszli do władzy przedstawiają kłamliwie PRLowską milicję i służbę bezpieczeństwa niemal jak gestapo. Jest to bardzo niesprawiedliwy i mylący poglad. A co ludzie z Solidarności rozbili po przejęciu wąłdzy? Zmienili milicję na policję i cofnęli jej większosc uprawnień. teraz byle zule na ulicy może się śmiać z policjanta, a jak uczciwy człowiek w obronie własnej pobije napastnika to jeszcz jego nadgorliwy prokurator ściga (np. przypadek pokazany w filmie "na Wspólnej"). Za komuny była kara śmierci i państwo nie musiało utrzymywac morderców i gwałcicieliw więzieniach. Tak samo nie cackano się np.z Cyganami, a teraz? Tzw. Romowie to święte krowy. Nie można na nich nic powiedzieć, bo zaraz wyskakują z tekstami o rasiźmie. Jeżeli porównam czasy PRL i dzisiejsze to jednak wolę tamten okres. Po od zmiany systemu mijają 23 lata, a nadal jest źle - bezrobocie, niskie płace, wyzysk, mobbing. A za rządów Tuska to połozenia przeciętnego Polaka zaczyna sie jeszcze gwałtownie pogarszać. I mysle, że czas na nowa rewolucję, bo inaczej obudzimy sie w europejskich Chinach :(

Gość No!!!!!!
Ja na Chiny bym nie liczył. Raczej na Koreę :D

Gość No!!!!!!
Wyobraźcie sobie małolaty karmione kłamstwami współczesnych mediów, że jak szukałem swej pierwszej pracy, a był to rok 1983 to w każdym zakładzie pracy byłem z uśmiechem witany przez kadrową która rozkładała całą paletę wakatów do wyboru. Praca umysłowa, praca fizyczna ?. A ja pytałem, ile płacicie ?. Żadnych curlum srulum, durnowatych rozmów kwalifikacyjnych. Jak odpowiadały mi warunki to podanie skrobałem na biurku kadrowej i następnego dnia stawiałem się w pracy. Jesteście małolaty w stanie sobie coś takiego wyobrazić ???

Gość co do komuny
to zbankrutowała a ŁEB czyli komuniści stali się biznesmenami, a bo to źle się wiedzie Jolce Kwaśniewskiej i Olkowi, Urbanowi czy Czarzastemu? robol zawsze jest dymany niezaleznie od systemu, skończyła sie kasa więc kierownictwo zadecydowało KONIEC KOMUNY teraz bedziem kapitalistami, a robol to tylko pionek z którym nikt się nigdzie nie liczy

Gość ale bzdety piszesz...
To zamiast narzekać weźcie sie za tych skurkowańców :-o trzeba sie zebarac w kupe i spac im dupe.

Gość No!!!!!!
Teraz to już raczej niewiele da się zrobić :( To musi coś zdrowo pieerdolnąć aby coś się zmieniło :)

Gość Ja pokażę
http://gloria.tv/?media=263016 Polska szkoła wynaradawia szybciej niż zaborca lub okupant Według danych MEN i różnych kuratoriów 72 proc. absolwentów gimnazjów to analfabeci funkcjonalni tzn. znają litery, ale nie rozumieją kompletnie tekstu pisanego. Przedwojenna selekcja to jeden z fundamentów sukcesu odradzania się polskiej kultury po latach zaborów. Dziś słuchając wywiadów z sędziwymi staruszkami z AK, czy NSZ czuje się kindersztubę, ogładę, wyedukowanie gimnazjalne, średnie bądź wyższe (często łacina i greka na poziomie absolwenta dzisiejszych studentów filologii klasycznej, która mimo powszechnego zidiocenia szkolnictwa wyższego w Polsce jest elitarna) i niezwykły poziom etyczny charakteryzujący się zwłaszcza szacunkiem do matki i ojca, co jest fundamentem prężnej cywilizacji. Słuchając dziś przeciętnego gimnazjalistę można stwierdzić, że jest to jakaś nowa barbaria, oklęta, schamiała, kompletnie zanalfebetyzowana, szalenie rozerotyzowana, bez jakiejkolwiek tożsamości, zwłaszcza historycznej. Różne ankiety i badania wśród absolwentów szkół ujawniają, że za Katyń odpowiedzialni są Niemcy,lub też respondenci nie wiedzą kim był Jaruzel. Kiedy czytałem biografię Hansa Franka i jego przemówienia, to można było odnieść wrażenie, że on właśnie chciał, aby Polacy tacy byli, oczywiście zanim by ich wszystkich wymordował, zaraz w kolejce po Żydach. To co nie udało zrobić się hitlerowcom świetnie udaje się poprlowskiej wierchuszce dziś w ramach "reform edukacji". Już dziś nauczyciele tęsknią za prlowską szkołą lat 80., która mimo swoich wad przy obecnym systemie "nienauczania" wydaje się coraz bardziej wyśnionym ideałem.

