Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona_7890

Nazwisko i formlanosci zwiazane z narodzinami

Polecane posty

Gość ona_7890

witam, moja sytuacja wyglada tak ze jestem zareczona z moim partnerem i planujemy wesele na przyszly rok , dodam ze jestem w 4 mc ciazy . Moim rodzice nalegaja na to bysmy wzieli slub cywilny jeszcze przed narodzinami dziecka iz twierdza ze pozniej bedziemy miec duzo problemow "papierkowych" jesli urodze dziecko bez slubu i dam mu nazwisko partnera , a pozniej wezmiemy slub koscielny jakie beda wady tej decyzji?? prosze o odp , jestem po prostu w totalnej rozsypce nie wiem sama co robic , tak naprawde nie chche brac teraz cywilnego wole wziasc koscielny zeby ten dzien wygladal tak jak powinien prosze o pomoc

Gość mamamamammamamamdji
up sama jestem ciekawa

Gość MamaRowerowa88
nie bedzie zadnych wad ja tak bralam i wszystko sie odbylo normalnie

Gość miszkowata
Bierzesz od ginekologa zaświadczenie do USC, w którym tygodniu ciąży jesteś. idziesz do USC z partnerem, okazujesz zaświdaczenie i dowody osobiste. Kierownik bierze was na rozmowę i pyta, czy ten pan jest ojcem dziecka :P i jakie dziecko będzie nosiło nazwisko.Podpisujecie dokumenty i po sprawie, a przy porodzie pokazujesz oświadczenie, że dziecko zostało uznane.

Gość Sandra Logi
miszkowata co ty jej za brednie dziewczyno napisalas !! Normalnie urodzi sie dziecko i pojdziesz d urzedu zarejestrowac wraz z partnerem i wtedy uznaje dziecko i decydujecie sie na imie i nazwisko

Gość macie rację chopaki
nie rob sobie problemu co komu do dzieciaka urodzisz, ojca wpiszesz i koniec

Gość miszkowata
Tak, jasne, brednie, które znam z praktyki urzędowej :O No ale zawsze można zadzwonić do USC i zapytać o sposób uznania dziecka przed ślubem. No chyba, że czegoś tutaj nie zrozumiałam z wypowiedzi autorki.

Gość MamaRowerowa88
po co jakies wymyslone uznawanie dziecko przed narodzinami miszkowata schowaj sie !

Gość miszkowata
"Jeśli urodzę dziecko bez ślubu" - no to można załatwić na dwa sposoby. Albo uznać przed albo po narodzinach jak ktoś napisał. Moim zdaniem lepiej przed, bo po porodzie nie zawsze są siły na to, by pójść do urzędu. Zresztą niech każdy robi jak uważa :)

Gość cdjgcdjhabgcds
miszkowata ma rację. byłam w takiej samej sytuacji. i syn ma w książeczce zdrowia moje panieńskie nazwisko, które zostało przekreślone i potem wpisane nazwisko ojca. lepiej załatwić tp przed narodzinami dziecka w usc

Gość cdjgcdjhabgcds
a i potem po porodzie aby załatwić akt urodzenia będzie mógł iść tylko tata

Gość miszkowata
Nie jest to skomplikowana sprawa, więc autorko, jeśli teraz macie czas i względnie dobrze się czujesz, to przemyśl, czy nie warto załatwić formalności przed porodem. W szpitalu na identyfikatorze i tak napiszą, że syn/córka... i tu będzie twoje imię i nazwisko. Bo później nie wiesz, jak się będziesz czuła, co z karmieniem, organizacją opieki nad dzieckiem itp.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Miszkowa ma pelna racje, nie wiem po co ja besztacie jak nie macie o tym zielonego pojecia, jasne ze jak dziewczyna chce nadac dziecku partnera nazwisko to lepiej zrobic uznanie w USC chocby po to zeby po porodzie nie musieli sie obydwoje tam fatygowac a zeby akt urodzenia mogl zalatwic tylko ojciec dziecka , pozatym dostaja papierek z USC o uznaniu i taki papierek pokazuja w szpitalu i od poczatku dziecko nosi nazwisko ojca a tak to najpierw wszedzie wpisuja nazwisko matki a potem trzeba prostowac :/ takze autorko idz z partnerem do urzedu stanu cywilnego powiedz ze chciecie zrobic uznanie , dziecku zostanie nadane nazwisko ojca i po problemie, wiem o sama takie niedawno robilam i ulatwilo mi to cala reszte formalnosci.

Oczywiście, że miszkowata ma rację, co więcej uznanie dziecka przed narodzinami, tak jak dziewczyny tu piszą, ułatwia sprawę, bo od razu wszędzie jest wpisane nazwisko taty i nic nie trzeba kreślić i prostować

Gość Gość
W opisywanym przypadku najważniejsza wydaje się kwestia uznania dziecka. Jeżeli nie zachodzi domniemanie, że ojcem dziecka jest mąż matki (brak ślubu) ani nie nastąpiło sądowe uznanie dziecka, ojciec może uznać dziecko składając odpowiednie oświadczenie przed urzędnikiem stanu cywilnego. Może się to odbyć w urzędzie w miejscu zamieszkania ojca, matki lub w innym. Na uznanie dziecka (małoletniego) musi wyrazić zgodę jego matka. Zgoda może być udzielona przed złożeniem oświadczenia o uznaniu, w trakcie lub do trzech miesięcy później. Powinna być wyrażona przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego lub w formie pisemnej z urzędowo poświadczonym podpisem. Nie jest konieczne składanie dodatkowego oświadczenia o nazwisku dziecka. Z chwilą uznania nastąpi bowiem zmiana nazwiska, które obecnie nosi dziecko na nazwisko ojca. Jednak przez odpowiednie oświadczenie można wyłączyć ten skutek; potrzebna jest do tego zgoda matki. W ciągu 6 miesięcy rodzice mogą także dokonać zmiany imion dziecka I O CO SIE KLUCIC WYSTARCZY NA NECIE POSZUKAC

Gość ona_7890
dziekuje za odpowiedzi , mysle ze zrobie jak tak radzicie zalatwimy z partnerem formalnosci by pozniej nie miec z tym juz problemow :) dz za pomoc

Gość ona_7890
"trzeba bylo dziecka "w jakim ty swiecie zyjesz?! to ze jestem w ciazy przed slubem nie znaczy ze wpadla juz od dawna myslelismy nad tym ,zacofana jestes i tyle , kochamy sie z partnerem , jestesmy juz ze soba wiele lat nie z mojej strony nie widze zadnego problemu ze bedizemy niedlugo miec dziecko a wrecz przeciwnie cieszymy zarowno z maluszka jak i z tego ze dzidzia bedzie nam towarzyszysz w tym najpiekniejszym dniu:) wiec twoje wypowiediz zachowaj sobie dla kogos inne , chyba nie bardzo wiesz co znaczy slowo"puszczalska" i "bekart" !!

Gość ona_7890
zwykla literowka , ludzie wy naprawde nie macie co na tych forach robic tylko innym dogryzac?!