Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzielnaJa

pasożytom Nie !

Polecane posty

Gość dzielnaJa

pewnie niejeden z was czół się kiedyś wykorzystywany ? Sytuacje typu : daj papierosa, załatw mi to , kup mi to jutro ci oddam a tak naprawde nigdy nie odzyskujesz kasy , albo nagminne podwożenie kogoś do domu za free - zdarzają się bardzo często ... ale jak sobie z tym poradzić? Jak powiedzieć komuś nie aby go nie urazić ? Od pewnego czasu sama borykałam sie z tym problemem i wiem jak ciężko jest to powiedzieć ale reakcja drugiej osoby uświadomiła mnie tylko w tym że PASOŻYTOM MÓWIE NIE! U mnie problemem było podwożenie do domu . Sama kiedy auta jeszcze nie posiadałam i ktoś mnie dowozil do pracy i z pracy - dozucałam sie na benzynę gdyż uważałam to za normalne ... wszyscy którzy posiadają auto albo posiadali wiedzą jak drogie jest w utrzymaniu i ile kosztują dojazdy , dlatego też uważałam za normalne ze musze komus dorzucic sie do benzyny tym bardziej ze jestem w domu szybko i komfortowo nie trzeba sie wlec autobusami . Od kiedy ja posiadam auto wszyscy chca jeżdzić za darmo. POdrzucilam raz drugi trzeci za darmo kolege z pracy gdyz byla brzydka pogoda a potem juz po pracy tylko czekal az mu otworze drzwi bo uwazal to za naturalne ze podwozic go bede . i tak bylo przez rok czasu bo balam sie mu powiedziec co myślę. Niedawno napisała mu wiadomośc że niewidze problemu aby go dalej podwozić ale musi sie dorzucac do benzyny . Reakcja jego - żenada... zaczął sie skarzyc w pracy jaka jestem zła bo mu kazałam zapłacić , zacząl skarzyc ogolnie do szefostwa ze to i tamto zle robie zeby tylko mi doje**ać, przechodzi koło mnie jak koło powietrza, a nadodatek skasował mnie ze znajomych na jednym z portali społecznościowych. CO JA NA TO ? śmiech... przekonałam sie tylko kim jest drażni mnie tylko to ze rozpowiada ze jestem taka i owaka bo kaze mu płacić a i tak jade w ta strone - ale do cholery jasnej woze cie od roku za darmo , kup sobie auto i zacznij mnie wozic za darmo !! nikt tu niemowi o zarabianiu na podwozeniu ale o dokladaniu sie do tej benzyny co spalamy dojeżdzając do pracy ! A jeżeli niechcesz sie dokładac to tego nie rob ale nie oczekuj odemnie ze ja bede twoim kierowcom . A co wy myślicie o tym ? warto jest mówic reguły czy nie? a moze powinnam zastosowac inna metode ? i czy powinnam cos mu powiedzieć? i wkoncu co na to ze sie skarzy na mnie w pracy?

Gość nie moge ratujcie
Dobrze zrobilas. Moja kolezanka przez rok albo i dluzej za darmo wozila tez kolezanke z pracy, bo w tym samym kierunku, a ta nic o dolozeniu sie sama nie wspomniala. Mojej kolezance bylo glupio powiedziec wprost - mozesz, ale doloz sie. Jak tak mozna. Z okazji bozego narodzenia dala jej w prezencie za wozenie tandetna figurke aniolka, pewnie lezala u niej na polce, albo kupila w sklepie "wszystko za 3 zl" ;) Rozumiem ze pewnie Ci glupio w pracy za to rozpowiadanie (niestety pewnie przdstawil to w negatywnym swietle dla Ciebie). Ale nie martw sie, kto madry to bedzie trzymal Twoja strone, a kto nie to pewnie za jakis czas przekona sie sam co to za typ.

Gość karolciaoko
kochana wiem po sobie. Im częściej odmawiasz tym częściej lecą do Ciebie :) takie życie, paskudne wiem o tym .Borykałam się z tym ponad rok ale dałam radę i od razu lepiej :)

Gość dzielnaJa
ja mam w miare silny charakter wiec specjalnie niebiore tego do siebie , ale jest to troche przykre . I z tego co wiem to teraz z kolejna osoba tak jeżdzi i wiem ze zadarmo ale ciekawe jak długo ta osoba go bedzie brała tym bardziej ze nadrabia kilometrow. KOlejny rok? zreszta ciekawy plan na oszczedzanie a to jedna osoba cie wezmie jeden rok za darmo a to potem kolejna i tak jeżdzisz przez lata za darmo ... a co tam neich inni sie martwią :)) hehe kurde naprawde nielubie pasozytów :)))

Gość Eq
Mam ten sam problem, tyle, że z podwożeniem ze szkoły. Nie jestem jakimś samolubem więc zapytany za pierwszym razem zgodziłem się podwieźć kolegę, który za drugim razem był tak uprzejmy, że zaprosił do mojego auta jeszcze 2 koleżanki. Fajnie, tylko, że teraz zamiennie podwożę te 3 osoby a i jeszcze z 5 się ciągle mnie pyta którędy jadę do domu. Zaczynam myśleć o przesiadce na pociąg bo przyznanie się do posiadania auta jest jak przekleństwo. Czuję się jak pies na łańcuchu bo ciągle muszę na nich czekać. Oczywiście co jakiś czas wychodzę i mówię, że się śpieszę czy jadę gdzie indziej ale to nie pomaga. Nie wiem co robić, głupio mi mówić o kasie i wiem, że takie problemy mają właśnie takie osoby jak a z takim charakterem. Kto inny już dawno powiedział by, że nie jest taxówką. Zresztą nie tylko o kasę chodzi, nie po to kupowałem auto, żeby ciągle na kogoś czekać i tracić czas. Mówię wam, pierwsza zasada: masz auto, parkuj dalej i udawaj, że jeździsz autobusem!

Gość annaesperanza
ja to tez zawsze byłam tak mało asertywna, dawałam sie wykorzystywać, a to naprawdę nie warto, bo ludzie nawet ''dziękuje'' nie powiedza...