Gość ostatni moheranin
myślałem ze to halima zamel z gardej a to jakiś facet ale to słyszałem w radiu

to prawda-odnosze sie do tekstu powyzej. to przerazajace jaki poziom prezentuje przecietny przedstawiciel mlodego pokolenia, ktore bez internetu po prostu nie potrafi zyc, uczyc sie , ani zorganizowac sobie wolnego czasu. kiedys dla mlodych ludzi kara byl zakaz wychodzenia na dwor, dzis zupelnie na odwrot, kara jest zabawa z rowiesnikami na podworku. dodam jeszcze zero szacunku do siebie samego ,do bliskich , do osob starszych a nawet do obcych, znieczulica i niezdolnosc do okazywania wspolczucie. kiedys moze i bylo biedniej , skromniej, ale za to ludzie byli sobie zyczliwsi.pamietacie jakie sie w tamtych latach organizowalo prywatki? imieniny? sylwestra? jak male wesela. jeden drugiemu pomagal, interesowal sie. nie to, co teraz. szkoda slow...

Gość No!!!!!!
podnoszę, ciekawy temat

W Polsce nigdy komunizmu nie bylo - byl za to ralny socjalizm . Ne macie pojecia co to komunizm .

Gość No!!!!!!
ale nie o definicję tu biega koleżanko :)

Gość polak z krwi i kości
nie było, to takie powiedzenie i nie o tym temat

Gość matacz.....
JAKO PROCUJACY I ZYJACY W CZASACH KOMUNY MUSZE NAPISAC Z TESKNOTa KOMUNO WRÓC mi tam było dobrze 1/3 wypłaty odkładałem na kupkę a za reszte zyłem całkiem dobrze , a kolejki po cukier i wszystko inne były pod koniec żadów komuny a to z powodu mieszania juz solidarnosci ! to ona spowodowala to co spowodowała ,czyli kartki i kolejki kartki - te zas spowodowały ze wszystkiego mielismy za duzo , za duzo fajek , a duzo benzyny w karnistrach w garazu no bo przecie kartki trzeba było wykupic !! za duzo gorzały , cukier byfej wypełniał po brzegi kawa pachniało nią w całej chacie bo w kazdej szufladzie była .... temat morze !! jak nie ocean !

W tych czasach bylam dosc mloda wiec nie bardzo widzialam co sie dzieje tak na powaznie - pamietam czolgi , wojsko , byly wczasy , kolonje , niby ok . Moja mama wspomina to inaczej jako samotna matka po racy do sklepu i 2 godz w kolejkach , jako pracownik naukowy i dzialaczka solidarosci narazona byla na ,,dziwne,, odwiedziny. Teraz chyba jest tragicznie wtedy bylo zle.

