Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hvvfdfgtr

Źle wam bylo za komuny?

Polecane posty

Gość hvvfdfgtr

Były kina? Były. Były sporty? Byly. Byłą praca? Hohooo aż za nadto jej było. Pamiętam jak z całą rodziną co roku lataliśmy samolotem do Grecji, a i tak jeszcze kasa zostawała. Teraz ledwo starczy nam wypłaty na opłacenie rachunków i żywności, do tego jeszcze długi, kredyty, ciężka sytuacja finansowa. Po 1989 zawalił się cały sektor gospodarczy, a kapitaliści zaczęli budować dyskonty spożywcze. Ale co z tego, że półki sklepowe uginają się od towarów, skoro ludzi nie stać na wszystko, co im jest potrzebne do kupienia? Mamy teraz kilku bogaczy którzy śmieją nam się w twarz i miliony ludzi ubogich, którzy pomimo swojej uczciwości nie mogą znaleźć pracy, ani godziwych warunków życia. Burżuje dzięki lewym interesom, łapówkom i nielegalnym firmom (prywatnym rzecz jasna) dorobili się lewego majątku okradając cały lud, który nie ma na utrzymanie siebie i rodziny, ale za to burżuje wożą sobie dupy mercedesami i czują się bezkarni.

Gość Nie licz na jakos rzeczowa
Dyskusje. Ponad 30 procent Poalkow jest urodzona lub wychowana po 89 roku. Oni sa wytresowani juz wedlug nowego porzadku. Nauczeni przez szkole i media ze kiedys bylo zle, a teraz mamy raj :classic_cool:

{ Źle wam bylo za komuny? } Nie rozumiem pytania. Bylo, proszę o rozwinięcie myśli, ja nie znam tego słowa. :P

Gość urodzona grubo przed 89
jasne byla praca, dokladnie taka sama jak dzisiaj w panstwowych firmach: 6 (w tym 5 niepotrzebnych) osob robilo dokladnie t samo: podwalo sobie papiery i dyskutowalo nad sprawa przy filizance kawy, tylko ze wtedy stales potulnie jak baran dzisiaj sie wsciekasz, ze pani urpdzona w PRL powinna na ryj z pracy wyleciec bo podane tego co chcesz nie masz na tacy w ciagu gora 5 minut... wtedy mieszkalo sie w 5 czy 6 z rodzicami w 3 pokojach czekajac 20 lat na mieszkanie z przydzialu, teraz sie zaciaga kredyt i mieszka juz pierwszego dsnia (oczywiscie jezeli ludzie chca nowiutkie a nie do remontu, ktory wyniosl by ich polowezaciagnietego dlugu0 jasne, byl cud miod orzeszki, nawet nie patrzac sie na indoktrynacjie i reperkucje polityczne, zawsze mozna byc debilem i tepakiem (dokladnie jak teraz) bo po co komu wlasne i inne zdanie, nie? tylko jest jedna sprawa rozniaca nas wtedy od teraz, moze i gospodarka teraz kuleje, ale jakos ciagnie i ma przyszlosc, w komunie gospodarka juz pod koniec lat 70 tych lezala i kwiczala...

Gość powiem tyle....
kiedyś było lepiej

Gość powiem tyle....
..... tak ,kredyty pobrać i z pętlą na szyji do końca wegetować zycia ledwo wiązać koniec z końcem

Gość w PRL-u Gierka
czekolada mleczna 100 g kosztowała 19 zł, a maluch na talon - 60 tys. przy zarobkach średnich 2 tys. zł

Gość urodzona grubo przed 89
nikt ci kredytu brac nie kaze, mozesz jak za komuny z rodzicami do samej ich smierci mieszkac. teraz masz prawo wyboru i mozesz robic co chcesz.

Gość czekolada melczna
:D chyba ta najblizsza prawdziwej dostepna tylko okolo 5 rano 24 grudnia, bo w nnne dni to byla jak sie mialo szczescie (i nie mialo dolcow by kupic w pewexie) to czekoladopodobna okolo 6-7 rano w wybranych sklepach :P

Gość porannarosaa
ja urodziłam się w 89' i z wieeeelu opowiadań dziedków, babć, rodziców oraz starych dobrych polskich filmów ukazujących trafnie tamtejszą rzeczywistość, sądze ze wtedy było lepiej pod mnóstwem względów. owszem ze było też i duzo minusów ale generalnie ludziom się zyło lżej, mieli pieniądze, prace, o mieszkania nie musieli sie martwić a teraz? porazka...

Gość zylo sie lepiej???
moj ojciec byl internowany w 74, matka ledwo wiazala koniec z konicem pracujac na 2 etaty i zajmujac sie mna i moimi 2 bracmi, szynke widzielismy raz na swieta, jak miala szczescie ja wystac od srodka nocy, caly czas sie bala, ze jej ojca tez zbaiora, bala sie ze cos nam sie stanie, czy ty sobie w ogfole wyobrazasz zycie w IAGLYM strachu za przekonania polityczne?? bo raz sie cos po pijaku chlapnelo w nie te towarzystwo???? ludzie, kurwa, siedzicie tu na forum i piszecie jaka swinia jest z Tuska, jaki padalec z KAczora, wyzywacie i obrazacie kazdego jak leci, a w zlotym czasie komuny siedzielibyscie za to w kiciu i jedyne co mozecie powiedziec, ze teraz jest gorzej bo na wlasne mieszkanie zaciagneliscie kredyt na 30 lat jakby ktos wam kazal???? zal :O

Gość porannarosaa
do urodzona grubo przed 89 - mój dziadek dostał mieszkanie od ręki tylko dlatego ze pomagał budować budynek w tórym potem mogł sobie wybrać mieszkanie, tak samo mój niedoszły teść dostał mieszkanie od ręki w latach 80'.