Gość matacz.....
w sklepach pustki ? no tak spojrzec na to z perspektywy dzisiejszych sklepów to tak , ale .... ile z tego co jest na tych dzis półkach konsumujesz matole jeden ? ile , fakt mozesz sobie cos tam kupic kosztem czegos innego , ale wtedy w sklepach było wszystko to , co wystarczyło do zycia ! i to jakosci o jakiej ty dzis nie masz człowieku pojecia , bo mleko masz tylko w kartonach a i to inne nie jest tym jakim ma byc , mieso zapomnij , wedliny zapomnij itd. mieszkanie - cóż mój ojciec załozył mi ksiazeczke czlonkowska wpłacił wkład i ja dostałem mieszkanie w 1987 roku z spółdzielni , mój brat tez , wiec nie bredz ze nie było ,

Gość sasulodekas
w komunie było lepiej bo była klasa srednia teraz jest 70% biednych i 20 % bogatych oraz rząd nie ma panstwowych zakładów-pewnej pracy a prywatni przedsiębiorcy są wyciskani z podatków przez co zatrudniają na szaro, umowe zlecenie itp

Gość matacz.....
nowy porzadek swiata i iluminaci staja sie coraz bardziej realnym czyms niz fantastyka , a mówiłem lata temu , jeszcze przed unią europejską , ale nikt nie słucha

Gość No!!!!!!
I dlatego obecne media, szkolnictwo i cała propaganda kształtuje młodzież na pozbawionych wiedzy idiotów, posłusznych niewolników. Bo stadem baranów łatwo jest rządzić !!!

Gość Łowca B
Cały sukces indoktrynacji polega na tym aby ci w wała robieni byli za to wdzięczni i zadowoleni

Gość kompletna bzdura
kolejki po cukier i wszystko inne były pod koniec żadów komuny a to z powodu mieszania juz solidarnosci ! to ona spowodowala to co spowodowała ,czyli kartki i kolejki kartki - te zas spowodowały ze wszystkiego mielismy za duzo , za duzo fajek , a duzo benzyny w karnistrach w garazu no bo przecie kartki trzeba było wykupic !! za duzo gorzały , cukier byfej wypełniał po brzegi kawa pachniało nią w całej chacie bo w kazdej szufladzie była ....

Gość kompletna bzdura
braki zaopatrzenia w podstawowe produkty zaczęły się ok 1975 roku jak skończyły się kredyty z zachodu i trzeba było je zacząc spłacać. braki spowodowały podqwyżki cen i z tego wziął się rok 1976. opd tego czasu zaczęto wprowadzac kartki. pojawiły sie tzw sklepy komercyjne z miesem które po niedługim czasie zastąpiły zwykłe sklepy z miesem. w sklepach nie mozna było kupić telewizorów i innego sprzetu audio. nawet na tzw kredyty dla młodych małżeństw. sklepy coraz bardziej pustoszały. to własnie spowodowało rok 1980.

Gość hyyyy
UP

Gość Łowca B
Dlatego absolwenci gimnazjów - może się to dziś wydać strasznie dziwne - cieszyli się ogólnym szacunkiem. Dziś gimnazjum jest chyba najbardziej horrendalnym i patologicznym wytworem polskiej edukacji ostatnich reform, wylęgarnią recydywy, narkomani, analfabetyzmu, albo zabaw w słoneczko. Proszę zobaczyć tłumy strajkujące w Grecji, czy w krajach iberyjskich. Demonstrantów wychowano w ramach idei powszechnej równości, seksu, feminizmu, tolerancji dla gejów i różnych patologii natomiast zabrakło takich wartości jak: odpowiedzialności, prostych przysłów w stylu "dochodzie pamiętaj, aby z rozchodem żyć w zgodzie", że bezrobotny dostaje kijem po plecach, a nie pobiera zasiłek. Dlatego ich kraje bankrutują, a czerwoni idioci demonstrują przeciwko spłacaniu długów. Obecny niewydolny system ratują jeszcze prywatne korepetycje, które są niezwykle efektywne i to one ratują jakikolwiek poziom zdawania egzaminów i znajomości języków. Każdy wie, że własne dziecko trzeba ocalić przed durną państwową edukacją. Według różnych szacunków czarny rynek korepetycji w Polsce to 11 mld zł rocznie i oby rósł dalej. Drodzy Czytelnicy... nie dajmy zdziczeć naszym dzieciom: mniej do szkoły, więcej na korepetycje, bo i tak 1h korepetycji daje tyle co 10 lekcji w 25 osobowej hordzie. Obecni włodarze z tow. Hall na czele wpisują się jak najgorzej w ten system degradacji polskiej szkoły, tworząc systemy de facto kolczykowania dzieciaków jak unijne krowy. Miejmy nadzieję, że Polska zbankrutuje, a potem zaczniemy budować kraj oparty o sieć szkół prywatnych z 5 osobami w klasie, systemem prywatnych tutorów dla bogatszych i w efekcie wychowamy polskich noblistów i wynalazców. Wydaje się to jedynym rozwiązaniem w tym beznadziejnym systemie demokratycznym, gdzie kretyni pod sztafażem mediów zawsze przegłosują tych rozsądniejszych.

Gość Do wody!!!!!!!!!!!!!!!
Lista zasług Donka jest długa i każdy powinien mieć szanse ją zobaczyć: 2012: podpisanie ACTA podarowanie 6 mld EURO na ratowanie Grecji i ich 3x większych od naszych emerytur 2011: podwyżka podatku VAT podwyżka podatku CIT podwyżka AKCYZY podwyżka podatku od ciężarówek podwyżka opłaty klimatycznej podwyżka składki rentowej podwyżka wieku emerytalnego podwyżka podatku gruntowego podwyżka opłaty targowej podatek od miedzi akcyza na węgiel likwidacja dopłat za leki na recepte likwidacja ulg (jak na internet, rodzinne, na edukacje i kursy, przedsiębiorcze) 2010: -podniesienie podatku VAT, -podniesienie podatku CIT, -podniesienie akcyzy -wprowadzenie e-myta -podatek pielegnacyjny, 1 % dochodow brutto, -podniesienie oplaty rejestracyjnej dla samochodow, -anulowanie budow polowy autostrad -totalny chaos z pociagami -likwidacja ulg na obowiazkowe biokomponenty do paliwa, -umozenie miliardowych dlugow Rosji za gaz (bez powodu, w ramach przyjazni polsko radzieckiej) -likwidacja ulg na internet, -zamrozenie skladek do OFE, -ogołocenie Funduszu Rezerwy Demograficznej -zatrudnienie ponad 100 tysiecy nowych, zbednych urzednikow -"kreatywna ksiegowosc", czyli liczenie szarej strefy (to jeszcze niepewne) -ustawa o zabieraniu dzieci pod BYLE pozorem na wzor Szwecji -portet prezydenta w kazdej ambasadzie (ostatnio bylo tak za Gierka) -spotkanie ambasadorow Polski z calego swiata z Sikorskim i Ławrowem (byle sluzby specjalne Rosji, obecnie sprawy zagraniczne) w celu wyznaczenia "wskazowek". -oblozenie VATem (najwyzszym) kursow ksztalcacych i szkolen, w tym na prawo jazdy. -ustawa, mowiaca, ze jesli jest ryzyko, ze dlug przekroczy 55 % wartosci PKB, VAT AUTOMATYCZNIE bedzie podwyzszany, czyli od 2012 VAT 25 %, najwyzszy w Europie -Pozyczka z EBI 2 miliardow Euro. Najwyzsza pozyczka, jakiej Europejski Bank Inwestycyjny udzielil od 2004. -brak JAKICHKOLWIEK uzgodnien w sprawie gazociagu z Rosji do Niemiec. W efekcie, Polscy rybacy jako jedyni nie dostaja odszkodowan (Szwedzi i Estonczycy dostaja rownowartosc 150 tys zlotych kazdy). -zablokowanie mozliwosci wplywania do portow w CALEJ POLSCE statkow o zanurzeniu wiekszym niz 7-8m. Statki te kierowane sa do Niemiec. -Umowa na gaz z Rosja, o ktorej Unia Europejska wyrazila sie, ze jest skrajnie niekorzystna dla Polski, a w kraju "uzgadniaczom" grozi za nia obecnie Trybunal Stanu. Za TEN SAM gaz z Rosji Niemcy placa 20 % mniej, Anglicy 50 % mniej !!!

Gość a pamientacie gazety z
tamtych czasów np świerszczyk