Gość porannarosaa
do zyło się lepiej- po co było wpieprzać się w polityke :D

Gość porannarosaa
jestem glupia i dobrze na tym wychodze :D

Gość Moi rodzice nie byli w pzpr
A kawalerke dostali po 6 latach, wieksze po kolejnych 7. Teraz na zadne mieszkanie nie byloby nas stac, polowa ludzi gdyby nie ta komuna to by mieszkala w tekturowych budach na ogrodkach dzialkowych

Gość Za komuny bylo z 10 razy mniej
Urzednikow :classic_cool:

Gość Za komuny jak po wypłacie
wpadłem do sklepu to mogłem wszstek ocet jaki mieli kupić a teraz mnie nie stać :(

Gość porannarosaa
ja byma wolała mieć kase i nie miec co kupić niz na odwrót. Jakoś ludzie zyli i z głodu nie zdychali mimo ze puste sklepy były...

Gość Za komuny bylo z 10 razy mniej
Bo za komuny caly towar lezal w domach wykupiony. Nie ma jak magazynowac po 100 kilo cukru i 40 kg miesa w zamrazarce. tak u mnie bylo w domu :D I tak wszyscy robili, kupowalo sie na zapas a ze byly pieniadze to brakowalo towaru :D Jedynie co bylo za komuny do dupy to braki papieru toaletowego :classic_cool:

Gość Prawda_w_oczka_kole_
Bo kombinowali na lewo i prawo, bo pozdychaliby na tych talonowych dobrodziejstwach. Komuna to idealny ustrój dla leniwych - czy się stoi czy się leży...:)

Gość W latach 70 i 80 wiecej
Powstalo niz przez ostatnie 20 lat. To nie mow ze ludzie sciemniali.

Gość porannarosaa
fakt powstało wiele, zwłaszczo nowych osiedli i 1000 szkół które teraz juz sa pozamykane ;p ale nawiązując do cyt: "czy się stoi czy się leży..." przekonałam sie o tym dokładnie kiedy burząc ściankę działową mieszkaniu znalazłam tam 50 % różnych trocin i odłamków drewnianych... ;p a gdzie sie podział beton? ;p

Gość Teraz tez sie robi po partacku
Zobacz, drogi, chodniki, oszukana zywnosc

Gość zielona pantera
porannarosa beton nie jest zdrowy, widac i przepisy lepiej dbaly wtedy o zdrowie obywatela:)

Gość 3423423423
Kwestia uznania... w komunie wszyscy mieli gówno, ale po równo... :p

Gość Teraz to 80 procent
Ludzi ma gowno. A teraz kraj rozkradli i zadluzyli. My i nasze dzieci nigdy tego nie splaca.

Gość polak z krwi i kości
kiedys od 3 rano stał sie za srajtasma a dzis do lekarza, poazytym to propaganda, bo pronlemy były od kiedy nierobom zachciało soe cacacli a samu teraz maja prleowskie emeryturki, banda nierobów woedziła w klopoty swoje dzieci, gierek szybciej i lepipiej budował zetorami i starami niz dzisiaj sie buduje mega maszynami, powodzenia

Gość hahahaaaahaaha
Komuna to byla jedna wielka porazka. W sklepach pustki, dlugie kolejki, na mieszkania czekalo sie latami, wredne baby w urzedach i sklepach (glupia sprzedawczyni w miesnym laske ci robila, ze cie obsluguje), wszystko na lapowki. Za czym wy tesknicie. Ktos dobrze napisal, ze to swietny ustroj dla leniwcow, bo kazdy mial prace, a wiekszosc tych nierobow opierdalala sie na potege. NIC nie mozna bylo kupic, nawet papieru do podcierania dupy, a co dopiero marzyc o podpaskach, wszedzie chamstwo i lapowkarstwo. Teraz przynajmniej w Polsce kazdy ma na co zapracuje, a kiedys kazdy mial jedno wielkie GOWNO, chyba ze partyjniak, tak oni to moga tesknic za starymi czasami.

Gość polak z krwi i kości
ot młada i glupia sie odezwala, ta co cos ma, strasznie oracuje i czuje ze bedzie do konca swego życia młoda i silna, jak wiekszosć zmanipulowana nieznajaca hostorii polski, cóz mozna powiedzieć o Tobie? w zasadzie nic, zero, null.

Gość karolciaoko
kochana to nie od nas zależy. Głosować możemy ale i tak głosy podmienią!!!! Zrobią jak będą chcieli! Takie czasy. Jest kryzys to i pracy nie ma, chyba że McDonald's.... ale każdy wie jak jest chyba że praca na zmywaku za 6pln netto po nockach na pół etatu. Rzadko się zdarza znaleźć dobrą pracę. Wybacz ale taka prawda...